7 May 2016

21 - Tjerali ga nismo

Izvir voda izvirala,
ispod panja šimširova.
Mutnu pjenu isturala,
i u pjeni šaren sanduk.
U sanduku lijepa Mara.

Lijepa Mara progovara:
„Ko otvori ovaj sanduk,
njegova ću ljuba biti!“

To začule Sarajlije,
sve sahate raskovaše,
zlatne ključe sakovaše.
Šaren sanduk otvaraše,
otvaraše – ne mogoše.
Uzdahnuše, pa odoše!





Vraćati se nazad, neće nam uštediti vremena koliko ćemo izgubiti čekajući razbijanje magle. Još ga možemo iskoristiti za odmor i doručak, a kad se magla raziđe, možda s ivica stijena nešto osmotrimo. Ko zna, možda smo nekoliko puta pogriješili, možda ni Tito nije u pravu da smo još na Husadu. Možda smo nekako prošli Ruda planinu, možda su ovo stijene koje nam trebaju...
Kako kod nas na čelu nije bilo dilema, to je i odluka jednoglasna. Prvi put smo ovako složni, ma gdje da smo - najpametnije nam je sačekati razilaženje magle.
Da smo bili u pravu, pokaza se odmah. Novi odlazak kraju puta otkri da se magla već povukla par metara. Stijene se naziru, možda nam uskoro otkriju nastavak ovog puta. Ne želimo vjerovati da je služio samo za čobansko osmatranje, već da su se nekud ovuda koze zgonile ili izgonile.


Do tada, možemo obići ostatak livade. U produžetku se uz stijene proteže predaleko, a s desne strane, za svaki slučaj, nećemo duboko ulaziti u pojas šume. Tek da pokušamo pronaći vode, rješavajući problem kojeg se ponovo prisjećamo. Svi nemamo čuturice ili flaše, a i zadnji put smo ih dopunjavali kišnicom na Zavidežu. Usput  smo i bez šljiva ostali.
Nade da u blizini ima izvor ne traju dugo, ali stiže vijest da je pronađeno nešto drugo. Jedna davno posječena bukva.
Iskradam se od Mufovih molećivih pogleda, i stajem u red. Oduševljen sam viđenim. Panj je uži okolo nego što je rupa široka. Poslije onakve kiše, najmanje čudi što je sva šupljina sada puna vode.
Mnogo se crni, zbog zemlje koja se godinama taložila, ali ne mari. Neko se dobro dosjetio, upotrijebio je konzervu odbačenu poslije doručka. A u njoj voda i ne izgleda toliko crna.
Bi mi glupo, ali mi misli odlutaše Drini. I nju iz daljine kada gledaš zeleni se, kad joj zahvatiš vode „normalna“ je, pitka. Tako je i sada, dok zahvaćaš konzervom iz panja lice ti se samo mršti, dok konzervu ustima prinosiš lice se svome obliku vraća. Uz sve, još jedno je olakšanje tu. Žedan si, ali ti nije teško misliti na druge. Gutlja-dva su sasvim dovoljna!
U međuvremenu su se predviđanja u vezi ponašanja psa potvrdila. Opet je dio društva. Za sada, ovdje nam nije neka opasnost. Još jedan komadić mesa će ga održati mirnim duže vrijeme, za vodu se on već ranije negdje snašao. Nije navaljivao na „našu“ bukvu. Ako je bio žedan, onda je osjećao da smo mi žedniji, ili bar da nije dobro da istu vodu dijelimo.
Tjerali ga nismo, sam je odlazio i vraćao se. Imamo u planu na polasku mu dati veći komad mesa.

                                    ***
Magla se razilazi, ali se samo stijene spuštaju. Još nam je čekati, a meni teže izbjegavati Mufa. Moramo se nekako ukrasti od Faruka. Za šta nam upravo služi šetnja do ivica stijena. Znali smo da ni Faruk nije imun na nervozu.
Žurno Mufa uvlačim u šumu. Mada, početnu radost mijenjam, čim vidjeh kako oko panja trenutno nema nikog. Čudno mi, ali sa slutnjama ne žurim. Ne odustajem ni našavši konzervu tamo gdje je nismo ostavljali. Bila je kao bačena, ali...
Saginjem se, uzimam je. Naginjem se, zavirujem u panj. U tom času je i Mufo pristigao. Pogledi nam se stapaju u zajedničko razočarenje.
U Mufa su i suze haman pošle. Panj je skoro prazan. Zapravo, na samom se dnu jedva odslikava kako je tu do maloprije bilo vode. Za napiti se nedovoljno, ali dovoljno za upotpunjenje ukupnog prizora.
Na desetine crva, raznih oblika i veličina, želju za pijenjem vode pretvaraju u mučenje. Moramo pogled trznuti nazad, da još i ne povratimo!
Muka mi je. I zbog crva, ali i osjećaja da sam ovu vodu već dva puta pio. A najviše, što Mufu to ne omogućih ni jednom.
Njemu je još mučnije. On bi sve dao za samo par kapi.
Ponovo ustajem, i naginjem se. Pokušavam da bar toliko zahvatim, vraćajući sebi slike kad se voda u konzervi naglo bistrila. Samo, tada crvi nisu odmah hrlili u konzervu. Nekoliko puta pokušavam, ali uvijek s crvom vraćam i kapi.

Mufo prvi odustaje. Sjeda, obara pogled zemlji. Ljut je na sve i svakoga, a opet bi da sudbinu shvati. Poslije svega, koliko još, i šta sve, mora da trpi!?


                                pogled na Husad
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...