4 May 2016

12 - On, da pogine?

Blijedi mjesec je, već odavno
zašo za goru.
A naš čamčić mirno
plovi po moru.
    Samo, reci mi,
da me ljubiš ti.
    Da živimo ko svi
sretni, presretni.

Blijedi mjesec zagrlio                                                  1. oktobar 1992.
zvijezdu Danicu.
A ja grlim svoju
milu Ančicu.                                 
    Samo, reci mi...

Vesla ćemo ostaviti,
ne trebaju nam.
Mi ćemo se zagrliti,
čun će plovit sam.
    Samo, reci mi...





Poslušao sam Mufov savjet da je hljeb bolje mijesiti rukama nego kašikom. Više me umorilo, a i nerviralo, ali sam bio ponosniji. Uspio sam zamijesiti i ispeći pet hljebova, pri tome ni oka nisam sklopio, ali se nisam žalio.
Latif Bičo je obišao još neke kolibe, donio sira, masla, još suhog mesa, kao i nekih stvari koje nije trebao. Imali jesmo širok izbor, ali i svoje znatno uže, i već spoznate mogućnosti.
Nečeg se, opet, trebamo osloboditi. Promijeniti. Ja stalno nemam čega. Ni flaše za vodu, jer jedna čuturica meni i Mufu nije dovoljna, bez obzira što će Faruk i dalje uvijek biti negdje u blizini. Nisam dao ni ćebeta, mada je Mufo ponovo predlagao. Dogovorili smo se da ga neko vrijeme on nosi, samo zato što u ruksaku nije bilo toliko mjesta.
Dodali smo još nešto veša, ostalo punili hranom. Više puta sam leđima mjerio težinu, čime smo se i ravnali. Iako će, dok hranu ne prepolovimo, on nositi ćebe, Mufo se klipače opet nije htio odreći.
Sve u svemu, na vrijeme spremni dočekujemo iskupljanje. Ni odmorni ni umorni, i pretovareni i rasterećeni, pospani i čili, ali samo odlučni, riješeni da uspijemo.


Drugima je utoliko bilo teže, što su ponovo vagali po uspomenama. Teško je uspomene dijeliti, na one koje se nose i one što se ostavljaju. Par dana više iskustva, ali ljubav prema uspomenama ista. Ne daju žuriti.
Meni se, opet, na trenutak javlja misao koja me je cijele noći posjećivala. Činilo mi se da osjećam kako nas sudbina usporava, i kako se on svakog momenta mora pojaviti! Šutio sam kao i ostali, ali mi je pogled često kretao Vučevu.
Izlaskom ovdje postalo nam je jasno kako ni ovu noć nećemo iskorisiti za prelazak na drugu stranu. Što nam i nije sasvim teško palo, navikli smo. Ali je primicanjem jutra posatajalo jasno i da opet ostajemo  bez Ćasarine pomoći. Nije nam drago, ali ćemo se morati navići.
Svitanje zore, tako, daje jedan odgovor, a otvara mnoga pitanja.
-          Ljudi, krećemo u proboj – Mišo to potvrđuje, izdvajajući se, pošto smo se uvjerili kako smo svi spremni – nazad nam više nema povratka. Sad polazimo, i nema odustajanja. Na Suvodima ne možemo proći. Dogovorili smo plan, spuštamo se Sutulijama, gdje ćemo provesti dan-dva-tri, poslije čega ćemo, ako drukčije ne mognemo, ići na juriš. I ja se nadam da tako neće morati biti, ali samo ako budemo maksimalno disciplinovani, i međusobno se poštovali. Više nema nikakve priče! Nas četvorica ćemo ići naprijed, tako smo odlučili, da više niko ne može spominjati zavaljivanje. Ako će neko prvi poginuti, to ćemo biti mi. Govorim to i iz drugih razloga. Šta god da se desi, odustajanja nema. Nema ranjenih, nema brige o poginulim. Ko se probije, probije! Neko mora uspjeti! Ja vam nemam više šta reći, a ni vi nemate šta pitati.
-          Ja imam jedan prijedlog – Sabit izlazi pored Miša – da obećamo, sada, jedni drugima, kako više nema razdvajanja. Fina smo ekipa, ako mogu tako reći, oni što su kočili jedinstvo su već otišli. Mislim da više ne bi trebali imati problema koje ćemo sami sebi napraviti. Ne mislimo nas četvorica sami odlučivati. Gdje god bude neophodno, zaustavićemo se. Svako će moći da iznese svoj prijedlog šta nam je najbolje činiti. Polahko, nećemo žuriti. Sad nam je najvažnije preći Sutjesku i dočepati se Trebove. Taj put manje-više svi znamo, ali smo odlučili da Zaim ide prvi, on ga najbolje poznaje. Uglavnom, zastaćemo iznad Mrkalja, kako Mišo reče, odatle izviđati, a odluku o pokretu ćemo zajedno donijeti. Zato, ako neko misli da ima nešto reći, neka to odmah sada, ovdje kaže. Poslije nema, ako ćemo se dogovoriti da više razdvajanja nema.
-          Besa! – Ziko je jedva čekao da Sabit završi.
-          Besa... besa... besa... – par nas šapatom prihvati, dok se neki tiho osmjehnuše, a što je značilo isto.

