7 May 2016

18 - Možemo uraditi ono što moramo

Zelen orah od roda se savija,
pod orahom Zaim rane zavija.

Hem su rane, hem je tuga na srcu,
ko oblaci na žarkome sunašcu.

Draga mu se za drugoga udala,
dabogda joj zmija oči popila.

Sunce sinu, oblaci se razbiše,
ranjen Zaim pod orahom uzdiše:

„Žarko sunce, selam ćeš mi materi.
Ako umrem, nek mi mezar napravi!“

    /Jozo Penava/




Kiša se ne šali. Pojačava, tjerajući nas da se bolje rasporedimo. Pod jednom homorom se ne uspijevamo svi smjestiti, te jedna grupica odlazi pod drugu. Za to vrijeme se mi ostali odvažujemo naložiti vatru. Uz homoru, da se ipak možemo grijati, a da se ne bojimo da će nas otkriti. Kiša joj ne da da razvije plamen.
Vrtimo se oko homore. Ugrabimo momente kada nam stidljivi plamičak oči ogrije, ipak sve jače leđa osjećaju krupne kišne kapi. Šatorska krila i ćebad su stavljena u funkciju, ali bitka s nevremenom je tek krenula. Sluti da će sve biti nedovoljno protiv sve jače kiše. Ukoliko ubrzo ne prestane.
Ni o čemu drugome nam nije preče razmišljati. Ali, ne znamo da li bi nam bilo bolje da sad stane, ili da prepada cijelu noć.
Ne šapćemo, ako neko ima šta reći čini to mimikom. Najčešće su to geste nevjerice da nam se još i ovo dešava. Poneko odmahne rukom tako kao da se u ime svih pita da ni ovo nikako nije bez razloga.


Ja vidim samo dva moguća. Možda nam je ovo blaga kazna, ili velika pomoć. Između se tražim, prihvatajući već kako je ovo usputno i meni odgovor da sam pretjerivao sa željama vezanim za nane.
Kiša lema, vatrica se više tuli nego je uspijevamo održati, šatorsko krilo ili ćebe postaju nam više teret nego korist, misli su jedino što nas još drži primirenima. Sasvim smo dovoljno nakisli, da nam se ne žuri.
Sve je tanja nit koja će nas pomiriti s tim. Prerano smo zaboravili ono što smo prošli, pa nas sudbina podsjeća. Tito je na čelu one druge grupe, koja se žurnije nama vraća nego je od nas otišla.
Riječima koje ne čujemo, pokretima koje razumijemo traži da ugasimo vatru. Znamo da se jedva nazire, ali je on jasno uočio neke veće. Čak je siguran i odakle dolaze. Uzbuđeno govori, objašnjava najbližima to u šta nije lahko odmah povjerovati.
Da ne bismo sumnjali, napadali ga da laže, odgovor nam sam dolazi. Između munja i gromova, razaznajemo i druge zvuke. Nebom je prolomilo nekoliko rafala! Bio sam među onima koji nisu žalili izaći iz šume, otrpiti par minuta snažnu kišu, da proučimo fatihu ženama s Trebove. Kad već ništa drugo nismo uradili.
I ostali nisu gubili vrijeme, vatricu nije bilo teško ugasiti, još manji se nadžidžati na put, formirajući kolonu koja će sada u borbu s kišom prokislim tijelima, preostalom voljom. I osjećajem moranja.
Mi smo, prije proučenih fatiha, zbog sebe kratko vratili pogled na mjesto gdje je naša vatrica gašena. Kiša, mrak i šuma su sprječavali da ti sitni plamenovi nisu mogli dosezati predaleko. Međutim, bilo je kasno uvjeravati ostale kako panici nema mjesta.
Možda da je nekome od nas za nanama, ili za nama samima i koja suza potekla, ali se u mraku, i mješajući s kapima kiše, nisu isticale.
Nismo imali vremena ni lice da brišemo. Pristigli smo ostale, svi zajedno probali trčati. Probali trčati, pokušavali i u nebo gledati. Jedino što smo mogli je da se, na mjestu gdje se šuma doimala najgušćom, bez gunđanja zajedno zaustavimo.
Ovo prije je kiša padala, sad je počela potocima teći. Pokušah se prisjetiti svih pljusaka koji su me u životu iznenadili, ni jedan nije bio takav da je onemogućavao kretanje. A ovaj je bio upravo takav!
Ma koliko da je bilo četnika, čak i ako im je bilo naređeno da s Trebove produže ovamo, sigurni smo da to neće učiniti. Ne mogu!
Oni su sigurno na putu za nazad, tamo gdje su kamion ostavili, pošto ne vjerujemo da su ijednu kolibu poštedjeli. Ako im je pet dana trebalo da se usude ući na Trebovu, sigurni smo da, bar, još ni večeras na njoj ne smiju zanoćiti.
Mi možemo sada uraditi ono što moramo. Mislim da nije bilo predlaganja, komandovanja, prvi su se prislonili uz jednu krupnu homoru. Druga grupa je produžila drugoj. Nama preostalima je treća dovoljna.
I mi i četnici sada imamo zajedničkog neprijatelja. S tim da oni za nas ne znaju, pa ne znaju da je otvoreno nebo nama koliko neprijatelj, toliko i prijatelj.
Nema više nada da će se vrijeme stabilizovati. Potoci teku s neba, rijeke su svuda okolo. Naše homore jedva gore, ali gore. Nažalost, stalno nam grijući samo jednu polovinu tijela. Ako smo licem okrenuti vatri, kisnu nam leđa. Odmah se okrećemo, leđa grijemo a prsa izlažemo. Ne pomažu odavno ni ćebad ni šatorska krila. Nećemo se osušiti, ali nam ni koža neće prokisnuti.
Nas je dvadeset osam. A niko ni na koga ne misli, osim na sebe. Možda i prvi put se nemam vremena Mufom baviti. Lakše mi je, znam kako makar nije žedan. Svi smo umorni, ali smo zaboravili da riječ san postoji. Glava, leđa i prsa će izdržati, da ako i noge mognu. Njima će biti najteže kad ovo prođe, odmah će nas morati nositi dalje.
Oni koji su tanje homore zapalili, stižu prenijeti vatru. Homora ne može nestati.
Niti svanuti prije sabaha. Kada će, logikom, stati i ovo nevrijeme. Nećemo biti suhi, ni odmorni, ni naspavani, ni siti, ali, bićemo spremni. I sretni što smo i ovo izdržali, a i što se niko neće prehladiti. Najdovitljiviji su se sjetili ponijeti šećera i čaja.

Kiša će nas cijele noći mučiti, ali vjerujem da od ujutro misli neće. Nane nismo ni mogli spasiti, ako smo za sobom gdje i nehotično ostavili kakvih tragova više ih neće biti. Pred nama je još puta, najmanje poznatog, no ukoliko se nastavimo držati zajedno, i zajedno budemo mudri i pametni, puti će nam se sami otkrivati.



                                               Perućica, dio                                   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...