25 May 2016

2 - Nas dvojica ćemo biti odličan tandem

Jes, tako mi dina i imana,
besjedila dva mila jarana.

Jeka stoji jemekli tepsija,
jeka stoji demirli tepsija,
piska stoji sevdimi čalgija.
             
Progovara Skejo Salihaga:
„Lijepo nam je dva mila jarana;

Još da nam je Rešu Bešlagića,
i sa njime Ibru Ašćerića,
i sa njima hodžu Budimlića!“





Koliko još ima zaboravljene ljepote, koja nam se neće dati ni dotaći. Razmišljam o tome, dok se divim šišetima.
Bio sam dijete, jedva se prisjećam, i u našoj su kući nekada bila. Kao i u cijelome selu, dok ih sve ne zamjeniše plafoni. Od tada, nemaš u šta gledati dok ne zaspiš. Dok u plafon gledaš, gledaš u prazninu. A iz praznine ne dolaze prijatne misli.
Mene od jutros, od noćas, od jučer, uz proživljavanje najsretnijeg dana, pritiskuju i te neke teške misli. Svijest nema način da ih potisne. Dok, evo, ne dođosmo u Dragomiliće i ne smjestismo se ispod ovih šišeta. Njihova tamnokafena boja se uklapa u trenutno sumorno, suludo vrijeme. S razlikom što iz njihove boje izvire jasna čistoća. Koja odmara umornoga, još više opušta zabrinutoga.
Bitno je teške misli ustaviti, opustiti se, san će doći poslije.


Nisam sanjao, samo od još prisutnog umora ne mogoh javu da poznam. Čujem glasove, ali se borim da ih primim.
-          Eto, i tebe nam odvedoše! – nisam siguran, ali mi glas nanosi na Selćov.
-          Koga su to još odveli? – čim mogoh, uzvratih pitanje.
-          Čuj, koga! Pa, diverzanti su se sami davno odveli!
-          Aha. A, ko to mene odvodi?
-          Ko te i prvi put odveo! Nego, kupi se da te očima više ne gledamo.
-          Hoćeš reći – došlo je vrijeme da podignem glavu – da me Sutko hoće odvesti!?
-          A ko bi drugi.
-          Koji ću mu... sad! Zar mu više nije dosta.
-          Izgleda da nije. A i sad ćeš mu tamo, pa ga pitaj.
-          Ne kontaš me. I ne pitam tebe, već sebe. Ne znam što ću mu sad kad nemamo minobacača.
-          Imaćemo! – Sutko je upravo ulazio u kuću, čuvši makar moju zadnju rečenicu.

Meni je ovo bio znak da konačno ustanem. Razgovor koji bi trebali voditi tražio je od mene bar toliko poštovanja prema nadređenom, bez obzira na sve što se u vezi toga vrzmalo mojom glavom.
-          Dobro, kad budemo imali, eto mene – ovako sam pokazao da o svemu nisam ni imao vremena razmišljati.
-          Ne! Ti dolaziš odmah, a minobacače dobijamo koji dan!
-          U čemu je problem? Rekao sam: čim dobijemo minobacač, makar to bilo već sutra. Do tada me neka s mojim Trošnjanima, dugo se nismo vidjeli.
-          Ni mi se nismo dugo vidjeli. Sinoć se jedva stigosmo upitati. Nisam te htio odmah zamarati, malo sam te pustio da se odmoriš. I to, s tvojim Trošnjanima. Uostalom, svi smo tu. Zovem te da se smjestiš, a kad god si slobodan nije ti daleko!
-          Ja sam se, evo, smjestio!?
-          Nije valjda da si se i ti počeo praviti važan!?
-          Ne znam ni koji su to povodi, da bih se činio.
-          Hajde, hajde... Nego, jesam li ja od prvog momenta vjerovao u tebe. Jesam li!? Jesam li rekao da ćeš mi biti komandant diviziona? Kad imadnemo dovoljno oruđa. Nisam ja džaba tebe poslao na Vučevo!

