26 May 2016

5 - Tek smo počeli

Lako ti je poznati divojke
koje su ti ljubljene u majke:

Crne su im oči zamućene
kako voda u mutnu jezeru,
crne su im kose zamršene
kako svila u loša trgovca.
                                                                           11. oktobar 1992.
Još je lakše poznati divojke
koje nisu ljubljene u majke:

Bistra im je oka zjenica
ko sunašce ljetno na istoku,
crne su im kose razglađene
kako perje u mlada sokola!





Navikavamo se na Dragomiliće, oni na nas. Žive novi život. Ispunjen optimizmom. Na koji su bili skoro zaboravili. Posljednjih godina, u ovome ne velikom selu, u svaku je kuću zavirivala ista nada. Želja da se jednog dana ode iz njega. Najčešće nadjačavana bojazni da se to nikada neće desiti.
I sada se, uglavnom, priča o odlasku. Od jutros, s razlogom više. S Vučeva je došlo pola Ćasarinih, tačnije njihov najstariji brat Murto i još trojica. Nisu bili govorljivi, vjerovatno ni imali šta novo reći, sem da su se s ovima dogovorno podijelili, vjerujući kako im je ovako lakše. A kako su živi i čitavi stigli, samo je kazivalo da većih problema nisu imali. Nas je zanimalo i razmišljanje Ćasare i te dvojice s njim, o čemu se pozdano nisu usuđivali izjasniti, osim da ih je očekivati narednih dana. Među nama je opet onih koji će sumnjati, dopuštajući sebi da tvrdimo kako ih sedmorica nikako nije imalo razloga dalje se razdvajati. Za jače sumnje nam je poslužilo i što su Murtovi, tražili i dobili da odmah produže, obiđu porodice i odmore.


Ista želja i među nama, sada i s malo više nade. Čeka se samo da prođe hefta, koju zagazismo, i da se vrate oni koji su već na odmoru. To bi nekima od nas trebalo značiti da je došlo vrijeme da vide najmilije.
Kako se taj dan bude primicao, to će se sve drugo zaboravljati. Tako bi trebalo biti i s Musom.
Čak, mislim kako smo jučer sasvim bespotrebno o njemu pričali, samo smo trebali sačekati da sam kaže što o svemu misli.
Prvo jutro, pa ga nije bilo na postrojavanju. Što bi prošlo skoro neopaženo, da se nije pojavio kada smo se vraćali. Izašao je iz Komande, u papučama i s peškirom u rukama, u noćnim haljinama. S dvije namjere, i jednim razlogom. Da se umije i pokaže da je komandant, a biće kako se sinoć pozadugo sjedilo.
Prvo je mogao i trebao obaviti ranije ili kasnije, a drugo mu niko nije ni spočitavao. Ako ga neki razumijemo, i vjerujemo kako mu to i nije bio cilj, mnoge je uspio iziritirati. Valjda je računao kako ćemo to prećutati. Jer više razmišljamo kako ova hefta prolazi!