Samo još dva pogleda. Jedan prema Vučevu, drugi na logor. Ništa se više promijeniti ne može, ali osjećam kako od ovog trenutka sve kreće nabolje.
Sve sumnje, bojazni i nepovjerenja ostavljamo ovdje. Oslobađamo se najtežeg tereta.
Sa sobom nosimo nadu, sigurnost i vjeru. Poslije četiri izgubljena dana, u trenutku smo to spremni zaboraviti. Kao da tek krećemo. Kao da ta četiri dana nisu ni izgubljena.
Uzdah, i prvi koraci. Bez namjere da bi se bilo ko više okrenuo.
-          Stanite – Ziko, kao i svi već naviknut na šaptanje, ovo izgovori polupromuklo, ipak se prolomilo duž cijelog stroja.
-          Šta je bilo – nakon desetak sekundi kolektivne zbunjenosti, a u trenutku kada je Ziko krenuo sa skidanjem ruksaka, Sajo upita.
-          Nije ništa bilo. Samo, moram radi sebe – Ziko promrlja razgovijetno, a u nastavku dodade nejasnije – bolje sad, nego nekad kasnije.

Većina je Zika poznavala, ostali smo ga upoznali. Za njega je sasvim normalno da minut-dva po polasku radi nešto za šta je imao cijelu noć.
Nije mu to bila namjera, ali je ovim olabavio podrazumijevajuću napetost.
-          I, on da pogine? – dobaci neko, dok je većina nas smijala se i vrtila glavom.

