2 Jun 2016

21 - Sedmorica braće

Bogata sam, imam svega,
još da mi je ljubit njega.
Dala bih mu svakog sata,
bijele ruke oko vrata.

Recite mu, ja vas molim,
recite mu - da ga volim.               23. oktobar 1992.                                                             
I da ću ga ljubit slađe,
ma od koje cure mlađe.

Ja ću njemu ljubav dati,
nek je primi, da ne pati.
Jer, bez dragog srce neće,
mada sam ja i bez sreće!





Ako se mogućnost već pruža popravit ćemo uslove boravka, ali je trenutno dakako važnije ono zbog čega smo ovdje. Već danas smo, kada i mještani, i mi krenuli na liniju. Tačnije, mi smo se podijelili u dvije grupe, jedni do ručka a drugi poslije.
Uz osmatranje ćemo pomalo dorađivati položaj, poslije nam ostaje sasvim dovoljno vremena za odmor. Sve ako ne bude četničkih djejstava, zbog čega je i dobro da smo u svakom trenutku odmorni, ako zatreba za par smo minuta svi na linijama.
S ukopavanjem, odnosno izvještavanjem da smo spremni i nije nam žuriti, ionako smo ograničeni na svega trideset pet mina, pa ćemo kao artiljerci i biti upotrijebljeni samo u najnužnijoj situaciji. Tako i svoju posjetu Sutku još jednom odgađam, a ovaj dan osim za držanje položaja pristajem posvetiti još nečemu. I to, prema onome kako smo se podijelili.


