11 May 2016

30 - Otkrio je svoju tajnu

Ostavljena već odavno,
bez ljubavi i bez sjaja.
Moj je život mutna sjena,
jer mi dragog više nema.

Tužan mi je svaki časak,
tuga će me umoriti.
Zanavijek će ukopana
prva ljubav moja biti.

Povuć ću se u samoću,
da utjehu sebi nađem.
A utjehe ako ne bi,
oduzet ću život sebi.

    /Zaim Imamović/




Ovaj se put brže složismo, i za petnaestak minuta se nađosmo u bogomdanom udubljenju u stijenama. Osjećajući punu sigurnost od četničkih, i metaka i eventualnih granata. Ali, i odmah vidjevši kako svi nismo prešli s one strane.
Dvadeset devetom članu to nije padalo na pamet. Još nije stigao ni trećinu pronađenih kostiju da porovi, a pomno je istraživao i sadržine ostavljenih, samo navlaš sklonjenih kesa, ispražnjenih tegli, iskorištenih dvolisnica novina, poneke prazne konzerve, pri čemu je usput greškom zavirivao u još poneku odbačenu suvišnu haljinku, koja se nije ni vrijedila sušiti. Bez prava da ga korimo, krivimo zbog toga. Krivica je više naša. Ali zbog koje ni sebe nemamo koristi kriviti, popraviti se sad ne da. Ostaje nada da zlih dvogleda nema na obližnjim stijenama.
Inače, razloga za više nervoze nema. Uvijek se pravismo spremni na sve, a jednako uvjereni kako sve mora proći bez problema. Tako smo se i sada prilagodili.
Ovamo smo se prebacili, potrebu za tri smo preveli u jedno stražarsko, zapravo izvidničko mjesto, na samom izlazu s puta, koji smo i ne toliko teško prethodno pronašli. A misli najviše usmjeravamo približavanju pola tri, vremenu kad će Emin i Fudo otići po nanu.
-          Ovo nam je i trebalo – Sajo Madeško najkraće, i najpreciznije podvuče naše cjelokupno prijepodneveno ponašanje, a nakon što bi jasno da nam svima oči čežnjivo zure put druge obale.



