19 Apr 2016

23 - Sunce više ne viri, samo njegove zrake

Sanak snila Mujagina ljuba,
sanak snila, iz sana skočila,
đe se bješe nebo otvorilo,
sve zvjezdice krajem pobjegoše.

Samo osta zvijezda Danica,
koja grije brda i doline,
među njima Plav i Gusinje.                              

Na vrh brda zelena livada,
na livadi od zlata jabuka,
pod jabukom prostrta serdžada.

Na serdžadi zaspala djevojka,
pod glavom joj đerđef i vezivo,
a pored nje zaspalo jelenče.





Puškaralo je, pa bila pauza, pa opet nastavilo. I mi se malo navikli. Nije ni bilo toliko teško, sve to je bilo još uvijek dovoljno daleko od nas.
Zapravo smo i nesvjesno navijali da tako traje. Spremni da se trznemo tek kada se nešto začuje na našoj strani Sutjeske. To nas jedino može nemirnima činiti.
Nismo dugo čekali. Taj jedini pucanj, bez obzira što smo lahko poznali da je ispaljen iz lovare, više nas je iznenadio nego prva granata. Dvojica ili trojica su inertno bili i zalegli, poslije čega smo svi zajedno shvatili šta nam nedostaje u brzom rješavanju zlih sumnji - nismo baš bili svi na okupu. Zapravo je Sajo i jedini za koga nikad nismo znali da li ili ne treba biti u našoj blizini.
Njega je početak granatiranja zatekao blizu jedne homore, za koju se bez razmišljanja sklonio. Tada, još ne sluteći koliko je sudbina imala uticaja. Ne samo da ga je štitila od mogućeg bližeg granatiranja, već je spriječila da ga primijeti srndać koji je tuda naišao, vjerovatno i sam zbunjen ovim što se dešavalo. Sajo se nije dvoumio da li da to iskoristi, bio je poznat kao prilično uspješan lovac. Jednako kao kuhar. I gurman. Tako se sve poklopilo kako bismo večeras svi uživali u gulašu od srndaća. Obećao je tako, kad smo mu se pridružili radi pomoći oko lovine. Što je ostala i naša jedina pomoć. I da ne sumnjamo.


Kad smo htjeli uživati da se makar motamo oko njega dok sprema obećani specijalitet, oglasila se stanica, na koju smo pomalo bili počeli zaboravljati.
-          „Budite spremni“ – umjesto šifara, odmah sam pisao slova i izgovarao ih naglas.
-          „SPREMNI“! – bio sam siguran u ono što javljam, bez obzira što smo do prije sat slušali granate koje su padale po Sniježnici, i što do noći nije ostalo više od par sati.

Osim Saja svi smo bili uz minobacač. Čekali.
Uzalud. Minuti su prolazili, a mi smo i dalje samo bili spremni i nijemo zurili u stanicu. Koja je bila još njemija. Povremeno bi pogled skrenuli put neba.
Dana je ostajalo sve manje. Ako su ozbiljno o nama razmišljali, ubrzo bi to trebali potvrditi. Istina, mi smo se više bili ponadali nego što smo povjerovali. Dešavanja na drugoj strani su, suprotno našim cjelodnevnim slutnjama, lagano počela jenjavati. Ulazili smo u mirnu noć, u kojoj se najjače čuo miris srnetine.
Mami. Čini se predug za čekati. Zato sam stvorio ideju, dao sam stanicu Senadu, koji joj se obradovao, a sebe i Tita, koji nije imao ništa protiv, poslao osmatračnicama.
Ja sam do svog grmena, kao obično, morao puzanjem. Tih petnaestak sekundi kao da nije pripadalo ovom danu. U njima nije ispaljen niti jedan jedini metak, koji sam ja mogao čuti. Vjerovao sam slučajnosti, pa sam odmah zauzeo uobičajeni položaj za osmatranje. Riješen da uočim i lociram prvo mjesto s kojeg se pucnjava ponovo začuje. Pogled sam razbacivao cijelim horizontom.
Kao za inat, nigdje ni metka. I tako još nekoliko narednih minuta. A, onda, jedva metak ili dva. I to na onom dijelu suprotnom od mog trenutnog pogleda. Za par minuta, opet. I nekoliko puta tako. Samo ponekad bi to bio kraći rafal, ali obavezno tamo gdje moj pogled nije išao.
Sve ovo me jako ljutilo. Ne samo zato što sam mašio pogledom, ne više ni zbog našeg iščekivanja, koliko što je ovo sad ličilo na ono što nam je telegramima ranije javljano. I što je sve izvjesnije kako će se dan tako i završiti. Na našoj spremnosti.
Tišina polahko prikriva cijelu Dolinu. Mene tjera na nova razmišljanja. Da li ona samo označava kraj ovog što je bilo danas, ili najavljuje ono što možda noć skriva, u boljoj varijanti sutrašnji dan. Zbog čega smo od maloprije i ponovo spremni.
Teško mi je u svemu razgraničiti svoje želje i realnost. Možda je to, osim ranije ljutnje, ono što me još drži za grmenom. Ili način da sam od sebe prikrijem svoju nervozu. Svjestan sam kako večeras neću ništa više vidjeti što bi opravdalo moje zadržavanje, zbog čega već čujem zvižduke Džema i ostalih.
Svejedno, nešto me zadržava. Uvjeravam sebe kako je to želja da uživam u sutonu. I to onom njegovom najljepšem trenutku. Zapravo, u osjećanju tog trenutka. Koji se isplati sačekati.
Već je blizu. Sunce više ne viri, samo njegove zrake. Osjećam, prepoznajem da je to to. Suton nad cijelom Dolinom. I tišina u kojoj se još može uživati. Još puno minuta, dok se mrak potpuno ne spusti.
Hoću to. Hoću da ispratim i spuštanje mraka. Nigdje mi se ne žuri. Ne marim za nove zvižduke, sada i za Sajovo dozivanje. Miris srnećeg gulaša sam do maloprije još i osjećao, sad je želja za dočekom mraka odavde - jača. Gulaš neće nikud pobjeći.
Mrak ubrzano stiže, čak me tom brzinom oduševljava. Čini mi se kako svaki treptaj oka oduzima ponešto od dana. Osjećam da svaki put kad nanovo otvorim oči imam pravo potražiti ono što je upravo uronilo u mrak. A to je ono najljepše. Doživljavam kao da mu sam pomažem. Da, recimo, dva brežuljka spoji u jedan. Koji će se, opet, samo nešto kasnije spojiti sa susjednim. I tako dok sve skupa ne postane jedan mrak.
Ovako precizne prilike ko zna kad ću ponovo imati. Lakše mi je otrpiti ta zviždanja i dozivanja, nego ovo propustiti. A ako me ne budu htjeli shvatiti, neću im ni objašnjavati kako čovjeku može pasti na um da u nečemu takvom uživa u ovakvom trenutku.
Obli me hladan znoj. Prvo, a potom se kompletan stresoh. Nije valjda da je to to, taj podsvjesni osjećaj!? Neću da vjerujem, ali za svaki slučaj pljunuh ustranu, i malo se pomjerih s mjesta. Objašnjavam sebi da čovjek nikad nije svjestan kad dijeli posljednju želju.
Ipak me ove misli ponovo učiniše nervoznim. Više nego u gluhljim dobima noći, kad sam sam stražario. Možda bih došao do toga da ako i jeste, bar ne moram žaliti jer mi se čini da sam uživao kako nisam odavno.
Zvižduk koji ću u tom trenutku čuti nije dolazio od Džema, ali ni od meleća. Tito me je kroz mrak tražio.
-          Jesi li vidio!? – pitanjem me zbunio, više nego nekoliko sati ranije.
-          Šta? – sačekao sam da mi se sasvim približi.
-          Gori... Ispod – zadihano mi je pokušavao objasniti.