Njegov poznati smiješak, i previše slatke riječi nisu mi dozvoljavali da ga dalje mirno slušam. Posebno, ne u Selćovu prisustvu. A još sam i razmišljao da li da odmah raščistim jednom u vezi tog mog upućivanja na Vučevo, oba smo znali kako sam tamo otišao samo zato jer niko drugi nije htio!
Na kraju ću se suzdržati, zadovoljiti osjećam kako mi je čitao misli. A mogao je razumjeti i po tome što sam, krenuvši s njim,  ponio samo karabin.
-          Od kako smo stigli, probiše mi glavu: Dovedi nam Uča – Sutko je djelovao vrlo uvjereno, bez obzira što je nastavljao s laskanjem.
-          To što si bio optimista dok smo bili tamo – ne znam koliko sam već padao pod takav uticaj a koliko sam vjerovao da se tome još mogu oduprijeti, poštujući potrebno vrijeme i zadržavajući tihi ton razgovora – ali sad kad  zijanismo toliku teritoriju, ostadosmo bez ijednog minobacača, ti još pričaš o nekim divizionima. Prije će biti da će nas raspustiti, rasporediti po pješadijskim vodovima. Nemoj mi još reći da me tamo čeka već postrojen divizion!
-          Samo se ti zezaj. Znaš da ovakvu brigadu treba da podržava artiljerijski divizion. Ako već hoćeš, ja sam sad još veći optimista. Ovdje je lakše doturati oruđa. Ali, posebno poslije onakvog gađanja s Vučeva! Kad si i toliko radoznao, ne čeka te još divizion, ali si osto komandir komandnog voda! S tim da je artiljerija sad direktno pri brigadi, jednog ćemo dana imati divizion a ja držim svoju riječ.
-          Hvala, ali bih ja i dalje volio da rat potraje manje.
-          I ja bih. Ali je kraj sad dalji nego je bio!
-          To si sasvim u pravu. Ja kazujem svoje želje.
-          Razumijem, ali može biti kako kraja rata neće biti dok ti ne počneš razmišjati o divizionu!?