Bio je potpuno u pravu. Samo se tako da uporediti naše prethodno opuštanje, došlo nakon što je sunce i ovdje zavirilo. Nije moguće da smo svi ludi, ali kako drukčije ocijeniti one koji se nakon višednevnog milovanja sudbine okrenu da je izazivaju. Izuzmem li Amira i Asima Madeška, svi ostali smo po dvije-tri haljinke bili isturili na sušenje. Bio je to prizor, zanimljiv za zabilježiti aparatom, ili kistom. Ali i takav da su ova dvojica bili ljuti, još ljući kada je Mišo umjesto da uvaži njihovu sugestiju isturio još jedan veš. A oni su bili u pravu, nas na vijestima nije trebalo zanimati ništa drugo do ona napomena da četnici znaju kuda se izvlačimo, pa im ne bi trebalo biti mrsko malo i gledati uz Bistricu. Najmanje je nekoliko mjesta s kojeg se svo ono šarenilo moglo vidjeti.
Tako je djestvo prage, i puškaranje u prvi mah dovedeno u vezu s tim. Zbog toga mi i jesmo sada na ovoj strani, i ovako stiješnjeni u ovom usjeku. Ako smo se prethodno junačili svojom ludošću, sada joj se smijemo. Tačno je da nas sada ne mogu ni odakle vidjeti, još tačnije da smo u bezizlaznom položaju ukoliko su to ranije učinili. Ne bi ih trebalo više od desetak, da se smjenjuju čekajući da im se predamo. A kao nikad ne želimo razmišljati o proboju, ukoliko bi odavde krenuli ne bi nas mnogo uspjelo.
Jedno je dobro, iako se ostali smjenjujemo, Amir i Asim su stalno u izviđanju, pa barem niko ne paniči. Smijemo se svojoj ludosti, zavidimo cuku, čekamo.
Neko je našao način da svoje čekanje lakše podnese. A da nas natjera da pomislimo kako smo se bez ikakvog razloga pojačali oprezom. Samo zato što se o Ziku radilo, niko se nije čudio!
Otkrio je svoju tajnu. Koja je pomalo ljutila nas koji smo ga sažaljevali, pomagali u nošenju redenika i municije za njegovog garonju. Tačno je da je njegov ranac bio najteži, ali u njemu nije bilo toliko i refuzne municije. Dobar dio, a najviše težine, zauzela su dva kompletna pribora za pecanje! Samo nas sad čudi i kako je dovde izdržao. Biće da je na onoj strani strahovao zbog naših prijekora, a da je s ovih stijena primijetio kako se par riba praćaka. Njegove su procjene da smo sasvim dobro zaklonjeni, lahko je našao pogodan kamen, i zabacio.
Svi smo znali da je najluđi, tek shvatamo da ga još i nedovoljno poznajemo!
Dok su među nama tiho strujala negodovanja, traženja od Miša da pokuša na njeg uticati, on je već izvlačio prvu ribu. Solidan komad, svakako veći od mogućnosti da će nas poslušati. Jedino što sam ja mogao jeste da se prisjetim njegovog poređenja s drugim našim članom koji se trenutno također ponaša u neskladu s našim položajem. Osim toga, još mogu da, poput ostalih, jače stežem pušku.
I razmišljam o dobroj strani ove Zikove ludosti. Jednako sam uvjeren kako ćemo uspjeti, a kad je tako, ništa ljepše neću ni moći u dnevniku zabilježiti. Dok su četnici onako na vijestima lagali, u skladu s tim lažima patrolirali pragom, hrabreći sebe, a ne prepadajući nas, puškarali uprazno, samo slučajno preko naših glava, mi smo im prkosili cijeli dan. Bistricu smo, ranijih dana, više puta prelazili, ali nikad dosad nismo na njoj predanili. Najprije se tako komotno osjećali da smo sušili veš na jednoj njenoj obali, a pred polazak, na drugoj prkosili još jače, loveći ribu!
Ne razmišljam kako će reagovati onaj ko bude nekad čitao moj dnevnik, ali neću propustiti da zabilježim i kako se Ziko nije smirio dok nije tri ribe ulovio. A možda bi i još, ali je znao da mu niko neće pomoći nositi, a štap koji je usjekao za njihovo nošenje, teško bi više podnio!
Kad je konačno ponovo spakovao svoje štapove, Emin i Fudo su već bili otišli po nanu, dok je posljednja grupa izvidničara potvrdila kako su se borbe u pravcu Kljuna još pojačale, kao i da je praga trenutno zaustavljena negdje iznad nas. Te posljednje vijesti su pokrenule ponovno pominjanje cuka, Zika, te Emina i Fuda. I naše oči stalno držale u pravcu odakle se ova dvojica trebaju vratiti.
Bavili su se duže od očekivanog. Nismo strahovali za njihovu sudbinu, ali smo sve više gubili nadu da nana nije ostala dosljedna. Skoro se i mrak počeo primicati, kad smo ih konačno ugledali. Same!
Već ranije smo obaviješteni da se i praga povukla, pa smo mirno pratili kako prelaze rijeku. Saslušali smo ih, iako već znajući šta će nam reći. Nanu nisu pronašli, tražili su je, nekoliko puta navraćajući na mjesto gdje su se bili dogovorili. Na kraju su se odlučili vratiti, prethodno joj ostavivši malo vode i hrane, koje su iznijeli sluteći šta je nana odlučila.
Dok je većini važnije bilo što se noć polahko spušta, ja se nisam mogao smiriti, sad već teže praštajući Mišu što je mene jutros odvojio od brige za nanu. Nisam mogao garantovati da bih je ja uspio ubijediti, niti sada pronaći, ali sam tražio da svi skupa priznamo veliku grešku.
Govorio sam kako je nana bitna, jednako kao i mi, bez obzira što je svakako bila pri kraju života, trebala je živjeti bar do svoga svjedočenja. Tumačio sam kako je to bila namjera sudbine, da ju je i poštedila zbog tog svjedočenja, da je i nas zbog toga baš ovuda i u ovo vrijeme navela, a da ono što smo mi jutros uradili nije samo njena volja, već prije svega naš nemar. Također, unaprijed ne krivivši samo Fuda i Žita, objašnjavao sam kako mi je teško prihvatiti da se nana, u onakvom stanju, toliko daleko mogla udaljiti. Na tome sam gradio i svoj plan, prvo napominjući kako nismo sasvim zakasnili, kako još imamo vremena. Tražio sam da mi se dopusti da, s još jednim, ako takav se javi, te s cukom, još jednom pokušam.
Kod većine nisam naišao na puno razumijevanje, ipak se Pohara javio da će ići sa mnom, a Mišo nam je dao pola sata, najviše četrdeset pet minuta. Kad odbijemo vrijeme potrebno da izađemo gore i vratimo se, za traženje nam nije ostajalo mnogo. Nije ga bilo ni za gubljenje.
Odmah smo se Pohara i ja prebacili na drugu stranu. Gdje se ispriječilo jedino s čime nisam računao. Cuko je davno završio s nama, od jutros riješen da odbija daljnju poslušnost. Niti smo ga mogli privoliti, niti vrijeme pobijediti, a u Fuda i Žita više nisam smio sumnjati. Ako se sami vratimo u prokres, bez cuka, proći ćemo kao i oni prethodno. Hiljade je žbunova, nana mala, i sigurno ne u jednom od prvih...
S obzirom da je Pohara već znao kako mi je plan nanu naći uz pomoć cuka, to mu nisam sada riječima morao pojašnjavati da i ja odustajem. Vraćamo se.
Naš povratak preko Bistrice se poklopio s novim djejstvovanjem četničke prage i pušaka, shodno noći koja se sve brže primicala, nama se čineći dosad najjačim. Dočekani smo riječima pojedinaca kako je ovo puškaranje bilo usmjereno, tačnije da smo primijećeni. Takve ubjeđivati bi bilo glupo, objašnjavati kako su već jednom isto pričali, lakše je trpiti i glumiti krivicu. Ionako smo svi u istoj situaciji.
Znam da dok se praga čuje, nama nije micati. Pa opet mi se čini kako bih najrađe odmah krenuo. Samo da više ne mislim na ono što nije bilo! Što mislim da je trebalo, moglo i moralo. Najmanje sam krivio nanu, cuka malo više, također i Fuda i Emina. Sebe najviše!
Molim Boga da nam oprosti. Za Trebovu hoće, za nanu nisam siguran. Ako ništa, jutros sam se mogao pobuniti. Ili zamoliti Fuda ili Emina da se zamijenimo. Nisam morao među prvima trčati Bistrici, nisam se od nane trebao odvajati!
Dok se nebo oblaka, vještačkim mrakom pokrivajući i drugu obalu, ne mogu a još jednom ne sagledati sve što ovdje ostavismo. Samo to je teže od nane, a još triput smo lakši u odnosu na Sniježnicu. Kontam, mogla je u bilo koji ruksak stati. Pogled pružim i do Zika, on će sam pride tri ribe da nosi...
Stade i praga. Nismo sigurni, ipak vjerujemo da se sasvim udaljila. Lijepo je jedino slušati Bistricu. Dok nju slušam kontam kako su mi prethodne misli i hrlile samo zbog iščekivanja. I da ću, možda, uskoro i o nani razmišljati kao i o Trebovoj.
Sada mi je o mraku kojemu se vakat primiče. Njega i čekamo.
Odlučeno je da najprije pojačamo izviđanje. Jedva dočekah da se javim, i priključim još četvorici odabranih. Fudo, Žito, Pohara, Munib i ja krećemo smijeniti Ševka i Amira Pendeka. Koristim priliku da još jednom bacim pogled ka cuku, te putu na drugoj strani. Znam da je naše izviđanje završno, da ćemo poslije krenuti dalje, nastavljati prestajati razmišljati o svemu što ostavljamo...
Želio sam ići prvi, ali sam pustio Fuda. Straha nije bilo, ali se nervoza vraća. Zbog trenutka koji se bliži. A koja je još povećana činjenicom gdje je Mišo postavio izvidnicu. Nisam očekivao da je tako blizu ceste.
Skoro smo se puzeći privukli, i jedva smijenili. Ne znam koliko je to u redu, ali mi je prva pomisao bila da mi je drago što nećemo dugo biti tu. Ne mili mi se razmišljati ni kako su svi prethodnici izdržavali. Udaljeni ne više od pet metara od ceste, više prikriveni nego skriveni, morali su sve vrijeme voditi računa i kako dišu. Također mi glavom prođe kako nam je ovakvo izviđanje bilo više opasnost nego obezbjeđenje. Da je četnička praga stala tačno tu, da se neki četnik odlučio prošetati...
Sad, nije više tako strašno. Praga se povukla, najavljujući vrijeme o kojemu je nana govorila, u kojem je više četnike strah ovuda patrolirati, nego što će biti nas - proći!
A prestalo je pucati i oko Kljuna. Sve u svemu, tišina koja prija. I izaziva!
-          Hajdemo na cestu! – već nakon pet minuta, Fudo me odgurnu.
-          Misliš!? – malo me zbunio.
-          Ja ću s Učom – čujem Žita, kako se bratski nudi odmijeniti mlađeg brata.

