7 Apr 2016

45 - Sudbina je na sve mislila

Vezak vezla moja dilber Zlata,
do po dana na sred đulistana.
Na šiljtetu, u debelu hladu,
pod grančicom mavi jorgovana.

Čistom srmom i žutijem zlatom
na jagluku milo ime piše.
Koje ona žarom srca ljubi
i vjeruje da za njega diše.

Vezak veze, a uz to popijeva:
„Rumen-ružo, ako Boga znadeš,                              6. i 7. septembar 1992.            
kada Mirza u đulistan dođe,
da mu selam od mene predadeš.

Još mu kaži da sam ga čekala,
od sabaha taman do po dana.
Čekajući jagluk mu navezla,
u debelu hladu jorgovana.

Ah, još molim ovaj cjelov žarki
što ostavljam na listiću tvome,
da ga predaš, kada amo dođe,
srcu, duši – ašikliji mome!“

    /Safvet-beg Bašagić/





Jučerašnji dan je bio jedan od onih za koje bi rekli da nisu ni morali biti. Naravno, niko ne bi htio ili znao reći otkud mu takav osjećaj.
Bili smo na položaju, ali bez volje da radimo kao ranije. Ne može biti da je tako samo zbog uvjerenja kako već dovoljno znamo, mora biti primjese nečeg što se predosjeća. Ili se nešto desilo, ili će se desiti. Koje god moralo bi biti najpoznatije Sutku. Tako mi se bar čini, sve je počelo njegovim vidljivim lošijim raspoloženjem, nekad bi se za to reklo da je „ustao na lijevu nogu“. Sad mi se to činilo preblagim poređenjem.
Je li Sutko na Trebovoj saznao nešto, a ne želi još o tome da govori, je li drugi osjećaju tako, nisam kadar dokučiti. No, kako niko drugi nije jeziku davao napolje to sam i ja svoj čvrsto držao uz zube. Čekajući da se samo kaže, ako ima šta.
Čak ni razgovori nisu bili kao ranije. Izgledalo je kao da se svi ponašamo da nešto znamo a od drugih krijemo, ili da osjećamo kako to nešto drugi od nas kriju a mi nemamo hrabrosti pitati.


Sličan je bio pokušaj s traženjem nečeg novog za učenje. Naveo sam sve - da diskutujemo o „najvažnijem artiljerijskom pravilu“, po kojemu je vrijeme najveći dušmanin artiljercima. To je trebalo da podstakne makar Oksa i Admina da rade na bržem računanju, ali se nisu mogli izdvojiti iz sumornog okruženja. Na kraju je za dan kao ovaj dovoljno i to da su shvatili namjeru mojih riječi, pošto se sam pojam vremena vezivao jedino za svoju prolaznost.
I naš je povratak došao kao logičan slijed. Bez nekog drugog razloga, opet smo se vratili ranije.
Koliko da od svega - uzmem makar malo. Za silazak u donji dio sela, kućama Kuka i Enesa, akšam je jedino i primjeren.
Bio sam zbunjen, ono što nas je dočekalo zavrijeđivalo je naše puno bolje raspoloženje. Ne mogu reći da su njihove kuće bile ljepše od onih u kojima smo stanovali, također su dvije i jednako su izolovane, ali mislim da bolji trenutak za njihovo upoznavanje nisam mogao izabrati. Pokušavao sam se ponašati kao njih dvojica, kao da mi je sve poznato i normalno, ali olakšanje duši nisam mogao uskratiti. Da je to imalo i malo smisla, tražio bih da tu ostanemo noćiti.
Kuko je našao potrebu i da nešto kao poradi, dok je Enes bio manje zainteresiran, ali mu je, svejedno, u svemu pravio društvo. Osim rodbinskog, primjećujem i odnos iskrenog poštovanja mlađeg prema starijem, ono što u ovim vremenima i nije često za sresti. Već sam stigao upoznati Enesovu mlađahnu nadobudnost, ali se ona očito mogla na sve odnositi sem na Kuka. Mislim da ne postoji ništa što bi taj zatražio a da ovaj ne bi bio kadar za njega uraditi. I to bez i jednog pokušaja isticanja svoga mišljenja. Donekle bih volio da sam tu bio u društvu samo jednog od njih, ili sam. Da uživam u toj jednostavnoj i skromnoj ljepoti, onako kako to ona i zavrijeđuje.
Ovako, od svega ću ponijeti dva tespiha, kao poklone od obojice, očito da toga kod njih nije manjkalo, pri čemu ću jedan dati Mufu. Posebnu ću zahvalnost osjećati zbog pronađenog zlatnožutog konca, kakav nisam vidio u čitavim Basarićima. Da jesam, sve ovo bi mi prije palo na um. Nije to jedini razlog što sam želio sebi obećati još koji dolazak tu, ako konca ne bude dovoljno, niti što sam znao da u kući ostaje još suhih šljiva, meda, i još ponečeg u ovim vremenima vrijednijeg nego ikad. Vjerovao sam kako je ostalo još puno ljepote, nedokučive u trenutcima lošeg raspoloženja, po koju se vrijedi povratiti. Sudbina je na sve mislila, ne bih je ni mogao razabrati od sjaja taspiha i konca boje zlatnih ljiljana.
Ubjeđivao sam sebe kako će mi ljepše jutro svanuti.