Dok je Ziko bi odsutan, mi se malo vrtismo kolonom. Prilazismo jedan drugome, ne izgovarasmo ništa ali se razumijevasmo. Poslije bese, dajemo i obećanje. Neće Ziko jedini preživjeti. Svi ćemo.
Ziko se povratio, tovari ponovo ruksak na se, a mi ponovo krećemo. Ovaj put uvjereniji kako iza sebe osim logora i dijela uspomena ostavljamo i sve suvišne riječi. Sa sobom, uz nosive uspomene nosimo još i nadu, sigurnost i vjeru.
Pošli smo, više se ne okrećemo. Pogled držimo ispred sebe, bez potrebe da ga razbacujemo i duž kolone. Formirala se ćutke, kao da je svako znao svoje mjesto. Dovoljno je da bilo ko zatvori oči, da se sjeti datog obećanja, i da nas sve redom pobroji. Znamo gdje je ko u stroju, ali i da to nije bitno. Samo je važno da svi prijeđemo. Tada ćemo moći reći kako ova četiri dana nismo izgubili, ni današnji ako bude suđeno.
Zatvaram oči, i gledam Zaima Kovačevića na čelu. I prvi put, kad nam je namjera bila ići niz Sutulije, on je trebao voditi. Svi, možda, poznajemo put, ali on zna i kamenje pokraj. Ni hrabrosti mu ne manjka.
Mišo je drugi. Tako i treba. Sabit je treći, zbog prvog puškomitraljeza. Njemu pomoćnik nije potreban. Fudo se, tako, nađe četvrti.
Mujo Rizvanović je uvijek volio biti bliže vrhu. Niko mu to nije branio, kao ni da i dalje svom Harisu ne da daleko od sebe.
Slično se moglo reći i za Amira Madeška. S tim da njega Asim nije morao pratiti, ali će biti da se potrefilo.
Emin Madeško nije Fuda držao na oku, ali ni previše daleko.
Tu se na kratko niz Madešaka prekida. Presjekli su ga rođaci Armin i Amir Pendek, te Ševko Vreva, koji su činili najtiši i najneprimjetniji trojac. Trenutno su tihi, ali s izazivajućim osjećajem spremnosti da u svakome trenutku reaguju, bilo na pojavu četnika ili nervoze među nama. Hladnih nam glava treba.
Volio bih da isto mogu reći i za Hazima Hasanbegovića, jednog od meni najzagonetnijih. Koliko sam razumio, ni on nije bio odavde. Tu se zadesio, biće kao gost Muja Rizvanovića. Onako tihom, malo mu je smetala Mujova glasnost, pa je svjesno htio biti malo podalje. A biti iza dvojice Pendeka i Ševka Vreve, sasvim mu je odgovaralo. Ja se ne sjećam da sam čuo da je i riječ prošaptao. Čak sam se jedva stigao raspitati za njega, kupeći informacije od nekoliko njih. I, eto, ponovo nisam puno saznao. Ono što je sigurno, uspjeh nam nikako neće zavisiti od njega!
Sajo Madeško se morao naći u sredini. Neće nam kuhati usput, ali je navika - navika. Pritom je do rođaka Senada, drugog puškomitraljesca, koji i po zadatku treba da je oko sredine. Bonzo ga još uvijek prati, za njegovu pedesettrojku pomoćnik nije na odmet.
Senad Hadžić se, ne iz straha, ali svakako iz dječačkog kompleksa, progurao naprijed najviše što je mogao.
Negdje na početku druge trećine, gdje bih ja najradije bio, nalaze se Aziz, Emin i Huso Kovač. Koji su se, kao i Fadil Humić i Ejub Vejo, „trebali“ naći u grupi koja se druga odvojila. Iako su sve vrijeme bili vrlo ćutljivi, može biti da su znali misliti.
Nas na začelju, predvodi Latif Bičo. Jednostavno ga je Munib Kovačević propustio. Kao i Faruka Kovača, kome nije smetalo što će on biti između njega i Mufa. A Munib je želio biti s nama. Od ostalih je bio nedovoljno shvaćen, a u nama je gledao istomišljenike. Pri čemu je najbolje da se Mufo našao u sredini. Munib i ja ćemo se lakše suzdržavati od došaptavanja, kad situacija ne bude ni to dopuštala.
Ranije sam ja bio zadužen za samo začelje, od jutros je to Zijad Madeško. Treći puškomitraljezac, još jedna pedesettrojka, ali za razliku od brata on ne insistira na pomoćniku. Ima uvjerljivo najteži ranac, čak je i jedini kojemu ću priznati da mu je teže za izdržati. Možda ga i najbolje razumijem, pa obećavam pomoći oko nošenja sanduka s municijom, ako mi već nije dao da se opašem jednim njegovim redenikom. Ako zatreba, rado ću se naći u ulozi njegovog pomoćnika. Možda bih tako bio korisniji, nego sa svojim karabinom.
Ovu turu razmišljanja završavam smiješkom. Lijepo je imati puškomitraljez iza leđa, ali se ne može porediti sa željom da se u stvarnosti to ne dokazuje.
Kroz dan, koji nam nikako neće biti saveznik, nas se dvadeset i osam odmiče od Sniježnice. U kojoj se više ne smjedosmo zadržavati. Moramo se primicati mjestu gdje ćemo čekati noć. Mjesto nam je dobro poznato, a noć je ona u koju se toliko uzdamo. Držimo se obećanja sebi datog, da ćemo ovu i iskoristiti.
Samo smo obišli mjesta gdje smo zakopali višak tereta, i opet napravili istu kružnu odbranu. Nije bilo naređivanja, pitanja, svima je sve jasno. Niko ne pominje Suvode, niti Perućicu. Samo se čeka noć. Navikli smo, pa će i dan brže proletjeti.
Izvidnica je sama krenula. A i vratila se na vrijeme.
-          Idemo – bilo je jedino što su nam rekli.


I dovoljno. Desetak minuta nam je trebalo da postanemo potpuno svjesni toga. To, dok smo se kao fol spremali. Nešto kao dotezali, popravljali, brisali sve tragove koje nismo kao stigli ukloniti. A, spremni smo bili sve vrijeme!


                                  Sutjeska, srednji tok
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...