Nije bilo vremena za odgovor, niti za druge ponude. Fudo je već istrčavao na cestu, a ja ga pratio. Još nam se samo Munib stigao priključiti. Ni za strah nije bilo vremena, ali uzbuđenja svakako nije manjkalo. Koje je bilo na vrhuncu kad smo iskoračili.
Dočekali su nas tragovi blatnjavih guma transportera-prage. Trenutak da pomislimo kako još postoji mogućnost da kojiput naiđe. Na cesti se vidjelo bolje nego dolje u stjenama i u usjeku. Akšam se ovdje tek spremao.
Za pet sekundi, koliko smo se zadržali, još smo nešto stigli primijetiti. Pred nama, s druge strane ceste, cijelom se širinom nastavljaju stijene. Negdje blizu mora biti put, ali već znamo kako ga lahko neće biti pronaći, ako ostanemo pri tome da čekamo puni mrak.
To smo smatrali najvažnijim zapažanjem, s kojim smo odmah požurili upoznati ostale. I oni se brzo složiše kako je to mudar prijedlog.
I dok se Pohara vraćao pokrenuti Miša s glavninom, mene čudna jeza napade. U ovoj jezi nema više ničeg što je bilo, tu je samo ono što slijedi. Tu su uzbuđenje, i posljednji talas straha.
Posljednji talas straha, nadam se. A istinu znam, nije nam više čekati.      


                                                          Bistrica, sa svojim kamenjem i šibljem                                                                                                                                        
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...