                                   ***
Dobro je da nisam sam planirao dan, teško bih se boljeg prijedloga sjetio. Od Sutka sam dobio zadatak da uzmem još jednog i prozvrljam okolo, pokušam naći rezervni položaj.
Nije rekao, ali bi taj lahko trebao postati osnovni. Iako se protok hefte osjećao, provlačili su se komentari na račun našeg prvog položaja. Mahana mu je što je uz samo selo. Strah od granatiranja je uvijek prisutan, a spoznaja da bi odavde mogli djejstvovati naši minobacači samo ga povećava.
Svejedno, svi ćemo s time morati biti suočeni. Kako je najavljeno dobićemo osamdesetdvojke, čiji domet ne pruža mogućnost velikog biranja. Želimo li pokrivati sve naše položaje, daleko od sela nam nije ići.
Na karti sam zabilježio jedan proplančić malo iznad sela, koji bi mogao odgovarati. Preostao mi je lakši dio zadatka, izabrati ko će mi praviti društvo.
Nisam puno razmišljao. Ovo mi se učinila prilika da na još jedan način sebe provjerim. Ne mislim previše ni svom vodu naređivati, a petljati se u druge nemam namjeru.
Zaim Barlov je kao stvoren. Iz još nekih razloga. Kao prvo, jedan je od rijetkih čiji status i razmišljanja još niko ne zna. Nije se kao Džemo opredijelio, našao sam ga na svom spisku, Sutko ga nije tražio, kao mene, dok se on ponašao kao da je i formalno u vodu s Trošnjanima, samo s razlikom što s njima nije išao na položaj. O svemu ovome nas dvojica do sada nismo željeli razgovarati. A mene je zanimalo da li sam i koliko uzrok njegovoj odluci, ili kolebanju.
Pristao je. Makar, samo da protegne noge.
Krenuli smo uz šutnju i moja objašnjenja gdje bi se trebao nalaziti proplančić koji idemo pogledati. Priču, kroz koju sam provlačio razmišljanja o našim međusobnim odnosima.
Uglavnom smo, do one noći na Sniježnici dosta dobro sarađivali. Desila se ona granata, pogibija Crnog i ranjavanje Mufa, njegovo napuštanje položaja. Desilo se moje potezanje puške na njega. Pogriješio je, ali je i shvatio grešku. Vratio se, i opet smo dobro sarađivali.
Do onog jutra kada su me ostavili s Mufom. A to je uradio pod uticajem Džema. Što sam obojici već halalio. A i oni meni što sam im neko vrijeme zamjerao zbog toga.
Nisam ga pozvao da mu ponovo sudim. Već da porazgovaramo, da probam shvatiti što je od dolaska ovdje gotovo neprepoznatljiv. Činio mi se kao da ni sam sebe nije u stanju prepoznati. Mislio sam da je vrijeme da to nekom otkrije, samo moramo polahko doći do priče o tome.
-          Hej, čim ugrabimo malo vremena trebao bi me podašišati – do tada trebam držati neobavezni nivo razgovora.
-          „No problem!“
-          Da ti odmah objasnim: samo ovo oko ušiju. To mi malo smeta. I, možda, po vrhu malo poravnjati. Dužinu neću da diram. Duža kosa mi nekako više ratnički djeluje!
-          To, ko ti neki ratnik!?
-          E, baš suprotno. Nisam. Zato i bi kosu da pustim, da makar izgledam kao ratnik.
-          Mudro. A i meni paše, što manje šišanja - to lakše.
-          Unaprijed hvala. A, ako već nisi skonto, ti si već ušao u historiju!?
-          Kako?
-          Zapravo, nisi još ušao ali si obezbijedio ulazak. Skontaj, kad se ovo završi, o meni će se pisati kao o velikom borcu. Pošto planiram pustiti kosu, a rat bi mogao potrajati, to će se moj lik tako i opisivati. Eh, biografi će pronaći da si me ti prvi šišao, još kad smo tek stigli na Trebovu. Poslije sam mijenjao dva brica, koji uopšte nisu bitni.
-          To je sve tako, samo nisi morao petljati historiju kako bi me zamolio za još jedno šišanje!
-          Jeste, ali ja to za svaki slučaj. Ko zna, možda historija okrene u drugom smjeru. Možda bude o tebi pisala. A ja se onda budem hvalio „kako me je Veliki Zaim, rahmetli, nekoliko puta šišao“!
-          Zajebi. Nema ništa od šišanja. Zapravo, ošišaću te, da bih se ja mogao poslije hvaliti kako si poginuo s mojom frizurom!
-          Hej, znaš koja je sad najaktuelnija kletva?
-          Znam ih dosta, uvijek aktuelnih. Ne znam na koju misliš.
-          „Dabogda se škola po tebi zvala“!
-          Joj, dobro si. A tvoje je ime baš ko stvoreno. Čuj kako lijepo zvuči „Osnovna škola Asim Ćerimagić Učo“! Priznaj da bolje pristaje tvoje, nego moje ime.
-          Pa, možda... ali bi još ljepše zvučala ako bi se ta škola nalazila u „Ulici Zaima Barlova“!
-          Možeš ti u historiju ući i bez mene!
-          Ne boj se, nisam u dnevniku zabilježio ono u Zamrštenu. Kad si se probudio i vidio da si me zakoračio.
-          Eh, kako je tek meni bilo kad sam se probudio. Sanjo neku dobru žensku, a imam šta vidjeti. Tebe zakulačio. Još si i dobro prošo. Da se ne probudih, moglo je svašta biti!
-          Jah, tri sam ja noći iza toga u strahu spavo. Budio se svakih pet minuta da vidim jesi li miran...