Razumio sam. I okrenuo se. Da vidim što je on već vidio. Zato što je manje uživao.
Selo ispod nas je počelo nestajati. Iz prvih nekoliko kuća su izbijali plameni jezici. Koji će vrlo brzo progutati cijelo selo. A mene su zaustavili da dočekam mrak kako sam želio. Ovo ispod je svakako sad važnije.
-          Ovo su Mrkalji!? – bio sam siguran, ali sam ipak tražio potvrdu.
-          Jah, čovječe!
-          Hajdemo večerati – pošto sam još jednom pogled spustio ispod nogu, dočekan svjetlošću koja je bivala žalosno jača, prijeteći osjećajem da bismo i sami mogli biti osvijetljeni, ipak nisam želio nemoćno svjedočiti nestajanju još jednog našeg sela.
-          Šta ćemo? – s ovim pitanjem nije čekao da dođemo do kuhinje.
-          Idemo večerati.
-          Nisam to mislio. Nego, znaš li ti koliko je ovo blizu nas.
-          Znam, oko pola sata.
-          Pa?
-          Pola sata je dovoljno da s mirom večeramo.
-          Poslije?
-          Ne znam. Ali mislim da se ničeg boljeg neću sjetiti nego da zauzmemo položaj za odbranu. Prema Mrkaljima. Da se rasporedimo ukrug.
-          Jedanaest ljudi?
-          I deset pušaka. Vjeruj mi, sto puta sam nas prebrojavao, uvijek mi je tako ispadalo.

Možda se moja neozbiljnost nikome nije dopala, ali tako nije izgledalo po tome kako su u gulašu uživali. Sačekao sam da završe, pa tek onda otkrio kako sam razumio njihove povremene poglede meni upućene.
-          Idemo, Senade, u šator, da pošaljemo telegram. Treba mi dobra svjetlost i mir, moram ga nekako fino oblikovati, da me ne shvate pogrešno.
-          Šta ga imaš oblikovati – Džemo je požurio pokazati kako nisam bio jedini koji je ovo vrijeme razmišljao – traži da i nas povuku. Kratko - jasno!
-          Nećemo to. Mislim da imam bolju ideju.

Nisam ih previše držao zamišljenima, nervoznima, čim sam bio gotov ostavio sam Senada da prenese telegram, a ja sam ponosno stao pred njih.

-          Napisao sam da Mrkalji gore, to bi trebalo da je sasvim dovoljno da im naš zahtjev bude jasan. Nisam tražio da nas povuku, ali sam ih obavijestio da odavde ni granate nećemo ispaliti sve dok ne dobijemo pješadijsko obezbjeđenje, makar veličine jednog voda. Neka sad Major razmišlja umjesto nas!


                                                  divokoza u stijenama Vučeva 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...