8 Apr 2016

50 - Ni jedan se zid ne podiže samo s jedne strane

Djevojka pita sokola:
„Sokole, bolan, sokole,
Po čemu Jurjev poznaješ?“

„Djevojko, jedna budalo,                                            
kako ga neću poznati.

Zemlja se travom pokrije,
gora se listom odije!“






Nisam se prevario. Adem je izašao odmah iza mene, i pozvao nas skroz u drugu sobu. Onu gdje on boravi, gdje mu je i stanica.
To je već, nešto što sam viđao. Po svemu naliči na našu. Samo jedan kauč, nekakav ormar preko puta, te cijeli patos prekriven svim i svačim, spužvama, madracima, jorganima, serdžadama, raznim jaknama i džemperima, svime što služi umjesto kreveta i jastuka, uz poluuredno složenih nekoliko ćebadi, čim nema za svakog po dva - mora tako. Zapravo, jedino što je mojim očima novo i jeste ona stanica.
Lahko sam pogodio gdje će Adem leći, kad sam već shvatio da to smjera, ali ću počekati svako drugo objašnjenje. Možda bih to odmah zatražio da ne primijetih kako je Tito požurio ugledati se na njega.

Samo sam trenutak razmišljao da se ja bacim na taj jedini kauč. Shvatio sam da bih tako doprinio da pomisle kako se namjerno uzdižem iznad njih. A možda je uzrok ovakvog Ademovog ponašanja to što mu treba još vremena da halali Sutku za prisvajanje sve kahve.
-          Možda smo prvo trebali završiti to što imamo – nisam mogao imati mira, progovorih minut nakon što sam legao kraj njih.
-          Samo se opusti – Adem je znao da će to biti pitan – to je nama deset minuta posla. Ne pamtim kad mi je ovako bilo. Jučer se nismo premorili, noćas nisam bio na straži, doručak mi baš lego, pa kafa i onaj Safirin divlji duhan. Nije kao pravi, ali je bolji od bljuštura i svake travuljine. A taman sam osto bez cigara. Kažu da ga ima negdje iznad Trebove, pa nešto kontam da li se to može kako presađivati, kad se sije, kako rađa...

Shvatio sam dovoljno. Ne zamjera on Sutku, njih su dvojica skoro isti. Prije bi Tito i ja bili skroz pravični u podjeli. Dok se radi o nečemu čemu mi ne pridajemo toliki značaj! A kada bi se radilo o onome što mi jako volimo...
Ne znam dok ne dođem u tu situaciju. Mogu pokušati biti spremniji, kad me već Adem tjera da o nečemu razmišljam. Neću o Sutku, hoću o ljudima uopšte.
Izgleda da u ovom vremenu, između sebe i svoje okoline podižemo čudne zidove. Zidove koje možemo preskočiti kad god to doista želimo, a koje smo, opet, spremni svakom predstaviti kao nesavladive onda kad nam nije želja da se suočimo s njima.
A istina je baš u tim zidovima. Ni jedan se ne podiže samo s jedne strane, uvijek imaju oni koji redaju i drugi red blokova. Mi uvijek vidimo samo svoju stranu, koju smo mi zidali. Zaboravljamo kako postoji vrijeme, koje će učiniti da ti zidovi postanu porozniji. Tad ih neće trebati preskakati. Tad neće trebati ni uviđati da postoji ta druga strana. Jer je istina na sredini, između dva zida. A već sada, ko hoće može saznati da su obje strane iste. Samo snagom volje. Iste i jednako nevažne, dok je jedino važno to što se unutra zaziđuje.
Tu je otišao i miris ove kahve. Ne znamo mi da nije Sutko možda naredio Safiri da nas počasti, a ona to predstavila kao svoju dobrotu...
Počeo sam sam sebi dosađivati ovako glupim zamaranjem mozga, da me san morao prevariti. Biće da je i to potrajalo, čim me je zvonjava stanice onako trznula.
Adem je brže reagovao. Kad sam se već razabrao, shvatio gdje sam i zašto, on je počeo s primanjem telegrama. Ponavljao je brojeve koji su mu u slušalicu diktirani, jednako ih i bilježeći na komad papira.
Draže mi je što nije potrajalo, jer to znači da od njegove sadržine ne trebamo strahovati.
-          Svi... ko... mandiri – Adem je pokazivao da dosta dobro vlada šiframa – da me... če... kaju. Ima... ćemo sas... tanak!