Upravo smo se peli najstrmijim dijelom. Vidjeli smo nekoliko mjesta koji mogu služiti kao položaj, željeli smo izabrati i najbolje mjesto za osmatračnicu.
Vrh je pružao dobar pogled ispred većeg dijela naših linija. A mi smo bili prilično umorni.
-          Vidiš koje smo mi budale – Zaim prvi progovori – ovud se ni koze nisu verale.
-          Koze možda nisu, ali njima nije ni bila nevolja.
-          Ne znam je li i nama, ali znam da smo ga popušili!
-          Nismo još. Još dudlamo. Tek smo počeli. Ovo je samo jedna, još i pokraća cigara, da ne kažem šta drugo, a šta nas tek čeka.
-          Šta misliš, kad ćemo mi odavde?
-          Ne vjerujem da ćemo prije proljeća. Ne bi imalo efekta.
-          Ne mislim na to, za tamo. Nego u suprotnom smjeru, na odmor?
-          Pa, neko će za koji dan. Ostali u trećoj turi. Što se mene tiče, ne žuri mi se. Ionako nemam gdje. Volio bih Mufa vidjeti, ali je on sigurno u bolnici. A ne mogu heftu, ili deset dana spavati s njim u krevetu. Sutko je planiro da se on i ja razdvojimo, predložiću da on ide u narednoj turi, a tražiću da tad i ti ideš. Ipak, ma kako da ima smisla da ja njega mijenjam, nema smisla da on mijenja mene.
-          Nije to u pitanju. Nego, zar ti stvarno vjeruješ da će se vratiti svi koji su sad otišli na odmor.
-          Svi neće, ali vjerujem da većina hoće.
-          Ja bih bio sretan ako bi se i polovina vratila!?
-          Šta pričaš!? To nema logike.
-          Tvoje logike. Nisi ti bio ovdje, da vidiš koja je jagma bila za dozvole! Većini nije u glavi bilo da vide porodice, nego samo da Grepku okrenu leđa.
-          Doduše, ja te face nisam gledo. Svejedno, držim da nema logike. Evo i zašto: zar nije Major pružio svima priliku - da ode, ko je god htio. Valjda su ostali oni koji vole ovaj bataljon.
-          I tu griješiš. Nisu ostali koji vole bataljon, nego koji su voljeli Trebovu. Ovaj bataljon nije isto tamo i ovdje!
-          To, priznajem, ima logike. Ali, zar bi tako ispali fer prema nama. Zar svako od njih nema nekog ko čeka da se on vrati, da bi i sam mogao otići.
-          Isto, ko i oni što su još s Trebove išli!
-          Ne znam... De mi reci šta, onda, misliš o našima? Iz Trošnja?
-          Kako misliš?
-          Mislim, hoće li se oni vratiti. Njih pet-šest koliko je uspjelo biti na prvom spisku.
-          Ne znam, ja za nikog ne garantujem. Zapravo, vjerujem da će se vratiti prije oni čija familija nije na okupu.
-          Tvoja je, Ziki alahrahmetile, uglavnom na okupu. Šta bi, ili šta ćeš ti učiniti?
-          Ne znam. Kako sad razmišljam, ako bih igdje mogao, radije se ne bih vratio!
-          Iskreno. Ali, onda nije ni čudo što sumnjaš u druge. Meni baš i nije logično, valjda smo već nekakva vojska. Osim toga, nigdje nema „obješenih“! Onda, zar nije bolje među svojima.
-          A, zar nije bolje bliže svojih. Mislim na porodicu!
-          Jel se mi svađamo, ili razmišljamo?
-          Ja razmišljam. Ti, ne znam.
-          Može biti. Ali, ako se i tebi ide odavde, zar je razlika hoće li to biti od Trošnjana ili iz bacačlija?
-          Ništa ja nisam reko. Dok je ovako, ja znam gdje sam. Ali, kad se ima šta raditi. Evo, jesam li odmah pošo s tobom. Šta trebam, povazdan ketiti tamo i slušati kako mi se neko smije iza leđa. Zar mi nije bolje ovamo, mirniji sam. Osim, ako ti narediš...
-          Ne jebi sojke. Sam si reko da se nećemo svađati, da samo razmišljamo...

Ja sam Zaima shvatao. On mene nije. On može komotno ostati pri svojoj misli, meni se je kolebati.
Počinjem se plašiti kako je, ipak, on više u pravu.




prilaz Trebovoj, iz pravca Tjentišta
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...