20 May 2016

44 - Ovako smo bolje prošli

Ravno polje, žao mi je na te,
što mi dragi prošeta niza te.

Ne reče mi: „Ejdovale, draga!“
Ni ja njemu: „U dobri čas pošo!“                                 6/7. oktobar 1992.

Kad je bio na sred polja ravna,
desnom rukom fesić pomjerio;
To je reko: „Ejdovale, draga!“





Nije mi se više htjelo pričati, ali se ni spavati nije moglo. Nakon dvadesetak minuta, u kojima sam odmijenio san, čuh kako se ponovo prepričavaju dešavanja po dolasku odabranih na brdo iznad Hrčavke. Za držanje odstupnice, ali i za eventualni prihvat nas.
Ponovo smo došli do trenutka kada im se priključila Džemova grupa. Vrijeme da svi saznamo i šta je tome tačno prethodilo!
Džemo je počeo. Ponovio je ono što je njima već pričao. Ponašanja pojedinaca su bila opasna, nije bilo Ćasare da sve drži pod kontrolom. Nije mu se ni samome išlo. Porazgovarao je s Mujom Pačom. Pričao je i sa mnom, a pred polazak mi i išaretom dao znak da ga slijedim.


Ja sam se u svemu složio, sem oko išareta. Je li ga nije bilo, ili ga ja nisam vidio, tačnije nisam registrovao, razumio, ja na to ne mogu preciznije odgovoriti. Zato, ipak, trebam ispričati i ja svoju priču.
-          Evo, Džemo, kako sam ja to vidio – naglasio sam da slijedi priča viđena iz mog ugla – ti si procijenivo hoću li ja pristati. O tome smo nešto i pričali, to nije sporno. Ali se i vidjelo da si se malo ko plašio, ako ne htjednem da ću te ocinkati ostalima. Ćim nisi bio direktniji! Vidiš, ja te nisam odmah ni razumio. Tek poslije. Kada smo vidjeli da vas nema. Da ste otišli. Ali sam shvatio, sjetio se da si to nabacio. Ja moram sumnjati da ti nije bilo mnogo mrsko kad si skonto da se meni ne odvaja. Prije svega zbog Mufa, da ga ne bi imali na teretu. Nisam ni siguran da tako i ne bi bilo. Isto kao što se ja ne mogu zakleti da te ne bih ocinko. Ne znamo šta je moglo biti drugačije. Uglavnom, tačno je da nisi baš pobjego. Popričali smo, nismo se razumjeli. Sad kad se sve dobro završilo, možda je ovako i bilo najbolje. Da znaš, ja ti ništa ne zamjeram. I dalje cijenim, i uvijek ću cijeniti sve što si uradio one noći kad je Crni pogino a Mufo ranjen. Bilo je i došlo vrijeme da svako sebe gleda, tako se činilo. Ja sam morao biti uz Mufa, i držati se većine. Meni se tako činilo. On meni nije smio biti teret. Jesam sve vrijeme morao raditi sve duplo, jesti i pitati njega, nositi svoje i njegove stvari, možda ga jedino nisam trebo krijući pojiti vodom. Izdržo sam, izdržali smo, i to je jedino bitno. Jest mi bilo krivo što nekako nam hljeba ne dadoste, možda sam se najjadnije osjećo kad sam hljeba prosio, ali... Opet, sve ispade dobro. Zahvaljujući Pohari, Laciju, i ostalima. Šta još da kažem... Ne znam koliko ti može značiti, svi smo odahnuli kad smo procijenili da ste uspjeli proći. Kad nismo čuli da se pucalo! Kao što smo tužni bili shvativši da ovi drugi nisu. A opet, bezbeli da u oboma ima i osjećaja zbog nas samih. Ja se ne bih više vraćo na ovo. Samo ću još dodati da sam i ovo više ispričao zbog drugih, ja hoću da vjerujem da se ti i ja i dalje dobro razumijemo. Kad stignemo. A kada ne uspijemo, da bar znamo da je tako bilo bolje.

