19 Apr 2016

22 - Očekivanja nam nisu ista

Kad pogledam sa Čardak divhane,
vidim mnoge njive neorane!

Jedna njiva u srce me dira,
mrtva majka u njoj mi počiva.
                                                    20. septembar 1992.
Kad zamislim moju majku staru,
ne vjerujem da je u mezaru.

Crna zemljo, gledat te ne mogu,
kad pomislim ko mi je u grobu!





Pred zoru su hrabriji imali potrebu da se varljivosti prirode suprostave sklanjanjem pod ceradu. A opet smo se svi iskupili, oko Sajove kuhinje. Poslije, odmah na položaj, na osmatračnicu. I uz stanicu. Svi.
Vidimo, nastavlja se dešavati. Gori još jedno naše selo. Ali, nedugo poslije, i jedno njihovo. Grandići, jedino koje smo još mogli zapaliti. Vrbnicu smo nekoliko dana ranije, Donja i Gornja Čagošta su predaleko za sada, a ovih nekoliko zaselaka oko Tjentišta su preopasna zbog njihove artiljerije, koja je dakako brojnija u odnosu na ovo što mi zovemo našom.
Na nastavak pucnjave se također nije dugo čekalo, kao ni na nastavljanje divljanja njihovih palikuća. To što pale, jeste divljanje, a ovo što se puca još nisu borbe. Kuraženje, i naše i njihovo. Kako to traje duž cijele linije, pitamo se do kada. Kada će prijeći u napad, prije njihov nego naš.
Bojim se da ćemo postati dosadni s telegramima, ali ne možemo biti ni tako mirni. Uporno želimo vjerovati u ono što bi voljeli, pitamo se šta naši čekaju, zašto ne krećemo u napad. Ako to mi ne učinimo još danas, čak i prije podneva, onda...


Umjesto stanicom, odgovor dobijamo u obliku prvih četničkih granata. Naši, iz Zamrštena, tek stidljivo odgovaraju. Sve nam počinje izgledati kako četnici polahko kreću s napadom, a naši se još kuraže.
Od četiri ispaljene naše granate, mi odavde nismo upratili ni jednu. Pokušavamo to iskoristiti da na taj način bar nešto doznamo. Pitali smo da li je neka pronašla cilj. Odgovor je nejasan, „Dobro je“ je toliko nedovoljno da se u njeg povjeruje.
Možda još vjerujemo u ovo što Major čini, ali siguno da i gubimo strpljenje. Skoro smo se spremni kladiti da se ovako neće u noć ući, sve manje se nadamo kako će se neko sjetiti da i nas uključi, ako se već kuražimo da idemo do kraja, a time bi četnike makar malo zbunili. Ali, to ne smije čekati noć...
Prestanak puškaranja je nekad iznenađenje. Saznali smo vrijeme u koje četnici ručaju. Od jutra, puške skoro nisu ni mirovale, dva-tri sela su nam zapalili, usput dopalivši u još nekima ako su koja koliba, štala, sijeno, pseća kućica ili ćumez bili preostali, spram naše četiri ispalili su desetak puta više granata, a evo blizu dva sata sve miruje.
Biće da su artiljerci prvi završili s ručkom, ali i još neki.
-          Je li išta u Mješajima ostalo da nije izgorjelo? – Tito je mene ovim pitanjem posebno iznenadio.
-          Je li misliš u Mješajima, ili Trošnju!? – iznenađenje sam brzo pretvorio u neskrivenu tihu radost.
-          Dolje, niže, oko Mješaja. Zato i pitam, ako nije onda su naši napali. Nešto gori, odavde gledano bi jedino moglo biti neka kuća ili veća štala, ili nešto tako.
-          Ne vjerujem, žao mi je – prekinuo sam njegovu ushićenost – ako to gori negdje dolje, a baš liči samo na jedan objekat, svakako nisu naši. Ali ako je tačno, ti si, onda, za muštuluka. U napadu na selo, nekim čudom su moja i još tri kuće u Barici bile pošteđene. Koliko sam čuo, ovi što su zadnji išli kao da su vidjeli kako su te gornje naknadno izgorjele, dok za moju nisu bili sigurni. Najprije bi moglo biti da je sad došla na red. Što je, vjeruj mi, za muštuluka. Ja sam, znaš, već bio obećao da ću, kada budemo oslobađali Trošanj i Mješaja, lično da je zapalim. Da bi svi bili u istom položaju, pošli od početka. S tim da mi to ne bi bilo baš prijatno, pa mi dođe drago ako su me četnici poštedjeli tog neprijatnog truda.

Dok smo puzali ka osmatračnici, da potvrdim ili negiram njegove procjene, osjećao sam da nam očekivanja nisu ista. Prvi pogled koji sam ja pružio u tom pravcu nije mi omogućio da riješim našu dilemu. Osim što sam se uvjerio kako se jasno ističe razlika između dima i magle.
-          Vidiš li? – nakon skoro dva minuta strpljenja, Tito je zatražio moje mišljenje.
-          Vidim, samo, da ti priznam, mene ovo nikako ne vuče u Mješaje.
-          Kako?
-          Vuče me malo dalje.
-          Šta je tebi!? Ako vidiš dim, moraš se i orijentisati. Vidiš uvalu Drine, vidiš da je blizu, a s gornje strane se ravnjaj prema Kmuru.
-          To me i buni. Kmur mi je nekako preblizu.
-          To se tebi čini odavde. Ali su ono Mješaja, hiljadu na sto!
-          Ja se, doduše, bolje snalazim na karti nego u prirodi. Volio bih da si ti u pravu, jer bi, onda, to bilo to. A nije ni bez logike. Ako su sad krenuli paliti redom, što ne bi i ono što im je nekad prije ostalo, promaklo. Uostalom, ne čini mi se previše značajnim, osim što bih ja pravo volio da je ovo baš to.

Dok smo se nas dvojica još neko vrijeme razgovarali, on mene dodatno ubjeđujući kako je njegova orijentisanost neupitna, iznenada je prekinuta tišina iza naših leđa. Četnička granata me nije obradovala, ali sam je iskoristio da nas požurim nazad.
Ponovo smo svi na okupu. Nikom se nije trebalo pojašnjavati kuda granate padaju, znali smo to od onog dana kad su prvi put pronašli Sniježnicu. Samo smo se malo nasmijali četnicima, što oni nisu imali pojma koliko ove granate uzalud bacaju. Oni to ne znaju, a mi, ni šta se dešava, tačno sprema, osim što pokušavamo biti spremni. Za početak, skloniti se od granata. Ako četnici vatru prebace, malo je spuste.
Što se, na našu sreću, nije desilo. Stali su na četiri ovamo ispaljene, a onda se ponovo okrenuli Trebovoj.






Pliješ, pogled na Trošanj i Kmur
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...