I Tito je pažljivo slušao. Čak mi se čini kako je on svakako očekivao neku jasniju, a i zvučniju vijest. Ali je i dovoljno pametan da shvati kako o ovome nećemo puno nagađati. Tek da nešto čavrljamo što do sad nismo. Ali i to tek pošto konačno obavimo ono što znamo da trebamo.
Adem mi je pogađao misli, pa je na jednom velikom komadu papira nacrtao nešto kao praznu tabelu.
-          Evo, to bi otprilike trebalo ovako izgledati – riječima me tek zbunio.
-          Ali, ja tu ništa ne vidim. Ne znam, možda Tito...
-          Dobro – Adem htjede odmah pokazati kako je sasvim ozbiljan – naravno da ovo trebamo popuniti. Za to mi ti trebaš. Znaš, dat nam je zadatak da napravimo svoj dio internih šifri.
-          Opet ne kontam. Što će nama uopšte interne šifre, ako nam je veza kurirska. Neće kuriri pamtiti šifre, samo se time zamarati.
-          Neće. Ali se Sutko nada da će Major uspjeti nabaviti još koji uređaj, bez toga artiljerija nema pravog efekta. On se i nadao da je zbog toga zovnut. Mada je o ovim šiframa već i ranije bilo riječi. Hajde, pa Major ima svoju stanicu, on je taj koji će i naređivati šta ćemo gađati. A ovakve su šifre duge. Bar, gdje se može naći bolje rješenje. Eto, to je naš zadatak.
-          Neka bude. Samo mi sad reci kako ste zamislili te specijalne šifre.
-          Trebamo odabrati termine koji se često upotrijebljavaju, dati im šifre. Ništa se ti za to ne brini, samo ti meni daj te termine. Ono, znaš, lijevo-desno, naprijed-nazad...
-          Nije naprijed-nazad, nego dalje-bliže... Eto, piši: desno, lijevo, dalje, bliže, nad, pod...
-          Dalje!
-          Sačekaj da skontam redoslijed. Piši osnovnim jedan. Ne, nemoj to! To se podrazumijeva, to ćemo mi sami, u toku korekture...

Nekih sam još tridesetak sekundi razmišljao, a onda krenuo dalje s nabrajanjem bitnijih artiljerijskih termina. Tito me usput dopunjavao, Adem pratio i pisao.
Nakon što sam zaključio da je sve obuhvaćeno, Adem se dao na punjenje tabele. Vidio sam da radi brzo, po nekom ranije zamišljenom šablonu, tako da se nisam nadvirivao. Sačekao sam da završi, da mi on sam pokuči taj papir.
Dovoljan je bio jedan pogled da mi dvije stvari budu jednako jasne. Prva je način na koji je došao do šifara. Koristio je redom brojeve od trideset i jedan pa nadalje, one koji već nisu upotrijebljeni za slova, ali je negdje iznad tabele upisao i Y, u zagradi napominjući da je to dio koji se odnosi na artiljeriju. Još je i ukupno imao četiri različita reda šifri, da se svakih šest sati mijenja.
-          Eto, gotovo je. Jesam li ti reko da ne brineš – Adem je očekivao da potvrdim zadovoljstvo urađenim.
-          Sad tek brinem.
-          Zašto?
-          Ovo mi tako nekako glupo izgleda – umjesto onog što on očekuje, ja otkrivam ono drugo što mi je postalo jasno – predugo mi sve, dok onaj što osmatra pogleda šifre, pa ih prenese vezisti, pa ovaj meni, pa opet ja zavirim u šifrarnik, dobar će kurir dvaput dotrčati.
-          Ama, i ja mislim da ćemo tako raditi. Za sad. Ali, šta ako kad osmatračnica bude plaho daleka a dobijemo još stanica!? Osim toga, ne bi valjalo da nismo uradili kako nam je rečeno. Jebe nam se, nismo kopali!
-          Nismo – opet se ubaci Tito – al vala ti ja neću ni buljiti u taj papir, ni pamtiti te šifre. Ako mene kad zapadne da budem vezista. Još, vidim, mijenjate ih svakih šest sahata. Ja ću trčati kolko imam snage...

Svi smo u pravu. Zato nam je bolje prekinuti o tome. Ionako je večeras sastanak, možda će i sva ova naša priča poslije njega izgledati drukčija.
Bio sam prvo pomislio predložiti Titu da prošetamo do položaja, ali sam i odmah odustao. Opet bi to tamo moglo biti pogrešno protumačeno, kao da se previše pravim važan, da u Ahma i ostale nemam ni toliko povjerenja.
Prije nego se potpuno opružim na ovu jednu spužvu, još jednom bacih pogled na onaj komad papira, dok ga vraćah Ademu kako bi napravio još par istih. S jedne sam strane ugledao ispisane brojeve koje ćemo mi zvati šiframa, a s druge, prazne, nevidljiva slova koja su ispisivala ono što mi je Sutko najavio. To i jedino može pisati na praznom papiru, sasvim mi je jasno, ali je lijepo s vremena na vrijeme pročitati.
Ostah opružen na spužvi, ne da bih spavao već se sjećao. Trebove, više iz vremena dok i civili bijahoše gore, nekih ljepših, ali i zagonetnih snova, Sutkovih riječi i praznih strana Ademovog šifrarnika, Mufove čorbe i hljeba, Džemovih pita...
Neko sam vrijeme zaboravio na prisustvo ove dvojice.
-          Šta vam je, što ste zamišljeni – pitao sam, vidjevši kako i oni dijele isto raspoloženje.
-          Kako nećemo, kad znamo da se nešto sprema – Adem odgovori za obojicu.

A sva trojica neko vrijeme samo klimasmo glavom.


                                                           Trebova planina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...