                                                                  ***
Ipak, probudih se suznih očiju. Bilo mi žao tespiha, koji mi se prosuo. Nije utjeha to što brzo skontah kako se to zbilo samo u snu, još manje zbog činjenice da to nije bio ni moj žuti, niti Mufov crni. Već crveni, kakav je i jedino mogao u san doći. Prosuo sam ga, što može samo slutiti nečemu lošem, dok crvena boja najavljuje kako se ta nedaća ne misli baviti!
Zbog svega mi se danas na položaj nije išlo. Ali ću morati, moje bi objašnjenje teško iko prihvatio. Bar mi je bilo drago da su ostali već zanemarili jučerašnji dan, odnosno sve ono što je skrivao. Samo sam im se trebao nekako pridružiti.
Nisam očekivao da će mi u tome najviše pomagati Admin. Tek je on, između svih, primijetio moju povremenu odsutnost mislima. Mada je griješio u razlozima, prijao mi je kratak razgovor s njim.
-          Sve je ovo fino, samo da se nešto počne dešavati – počeo je zagonetno.
-          Zavisi, nekad je bolje ne izazivati sudbinu – ja sam još bio u kontaktu sa svojim snovima.
-          Bolje je i sudbinu izazivati, nego dopuštati njoj da prva počinje! Shvati, zar nije lakše diverzantima, oni sami planiraju gdje će i kako, ne čekaju ovako, da budu napadnuti!
-          Ne čekamo ni mi. Vjeruj da me, s te strane, ni malo nije strah. Ja duboko vjerujem Majoru, znam da on zna šta radi. Vjeruj mi, nije on nas bezveze ovdje doveo. Ni nas ni minobacače. Ja ti kažem, neće diverzanti biti jedini kojima će se Sutjeska i Zelengora diviti i ponositi. Još, osjećam i kako taj dan nije daleko!
-          Džaba, ja bih više volio da sam osto s diverzantima!
-          Bio si s njima!?
-          Taman me Šeks i Ćuza bili prihvatili, babo mi ne dade. Ubjeđivao ih cijelu noć, na kraju me oni vratiše. Šta sam mogo? Poslije me još dade da pomažem Buzdu, a meni se nije piskaralo. Tražio sam da me rasporede u neku četu, ali se on opet umiješao. On je kriv što sam ja sad ovdje. Mislim, bih i ja njega da razumijem. Ima slabo srce, a brat mi nije ovdje. U Njemačkoj je. Zato se babo sad kao brine za mene, a zapravo pretjeruje. A meni je i najžalije što nisam s bratom.
-          Jel ti brat stariji il mlađi?
-          Mlađi. Dvije godine.
-          A, ako nije tajna, otkud on u Njemačkoj?
-          Mi smo oba bili u Sarajevu, tamo i išli u školu. Ja bio nastavio fakultet, ovamo došao za bajram...
-          Kao što moj brat Fehim nije! On je, za razliku od mene, studiro redovno, imo ispit. Ipak, iako bi trebalo da je razlika, eto to nam je zajedničko. Ne znaš ti za svog brata, ne znam ja. Doduše, ne znam za dvojicu, najmlađi je bio zarobljen pa razmjenjen. Ali, barem mi je Mufo ovdje.
-          Kolko je to vas ukupno?
-          Četiri. Mislim, od istog smo oca, a različitih majki. Samo smo ja i ovaj u Sarajevu rođena braća. Mada se nikad nismo razlikovali tako, vjeruj da se i Mufo i ja jednako nadamo kako ćemo ih jednog dana vidjeti.
-          Znam. Tako i ja često o svom bratu razmišljam. Eto, njega je sudbina odvela odmah. U Njemačkoj mu je sigurno fino, ali bih ja volio da je ovdje pored mene.
-          Ne znam šta bih ti reko. Ja bih, mislim, volio da su moji vani. Čak i Mufo. I da znam da su dobro. A što se, opet, toga tiče, ko je već ovdje, od onih koje znam, volim da smo skupa. Svaki taj mi je kao brat! Je li, koliko si ti ovih momaka znao odranije?
-          Onako... Skoro sam ih sve znao imenima, i iz viđenja. Ovdje sam uglavnom samo ljeti dolazio, kad se tu dosta i radilo, pa nisam baš ni mogao stići da se sa svima bolje upoznam. One najbliže, komšije, i to ovu našu generaciju...

Njegove zadnje riječi su se stopile s meni dobro poznatim mirisom paljevine. Ni njemu nije bio sasvim stran, s tim da se on brže snašao oko pravca.

-          Vrbnica – govorio je glasom koji pokazuje sigurnost – naši su zapalili Vrbnicu!!?


                                  kao partizani petokrake, i mi smo vezli prve ljiljane
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...