10 May 2016

25 - Znoj škripi po metalnoj cijevi

Mila majko, šalji me na vodu,
jer me moj dragi kraj izvora čeka.
„Hajde, kćeri, al se brzo vrati,
uzaludu vremena ne trati.“

Izvoru hita djeva ponosita,
blijedi je mjesec zamišljeno gleda.
„Oj mjeseče, tako ti mladine,
ti obasjavaš brda i doline;

Daj mi sad reci, dal me dragi želi,
da li se mome dolasku veseli?“
„Oj djevojko, ti si puna čara,
al tebe dragi kraj izvora vara!“





Naši su snovi dobro istrenirani, uvijek spremni za slične situacije, za nagle prijekide. U trenutku kad je Mišo ustajao, budili su se i ostali.
Jedni zahvaljivaše Bogu, zadovoljni onim što čuju. Drugi malo negoduju, sumnjajući. Treći jednostavno ustaju, potvrđujući svoju stalnu ravnodušnost, i dalje ne razmišljajući koja je razlika između noćašnjeg i sutrašnjeg polaska. Najmanje je bilo četvrtih, koji su i dalje spavali.
Kao i nas trojica, tako i Ziko Madeško, Mujo Rizvanović, Ejub Vejo ili Sajo Madeško imaju isti problem, istu situaciju. Svi mi gledamo u istome pravcu. Samo, sada se pokazuje da to činimo svako iz lične vizure. Nastale različitim navikama, karakterima, drukčijim osjećanjima. Zbog čega i naša kolona, sada dobija sasvim novi izgled, redoslijed.


Munib je na čelu, ja i Mufo odmah iza njega. A onda - najradosniji zbog vijesti koju smo donijeli, koje su predvodili Ziko i Senad Madeško, Pendeci i Vreva, te naši Laci i Senad Hadžić. Brzo se priključuju i ravnodušni - poput Ejuba Veja, Emina i Aziza Kovača. Dok Mujo Rizvanović, Tito, Mišo i ostali kojima se ovo i dalje nikako ne dopada, priključuju se samo prije poznatih spavalica - Saja Madeška, Faruka i Hazima, koji se trčeći moraju priključivati.
Očekivano će se Mišo, Sabit i Zaim probijati skroz bliže nama. Ali i, isto tako, ne znajući ni ko je od nas pronašao put, ni koliko ga sva trojica poznajemo i pamtimo, ostaće bez želje da prođu skroz naprijed. A mi, obradovani iznenađujućim okretom situacije u pravcu naših želja, dobijamo novu snagu, onu koju tek vidimo da imamo, pa ni ne damo nikom ispred.
Munib je bio svjestan šta radi. I siguran u sebe. A do sada ide sve kako je zamislio, povjerovali su nam, pošli za nama i slijede nas. Rastu nade da će do kraja ostati kako je planirao.
Za njih dvojicu ne znam, ali se ja, kako se približavamo, počinjem brinuti. Sve do sada sam bio siguran kako u blizini Mladog gaja četnika nema i ne može biti. Sad već razmišljam kako ćemo se ponašati ako na zasjedu, ipak, naletimo. Dio dogovora znamo, među sobom smo izvlačenje obilježili kao proboj. Bez prostora za brige o ranjenim ili poginulim, sa samo jednim pravilom: ko prođe - prođe! Uz još i podsjećanje na dogovor da se razdvajati nećemo. Zasjedu više ne isključujem, ali postajem svjestan kako je mučno i razmišljanje o njoj.
Pokušavam misli vratiti ka naprijed. Uvući ih ponovo u uvjerenje da, kad smo već dovde došli bez problema, nema razloga da nas sudbina sad odvaja od sreće. Poredim naše trenutno kretanje s onim večerašnjim, kad prolazismo ispod Vođica. Činim to, hrabrim se!
Živim za momenat prelaska Bistrice. Nekoliko sam puta to već činio, i uvijek me više bilo strah. Hoću da se sad oduprem svim pokušajima da me strah ponovo obuzme.
U pomoć prizivam i prepričavanja onih koji su ponijeli jedan mali tranzistor, i koji su koristili svaku priliku da čuju vijesti. A prednost su uvijek imale njihove, srpske. Do sada nismo čuli ništa što bi bilo bliže našim sumnjama, a osim nas i Ćasare, ostali bi svi trebalo da su već prošli.
Ne vjerujem ni da mi možemo nešto izazvati. Ponašamo se tako. Ni do sada disciplina nije bila problematičnija, sad je još jača, izraženija, tiša. Kao da smo živce i čuvali za najdramatičniji dio našeg prebacivanja.
Ne čuje se ni riječ. Vlada tišina koju bi svaki vojni oficir poželio, bilo gdje i bilo koju grupu da vodi. Što smo Mladom gaju bliži, to je ona prisutnija, i prisutnija...
U momentu me tišina sasvim uzima. Siječemo kraći prokres, na tupoj mjesečini se predstavlja nekom starom šumskom cestom. Što mi se nije uklapalo u moje krhko poznavanje ovog terena, mahinalno rukom stežem karabin. Osjećam kako se dlan znoji, čujem kako znoj škripi po metalnoj cijevi. Počinjem sumnjati u Muniba, otvorih usta da ga zaustavim. Otvorenih usta žeđ je još jača.
Ali, olabavih stezanje puške. Horizont koji se mrakom iscrtava odjednom mi se doima poznatim. Što će reći, na putu smo kojim smo svi već prolazili. Bez sumnje, i sasvim blizu gaza.
Bistrica ponovo huči. Put nas je jedno vrijeme odbacio od stijena, ali smo njen huk nosili u ušima. Stvarni je ipak bolji, jasniji, ljepši. Samo još da ne bude nikog na mostu!
Sasvim smo blizu tog momenta. Uz tišinu koja postaje nestvarna, kao da smo usavršili nedisanje. Ono što osjećamo ispred, sasvim odgovara onome što smo i željeli, niti se šta vidi ni čuje, niti osjeća. Ja se i ne okrećem. Nemam želje. Inertno osjećam Mufa iza.
-          Stanite – Mufov glas me trže iz svih razmišljanja, iznenadi, prestraši i razočara.
-          Šta je bilo? – čuo ga je i Munib, i prije se okrenuo prema meni nego što se ja stigoh sasvim pribrati.
-          Meščini da iza mene više nema nikoga – Mufo, sasvim mirno, čim osjeti da nas je uspio zaustaviti i okrenuti, iz grudi istisnu razloge koji su ga naveli na to.