I da nismo upravo stizali ja ne bih vodio dalju polemiku. Neka bude da me je umirila vijest da sam ostao komandir voda, ali je izvjesno kako je i on zadržao mjesto načelnika artiljerije. I red je da njegova ostane zadnja.
Pokušah se prepustiti prvim dojmovima kuće u koju ulazimo. Veličine naše ali je novija, pa sluti nečem iznutra što će je bitnije razlikovati. Ipak je upečatljivo ono što im je zajedničko, obje su na kraju, jedna - jednom, druga - drugom.
Za unutrašnjost sam bio s jedne strane u pravu, a s druge iznenađen. Dočekalo nas je nešto što je ličilo hodniku, mada je gazda to mogao zvati i verandom. Kako se protezalo širinom kuće, iznenadila su me samo dvoja vrata. Vodila su u dvije sobe, premalo za ovoliku kuću. Ne stigoh ni pomisliti kako su zapravo vrlo prostrane.
Nije bilo tako. Ova u koju smo ušli, jedva da je malo veća od one u kojoj je Sutko boravio u Zamrštenu. A ni druga ne bi trebala biti nešto mnogo prostranija. Sve kad saberem, ovdje se divizion ne bi mogao ugurati ni da stoji.
Nama dvojici je sobičak komotan, pošto ga praznog zatekosmo.
Prestah se čuditi, pravih se kako mi sve izgleda normalno. Riješih pustiti Sutka da vodi razgovor, uvjeren kako će mi ti, ali i ostali odgovori sami dolaziti. Prihvatih ponuđenu stolicu, i usturih se u njoj. Kako bi se usturio i budući komandant diviziona!
-          Evo, ovdje smo se smjestili – kako god sam ja po prirodi bio veoma radoznao, to je i Sutko bio još pričljiviji – ima dovoljno mjesta zasad. Uspio sam malo više naših ugurati u ovu prvu ekipu koja je otišla obići porodice. A ni poslije nam neće biti tijesno, uvijek će jedni biti na odmoru, doduše ne u ovolikom broju. Moramo se i nas dvojica dogovoriti, tebi ću dati da biraš hoćeš li u drugoj ili u trećoj turi. Uglavnom, jedan uvijek trebamo biti ovdje. Možda je i bolje što nismo nijedan sad otišli, trebamo sve ovo spremiti, urediti, pripremiti. Ne sikiram se ja, nas dvojica ćemo biti odličan tandem!
-          Gdje je Safira?
-          Tu je. Dao sam je da pomogne oko pripreme kuhinje. Uglavnom je ostala s nama. Tačnije, ja nikog nisam dao. Osim nekih koji su sami htjeli otići.
-          A Tito?
-          Znao sam da ćeš za njeg pitati. Ništa se ne sikiraj, ostao je kod nas. Moj je kurir. Trenutno je u posjeti.
-          Aha. Nego, daj mi pričaj malo kako vi provedoste ovu ofanzivu. Nemoj me pogrešno shvatiti, ali ono što sam čuo, kao da niste haman ništa pogodili. Što meni baš i ne ide u glavu. Stvarno mi nije jasno, računači su super, koliko sam primijetio i nišandžije su dobre. Jesi li ti navodio?
-          Sad si me malo razočaro. Pusti priče, sve su to budalaštine. Ko može reći da nismo ništa pogodili!? Samo onaj ko se ne razumi. Što se mene tiče, sve su ono bili pogotci. Neko bi da se minobacačem gađa ko puškom. Vjeruj, i to što nije bilo dobro nije bilo do nas. A i kako bi, i sam znaš da su ljudi svi super, ja ne vjerujem da igdje u Armiji imaju jače postave, oruđa dobra, dobre mine. Šta misliš, šta nas je najviše zezalo?
-          Pitah ko je navodio.
-          Veza!
-          Veza!?
-          Veza. Kud ćeš dalje kad je Nevzeta morala da trči i javlja korekturu.
-          Kako, gdje su ostali bili?
-          To je to. Sjećaš li se kad je ono jednom koristismo kao vezistu.
-          Kao, doslutili!?
-          Šuti, dobro je pa nam i nju nije Major odveo. Odmah je tražio da mu pošaljem sav „višak“ ljudi, sve je on to rasporedio po čukama. Kažem ti, samo ostala jedna posluga.
-          A gromovi i šesetke?
-          Kakvi gromovi, kakve šesetke! Ništa oni odande nisu mogli dofatiti. Gromove nismo ni upotrjebljavali, a šesetke je povuko s pješadijom.
-          Jah, dobro si. I, veliš, tako: ono što nikako ne bi smjelo da zataji...
-          Ne bi smjelo!? Šta ćeš, dok dobijemo korekturu znalo je proć i, haman po sata. Četnici odoše. Zato smo iz druge pogodili njihovu Komandu, a i kad god smo poklopili njihove haubice nisu se smjeli javljati. Kažem ti, samo da smo mi imali granata kao oni, nikad Trebova ne bi pala!
-          Da znaš da je meni nešto žao što mi onoliko štedismo mine. Nama ih je ostalo petnaestak.
-          I nama je tako nešto. Znači, kad odbijemo one probne, sve zajedno nismo ispalili ni sedamdeset. A četnici su, svaki dan po sto i nešto.
-          Jah, a od svih tih njihovih, samo Crni poginu.
-          Eh, to ćeš nam ispičati gore. Svima. Sad ćemo otići malo da vidimo šta rade, otišli su gore iznad sela probrati kakve fine livade za položaja.