Odslušao me pristojno. Nije upadao, sem što je s par gesti pokazivao kako ostaje na tome da je išareta bilo, i to dovoljno jasnog. S reakcija Zaima i Salka nisam ni pokušavao bilo šta zaključivati.
Možda se očekivalo da će se sad pokrenuti diskusija u kojoj bi svi učestvovali, ali su se ostali odlučiti držati po strani. Zapravo su priče toliko slične, a jedina razlika bi samo potrošila vrijeme. Pa svi zajedno nastavljamo slušati njegovu priču, od trenutka kada smo se već razdvojili. U koju mi je svakako vjerovati. Saznajem da ni njihov poduhvat nije bio nimalo lagan.
Sišavši Sutjesci morali su puna dva sata provesti ležeći, skoro umrtvljeni. Sve je vrvilo od četnika. Zbog čega su se oni našli zakovani između dva straha.
Magla još nije bila skroz spuštana, pa je jednako opasno bilo i vratiti se nazad, kao i produžiti naprijed. Spuštali su se niz maglu, ali se ona sporije spuštala. Dva sata su čekali da se to desi. Gatali su kad je postala najgušća. Kaže, još dugo će se ježiti svaki put kada se toga bude prisjećao. Donekle mu i sad nije jasno kako da ih nisu primijetili. On će se ježiti, a razumije ga svako ko je slično proživio.
Taman kad im se učinilo da su uspjeli, pojavili su se novi problemi. Morali su proći kroz četnike koji su upravo napadali na naše diverzante, te se potom sporazumjeti s diverzantima. Prethodno im nije bilo lahko ni da shvate situaciju. Zatim su uvrebali kad su četnici napravili predah, te to iskoristili. Kad, naravno, više nisu smjeli dozvoliti da zapnu na posljednjem koraku. A tu je Džemo lično najviše rizikovao. On im se prvi približio, dovoljno blizu da ga čuju, a dovoljno oprezno da ga prije ne osjete. Javio im se, predstavio, i zatražio potvrdu njihovog predstavljanja.
Pozvavši i ostale, svi skupa su shvatili koliko su imali sreće. Stigli su u zadnji čas, prije nego su ovi kanili promijeniti čuku. Do kraja dana su ostali na istoj, sve da bi četnicima držali pažnju tu, znajući kako smo mi promijenili svoje nakane. Ovaj dio je potvrdio i Dževad, nakon čega skupa nastavljaju opisivati daljnje, zajedničko napredovanje.
Zastali su na Trebovoj, odakle su se javili četnicima s nekoliko različitih mjesta. Kada su se i sami počeli izvlačiti preko Videža, niz Mladi gaj, preko Bistrice i uz Mrežicu. Put koji im je prošao bez problema, kao i većini ranije.
 Najzanimljivije što s ovog dijela ističu je da su kroz Mladi gaj osjećali prisustva drugih ljudi, kojima se nisu javljali, ne znajući da li se radi o četnicima, odnosno da četnici ne drže neke zarobljene kao mamac. Dok su poslije prelaska Bistrice već počeli sustizati cijele grupe.
Cijelim putem su i sami nailazili na leševe, onima na Videžu i prilazili. Uz dosta životinjskih, samo oni su nabrojali i dvanaest ljudskih. Za jedne procjenjuju da nisu stradali od granata, već da su naletjeli na četnike. Već tu ih je mrak sustizao, pa ni oni niti jedno tijelo nisu identifikovali. Ali su i sami posebno dirnuti stradalom cijelom porodicom, među kojima je bila i jedna djevojčica.
Dok sam i sam potvrđivao dijelove ove njihove priče, sjetio sam se da pitam za sami početak četničke ofanzive. Zanimalo me koliko je doista bilo u planu da mi prvi napadnemo. Ono što je bilo jasno već nakon nekoliko njihovih rečenica je da niko pouzdano ne zna šta se sve i kako rađalo u Majorovoj glavi. Jedni su procjenjivali kako su planovi o našoj ofanzivi bili sasvim ozbiljni, dok su drugi, a što je i mom razumijevanju bilo bliže, držali da je sve bila samo zamisao da se jača moral, pred četnički napad, koji je Major predosjetio.
Taj plan, ma kako bio planiran, u najvećoj je mjeri sprovođen. Diverzanti su pripremali teren, kada je dio odmah povučen sa zadatka „plinska boca'“. Postavili su par mina, izviđali puteve kojima su trebale biti uvođene jedinice koje su trebale napadati. Između ostalog, izviđeni su i Prijeđel i Maluša. Tu su još akcije paljenja onih par srpskih seocadi, a što je imalo za cilj skretanje pažnje četnicima od naših stvarnih namjera.
Možda je najznačajnije to što su ponovo bili zaminirali tunel prema Gacku, bez obzira što je to četnike samo nakratko i nedovoljno zadržalo.Tome je dodato i nekoliko odglumljenih napada.
Jedno, ipak, ima posebnu težinu. A u šta najmanje imam pravo sumnjati. Ako je ofanziva doista spremana, odgođena je zbog iznenadne pogibije Seja Prazine. Sabirajući u glavi mogućnost da vjerujem u to, zaključih, ali i zadržah za sebe, kako je Sejova pogibija, možda, spasila mnoge druge živote!
U četničkoj su samoj ofanzivi izginula još trojica, dok je teško vjerovati da bismo u našem frontalnom napadu tako prošli. Kad se sjetimo koliko su samo dovlačili vojske i tehnike da napadaju, lahko možemo zamisliti da bi četnici za odbranu bili još aktivniji. Pri čemu se već može postaviti pitanje koliko bi naša ofanziva uspjela. Ako se još doda, prema ovome što ću čuti, da smo i ovako brzo ostajali i bez municije i bez hrane. Tačnije, hrane smo imali za najviše dvadesetak, a municije tek za još četiri-pet dana onakvih borbi.

Izvjesno, ako bismo četnike u početku malo i pomjerili, sad se možemo pitati čime bi smo dostignute linije branili. Tako gledajući stvari, može se reći da smo ovako bolje prošli. Naravno, to se ne odnosi na Seja, Liku, Azema i Crnog, na njihove porodice, kao i na one što su stradali pri povlačenju.


                                rijeka Hrčavka
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...