Najprije smo na položaju nas trojica: Omer, Ferid i ja, računam da se Tito kada dođe priključi nama, dok su se ostala četvorica dala u obilazak šuma i potoka oko sela. Cilj nam je pretražiti okolinu, ne bi li već u blizini našli nešto od onoga što će nam koristiti, te da bi se tek poslije, ako bude potrebno, spuštali u sela ispod.
Određena iskustva svi već imamo, bilo je lahko za pretpostaviti gdje bi se sve moglo naći zakopanih stvari. Adminovi su odabrali najbliže srpsko selo, pa iako smo znali da su isto područje mještani već pretraživali, od čega je bilo dosta vidljivih tragova, ni oni se nisu vratili praznih ruku. Više od nešto malo posuđa, te nekakve odjeće, a koja će nam ponajprije služiti za čišćenje minobacača i pušaka, nismo ni očekivali, ali je Kuko bio posebno sretan zbog šargije koju je našao. Jeste on vičniji harmonici, ali nisu ovo situacije u kojima se može birati, važno je da ćemo, čim nam ta želja još naraste, imati uz šta zapjevati!
Nama je danas manje vremena na raspolaganju. Ipak smo nešto nanjušili, istina tu negdje u susjednim Vujnovićima. Opet, radilo se skoro o bezvrijednim stvarima, inače bi u međuvremenu bile vraćene u kuću. Jasno je da su i ovi, stvari zakopavali još na početku rata, za čim sada već nema potrebe, pa je ono najpotrebnije vraćano da koristi. Baš kao što sam i ja naredio da uzimamo samo što nam doista treba, nikako ono što će nam biti suvišno. Mi ostavljamo posuđe i odjeću, uzimamo samo jednu prekrasnu serdžadu, koja će moj položaj na krevetiću učiniti udobnijim.
U jednome sam popustio, mada sam neko vrijeme odgovarao Omera. Nisu bile sporne neke lične stvari, to smo razdijelili tako da sam ja uzeo kožni novčanik, oni ostalo, a lulu, duhansku kutiju i čakmak smo namijenili Kuku, sve kao uspomene. Izvjesno da su vlasnici još s prvim ispaljenim metcima otišli što dalje odavde, a kad smo ovo već izrovili nije bilo moguće da vratimo kako je bilo, uzeo bi neko drugi.
 Problem je bilo ono što smo našli u maloj seharici, uz mnoštvo slika, pisama i drugih dokumenata, a što smo prepoznali kao nakit koji su ovdašnje djevojke nekad davno nosile oko glave. Činio ga je jedan veći i šesnaest malih novčića, od čega sam ja bio protiv samo tog većeg. Napominjao sam da je zlatan, vjerovatno ga s pravom prozvasmo dukatom, a moje raspoloženje prema zlatu, posebno tuđem, i posebnije u ovim vremenima, suprotno je bilo kojoj želji da ga imam. Međutim, nisam htio Omera previše ubjeđivati.
A već mi se dopala simbolika malih, srebrnih novčića. Ima ih taman po dva na svakoga, kad nam se i Tito priključi, pa sam već imao ideju da to svi nosimo na kapama, kao neku našu hamajliju. Pored značaka koje ćemo probrati iz pronađene kolekcije, gdje sam ja kaparisao onu u obliku flaše, prepuštajući drugima vezane za NP Sutjeska, za Želja i Sarajevo, Vučka i Olimpijadu...
Bilo kako bilo, ništa posebno vrijedno, ali sasvim dovoljno za još jedno sijelo. Treća noć - treće sijelo, ovo samo naše. Kuko i šargija, svi raspoloženi, prava prilika da se još bolje upoznamo, još jače zbližimo.
Sve lakše se dogovaramo koju ćemo sljedeću zapjevati. Ako važi da je čovjek i onakav kakvu muziku sluša i voli, razlike među nama postoje ali nisu velike.
Kuku su najdraže sevdalinke, bećarac bi rado zapjevao da ima s kim, mada mu nisu nepoznate ni komponovane, a u duhu sevdaha. Omer i Ferid su najviše za orijentalnu, tačnije repertoar „Južnog vetra“, svima nam dobro poznat, ali ni njima sevdalinke nisu mrske. I Enes je tome blizak, ali i uvijek spreman podržati Kuka. Admin je najdalji od svih nas, jedini je bliži pop-rok muzici nego folku, ali dovoljno spreman da uči nešto od sevdaha. Meni je tekst najvažniji, a on je najljepši kod sevdalinke, mada sam u stanju pomoći i Adminu da ni on ne bude sasvim zapostavljen. Salja je najviše za bećarac, on i Kuko sami ne mogu, njegov repertoar sevdaha je nešto manji, ali i prvi uviđa da nam skupa najviše liježu poskočice, čiji je tekst bećarski, ali je muzika lakša, pjevljivija.
Večeras smo, tako, svi voljeli svoga najstarijeg brata jer liči na cara Murata, pozivali bukovinu da spusti malo hlada da odmori Fočanska brigada, zavoljeli svoju malu na potoku kad je noge prala, ali i bili u Stambolu na Bosforu, podsjećali kako se ne može svaka bitka u životu da dobije, te išli preko polja ispred dvije muzike...
Pjesmom se još zbližismo, što na kraju Kuku, kojem i jeste bilo najteže da nam šargijom svima udovolji, možda i bespotrebno ponovo razveza jezik:
-          Pa, gledaj nas, komandiru, zar može biti da nam neko fali!?
-          Nažalost, bojim se da nam svima poneko fali, neki i zauvijek!
-          Nemoj o tom, nisam na to mislio.
-          Nego, na šta?
-          Znaš ti dobro, samo se praviš.
-          Ne znam za vas, meni lično, istina je, Tito nedostaje.
-          Tu mi dođi. Ja stajo ispod kuće, znaš koliko si se dero na Sutka, samo da ti Tita da!
-          Nemoj da lažeš, nije tako bilo.
-          Ko mu ne bi šamar svezo sad...
-          Nije tako bilo, nego sam ja Sutku reko da ja neću ići ako ne bude išo Tito. Ja nisam ni trebo ići, pošto sam išo na Vučevo, ali znam i zašto sam pošo.
-          Zbog Tita!?
-          Ama... Zbog vas! Znao sam otprilike ko će ići, ko će ovaj put biti „zavaljen“, a u tom je slučaju bolje da sam ja s vama. A tražeći Tita, htio sam osloboditi Admina. Sad je ispalo da sam samo njega, ili Ferida zajebo. Da ja nisam htio ići, jedan od njih bi vam bio komandir.
-          Neka si ti pošo, ali još nam nisi objasnio što je Tito toliko važan, što je to bolji od nas.
-          Niko nije reko da je bolji od vas, ali meni jeste važan. Ako te baš zanima, od neki sam dan razdvojen od brata Mufa, posljednjeg člana porodice, a neko treba da mi zamijeni brata. I ja to ne krijem, Tito mi je već kao brat! Naši su stari rekli da ne može jedna majka sve roditi. Bitna je ljubav. Bratska ljubav. A Jovan Dučić, čini mi se, divno reče kako je iskrena samo ona ljubav, kad nekoga volimo a ne znamo objasniti zbog čega.
-          A mi, Jovane, šta smo ti mi!? – odslušao me  do kraja, šargija je bila odložena, on već na nogama.
-          Ja bih najvolio da poslije ovoga budem imao sedmoricu braće umjesto jednoga!
-          A ja ovo ne mogu više slušati. Odoh na spavanje!

I bilo je vrijeme. Znam i da Kuko nije bio najozbiljniji, ali mi je svejedno dao temu za razmišljanje.
Svakako mi krevetac još ne da odmah zaspati.     


                               Jahorina, plato
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...