Putem mi je stigao otkriti tajnu moje početne zbunjenosti, oni nisu sami u kući, dijele je s diverzantima i vezistima. Inače je s dva ulaza, tako da je ukupno četiri sobe, te dva hodnika ili verande.
A u prvoj kući do njihove je Komanda bataljona. Tu nije Major, on je sad na Grepku, kao komandant brigade. Novi komandant bataljona još nije saopšten, mada Sutko reče da već zna ko će biti. Smatrao je kako ne bi bilo korektno da mi otkriva prije nego to i sva vojska sazna. On kao načelnik artiljrije, odnosno član Komande brigade, svakako je bio upućen, još kad se raspravljalo o svim postavljenjima.
Ono što nije imao razloga mi kriti je sastav moga voda:
-          Računačko odjeljenje – čitao sam naglas, čim sam prihvatio pokučeni papir – komandir Smajkan Šefik, računači Mekić Jakub, Gradišić Omer, Barlov Edin i Hajdarević Admin... A, šta je sa Zaimom i Oksom?
-          I to sam znao da ćeš pitati. Htio sam ja da Zaim Barlov bude komandir odjeljenja, ali ovaj Hanjalić zapeo.
-          Koji Hanjalić?
-          Zijad Hanjalić Zakareli! On je komandir baterije. Moralo je tako, da ne bude da sve Major gura naše. A pošto sam ja postavljen za načelnika. I ovako su se bunili, kao uzeli smo im i komandni i jedan vod osamdesetdvojki, da se Hanjalić pitao, i da Majora nije bilo, oni bi nas sve rasporedili samo po odjeljenjima i poslugama, kao poslužioce i računače. Ja i Major to nismo dali. Vjeruj da sam se borio kao vuk! Inače, ko zna... Jedva sam Zaima uspio metnuti za komandira odjeljenja veze, za sad se nije moglo više. A to je sve samo zbog postavljenja, ne boj se nisam ja vas razdvojio, i inače je dogovor da sve radimo kao i dosad, ovo su samo postavljenja, koja idu u Sarajevo.
-          Vidi, stvarno, Zaim komandir veze. A Oks, ne vidim ga nigdje?
-          Ko zna kad ćeš ponovo vidjeti Oksa. Formalno sam ga metnuo u poslugu, da baš ne pravim rupu u računačkom odjeljenju. A on ti, isto, otišo da obiđe familiju, znaš da su njegovi roditelji rastavljeni, majka i sestra su mu u Goraždu. Meni je prizno da će ih probati izvući, a ako ne mogne, onda će ostati s njima. Uglavnom, ako se vrati, nije nikakav problem, on nastavlja raditi s vama, samo će se amo voditi. Šta ti je, ako nam se još on vrati, ja se smijem zakleti da u Armiji nigdje neće biti jače ekipe! To svakom i stalno govorim, s tim se i Major slaže. A i Hanjalić će, reko sam mu da - ako su ovi njegovi samo i upola kao naši...
-          Ama, složiću se i ja, samo ima još jedan mali problemčić. Ja još nisam odlučio da li prihvatam, još se kolebam između ovog komandnog voda i mojih Trošnjana!
-          Nema tu više kolebanja! Kažem ti, postavljenja se na Grepku već kucaju, možda su već i gotova. I nije ovo igra, rat je.
-          Znam, ali se postavljenja daju pocijepati. Ne kažem da ću ja to uraditi, samo, ipak ja imam jedan uslov. Nije golem!
-          Da čujem.
-          Dok ne dođu ta oruđa, ja spavam s Trošnjanima!
-          Nije ti to pošteno, ali nek ti bude - nakon kraćeg razmišljanja i uz nekoliko puta mijenjanje smiješka, Sutko prihvati uslov.
-          Ako će biti poštenije, onda ja skroz pređoh tamo. Vidiš, prođe po godine rata, a ja ni metka na četnike ne ispalih.

Upravo smo stigli do ostalih. Livada koju su izabrali nije izgledala loše. Nećemo imati zamjerki, već ću vrlo brzo moći početi s pričom o onome što se dešavalo na Vučevu.
Prošlost je jasna, i ne mijenja se. A ono što ima doći vrijeme će donijeti, ma kako i koliko ja u ovome trenutku o tome razmišljao.


                               pogled niz padine Jahorine
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...