Nestade ona tišina. Nadglašavamo je svojim ubrzanim disanjem. Mukom kojom ga moramo shvatiti, i novu istinu prihvatiti.
-          Čak ni cuka!? – iako ovo nije bilo mjesto za bilo kakve šale, meni se otelo.
-          Skontali su kuda ih vodimo – Munib pokaza da šale nema.
-          Skontali – složi se i Mufo.
-          Pa, šta ćemo!? – vratih se i ja u zbilju.
-          Ne znam – Munib pokaza kako je upravo o tome razmišljao – znam da nam je trojici i lakše proći.
-          Zar se nismo dogovorili!? – požurih ga prekinuti.
-          Jesmo. Ali, ni oni nisu bili fer. Osim toga, pristali su da ih mi vodimo.
-          Ali, ne i prema Mladom gaju!
-          Znam, ali kad smo već došli dovde, i evo ih uvjerili kako četnika nema blizu...
-          Osjećam i ja to. I nemam bolje mišljanje o njima. Ali, dogovor je - dogovor. Kao što je većina - većina. Treće, nikako mi se ne sviđa da budem kao oni. Ako bi se odvojili, još bi mogli biti tretirani kao dezerteri.

Glupo je bilo zadnje što sam rekao, ipak to učini te se Munib smiri. Sjede.
Nisam samo ja uticao na njega, radila je i njegova savjest. Najmanje nam je trebalo da se ubjeđujemo, a razgovor sa savješću može biti gotov za samo nekoliko sekundi.
Toliko mu je i trebalo. Ustade, i bez riječi, ne okrećući se više prema Mladom gaju, ponovo nas povede. Nazad.
Ako mognemo požuriti, možda ostale ubrzo pristignemo!

                                     kanjon Bistrice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...