17 Apr 2016

12 - Na koju ćemo stranu ulaz

Grad gradila bijela vila,
ni na nebu ni na zemlji,
već na grani od oblaka.

Na grad gradi troja vrata,
jedna vrata sva od zlata,
druga vrata od bisera,
treća vrata od škerleta.      
                                                               
Što su vrata suha zlata,
na njih vila sina ženi.
Što su vrata od bisera,
na njih vila kćer udala.

Što su vrata od škerleta,
na njih vila sama sjedi.





Možda mi nešto bude jasnije pošto malo bolje proučim Bersimove skice. No, i to će sačekati.
-          Hajde, prije nego ti i Zaim poskidate te ciljeve, daj da vidimo gdje ćemo kopati sklonište – malo me Džemo iznenadio naglašavanjem bitnosti ovog pitanja.
-          Ne znam ja, ne bih se miješao – nisam znao da li je Džemo ovu priču započeo iz svoje glave ili je nagovoren od nekoga od ostalih, pa sam i vrdao odgovorom – ja sam mislio da ste pregledali ovaj dio, našli gdje je možda malo lakše kopati, ono gdje smo minobacač postavljali je katastrofa. Ne znam, nisam siguran ni da ćemo moći. Bojim se da je svuda kamen ispod nas.
-          Moramo nešto. Šta znamo...
-          Znam!? Ali ćemo, taman, odavde ispaliti hiljadu a ne trideset i šest mina. Prvo, četnici nikad ne mogu pogoditi da smo ovdje. Drugo, ako i pogode, tako su male šanse da će izbaciti tačno ovdje.
-          E, zbog to malo mi moramo nešto iskopati. Ako ne može ovdje, onda može negdje dolje ispod.
-        Ja ne vidim svrhu za dolje. Ako igdje padne, doli će. Ja ću radije za homoru ovdje, nego trčati dolje u sklonište.
-          Ti možda i bi, ja bogami ne bih! – konačno se i Mufo javi.
-          U redu je, rekao sam. Ja se slažem šta god odlučite. Samo predlažem da to bude ovdje. A ako se vi opredijelite za dolje, nisam ja rekao da vam pomoći neću, samo da se ja dolje neću sklanjati. Mada i dalje duboko vjerujem da nam ne treba nikakav.


-          Za koliko ljudi? – Džemo se već pridizao.
-          Najmanje deset. Nas šestorica, plus Jusmanci, pa bolničar, i još bar jedan-dvojica.
-          Kopaćemo za dvanaest – Salko je imao svoje razmišljanje – jebo i sklonište ako nije komotno. A isto ga je, dva-tri čovjeka više ili manje, svakako smo najebali. Daj Bože da i za heftu budemo gotovi.
-          Daj Bože samo da stignemo prije nego nam zatreba – morao je i Zaim nešto reći – ne zaboravite da nas čeka još jedno sklonište. Za mine. Drukčije ih ne smijemo ovako blizu držati. Do tada, ja bih ih odvuko negdje u dolinu, podalje od nas.

Ovim su priča, ali i odmor završeni. Džemo je već ocrtavao buduće sklonište, Crni mu se odmah pridružio. Ostali su se laćali krampova i lopata.
-          Idemo mi, Zaime, s Bersimom da prenesmo ciljeve sa skice na kartu. Nek su elementi spremni, mi već večeras moramo izvijestiti da smo spremni za djejstvo!
-          Mogli bi malo požuriti – Mufo me očakivano oštro pogledao, mada se suzdržao od težeg komentara nešto je još morao dodati – kad budemo gađali onda će svako raditi svoj posao, ali će nam i tada sklonište svima jednako trebati. Svako će gledati da negdje guzicu skloni!

Uzdržao sam se i ja od odgovora. Znao sam da smo obojica u pravu, pa je svaka dalja polemika suvišna.
Ipak sam nas odlučio skloniti iz njihovog vidokruga. To što je toliko ljudi u ispomoći i ne znači da nas mijenjaju. A oštri odjeci krampova, koji su se odbijali od kamenje, dopirali su jasno i do nas i potvrđivali kako nisam pogriješio.
I pored toga se uspijevamo koncentrisati na svoj zadatak. Zaim se dosjetio da iskoristimo planšetni papir koji je pred polazak dobio od Sutka, da ciljeve umjesto na kartu unesemo na njega. Lahko smo odabrali kvadrat u koji smo unijeli naš položaj. Poslije čega sam dao da njih dvojica nastave. Čim bi Bersim pronašao neki cilj na karti, Zaim bi ga ucrtavao na papir. Ja sam se posvetio računu. Ovakvu podjelu sam objasnio vjerovanjem da Zaim bolje poznaje ovaj kraj!
Bio sam nešto brži, pa sam se povremeno nadvirivao i nad kartu. Ne iz sumnji da oni ne rade tačno, već da u glavi pripremim i još poneki cilj, koji Bersim nije predvidio. Pažnju sam obraćao na raskrsnice, zatim vidljivije dijelove ceste, česme i izvore u i oko sela...
-          Dođi odmah ovamo – Salko me iznenada prekinuo.

Nisam tražio pojašnjenje. Tako da sam po dolasku bio donio pogrešan sud.
Vidljivo je bilo da kopanje ide još i puno teže nego smo se i bojali, sloj zemlje nije išao dublje od deset centimetara, sve ispod je bio kamen na kamenu, ali oni nisu razmišljali da je to dovoljan razlog da odustanu.
-          Dumamo na koju ćemo stranu okrenuti ulaz – Džemo je bio taj koji je to obrazložio.
-          Dolje – ja sam to izgovorio kao da se to podrazumijevalo i bilo jedino i logično.
-          Zbog čega misliš da treba baš dolje? – Crni je nakon nekoliko sekundi riješio zatražiti moje objašnjenje.
-          Iz više razloga. Jedan je i nagib terena. Vidite kako je jebeno kopati. Teren pada dolje, zato je najbolje ulaz kopati ovdje – pokazivao sam desni donji ćošak – osim toga, sklonište za mine ćemo praviti tamo na drugoj strani. Ako stignemo, ovo je pravo zajebano. Ako i ne stignemo, opet ćemo ih držati tamo. Nešto sad razmišljam da možda od Ćasare zatražimo kakva šatora, da ovdje i noćijevamo. Ne isplati nam se ovoliko dangubiti, još trebamo biti i bliži, ako ranije zatraže da gađamo.
-          Imam ja kući ceradu od kamiona, znaš kakva se bajta more od nje napraviti – Crni je skoro jedva dočekao da čuje jedan ovakav prijedlog.
-          To bi moglo biti super. Samo, kako bi smo je dobavili?
-          Lahko. Daš mi konja, pustiš me večeras kući, i eto mene s ceradom ujutro. Prije nego vi siđete.
-          Dobro, o tome ćemo se dogovarati poslije. Da ja sad kažem najvažniji razlog. Zapravo, još jedan prije. I ta naša bajta će biti dolje u dolini, pa ako bi kad iz nje trčali prema skloništu, ovaj bi nam ulaz došao najbliže. Zamislite da trebamo obilaziti skroz s gornje strane. Međutim, najvažnije je to, ako samo bolje pogledate sami teren i razmislite gdje bi granata najprije mogla pasti!? To je svakako negdje na livadu. Dakle, iznad skloništa. Teško da može negdje u šumu, vidite da su grane skoro isprepletene. Ili će pasti na čistinu, ili rasprsnuti na granama homora. Jedino, da hekne tačno na sklonište.
-          Ili direktno u ovu homoru – Džemo je pokazivao na homoru koja se nalazila na samo par metara od mjesta gdje sam ja zamišljao ulaz.
-          Tačno, ali je vjerovatnoća za to jedan promil. Zapravo i manje. Ako budemo i toliki baksuzi, valjda nećemo i sto puta veći, da potrefi baš na određeno mjesto, pod određenim uglom, pa da se raspadne tako da nam ulaz zaspe gelerima. Zato ja tvrdim da nas ova homora štiti, a ne da nam je opasnost. Ipak, ja sam vam već govorio, još dok smo amo išli, da ja neću komandovati na svoju ruku. Za sve ovakve situacije ću dati priliku da se glasanjem dobije volja većine. Ja stvarno ne želim nikog sam nositi na duši. Odoh ja zovnuti Zaima i Bersima, usput ću njima ponoviti svoje razloge, a do tada vi razmišljajte o svojim. Čućemo i njih, i na kraju glasati.

-          Moja logika je – Džemo je iznio svoje različito mišljenje čim smo nas trojica stigli – da ulaz treba biti baš s druge strane. Prema minobacaču. Ja vjerujem kako ćemo prije biti gađani dok smo na položaju nego u bajti. A tako bi najbrže mogli uletiti u sklonište!
-          Ja mislim da je komandir u pravu – Crni se javio sljedeći, s tim da je teško procijeniti je li to njegovo stvarno mišljenje ili se radilo o pokušaju lakšeg dobijanja moje dozvole da noćas noći u rođenoj kući – svakako ne možemo odmah svi nagrnuti na vrata, pa je i bolje da se prvo sklonimo ispod skloništa.

Diskusija je potrajala duže od petnaest minuta. Javljali su se svi, makar za riječ ili dvije.
Nekima je bilo svejedno oko konačnog izbora ali im je cilj bio još malo produžiti odmor, drugi nisu bili naviknuti na ovakvo odlučivanje, demokratsko, pa su ga željeli bilo kako iskoristiti, ali su se svi opredjeljivali za jedan ili drugi prijedlog.
Već tada je bilo izgledno da će se kopanje nastaviti na mjestu koje sam ja predložio, a dizanje ruke za moj prijedlog je isključilo potrebu da se o Džemovom i izjašnjavamo.
-          Meni se ovo ne dopada – tek jednu minutu kasnije se oglasio Salko Pendek, potvrđujući kako nisu baš svi podigli ruke – mislim da smo ulaz trebali ostaviti odozgo!?
-          Zašto to misliš? – bio sam znatiželjan, pa sam stoga izbjegao da pitam zašto i taj prijedlog nije ranije ponuđen.
-          Ne znam. Samo mi ovo nikako ne miriše na dobro.




                                            Vučevo, borovina (iza Maglić)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...