18 Apr 2016

18 - Sve se nazire, ništa se ne čuje

Šta se sjaji kroz prozori,
u toj čarnoj gorici?
Il je sunce, il je mjesec,
il su sjajne zvjezdice?
                                                       15.-17. septembar 1992.
Nit je sunce, nit je mjesec,
nit su sjajne zvjezdice.
Već su ono bijeli dvori,
Davidovi u gori.





Pilo se. Dugo, ali pametno. Bijaše veselo, i zapjevalo se. Nije se pričalo, ali se razmišljalo o sutra.
Rakije nije ostalo samo kako bi imali za još jedan dernek, nego da bi se malo i odspavalo. Dovoljno, da se horno pođe. Svako svojim zadatcima.
Crni još nije bio stigao na položaj. Tek da bi se mi počeli brinuti. Ali, nije ni kasnio. Možda, jedva dva minuta iza nas. Koliko da kaže kako smo mi podranili. Nije ni važno, samo nek ni oni nisu imali problema. Bez obzira što nazad nisu pošli prije svanuća, kako smo se bili dogovorili.
Stigli su sa svime što su obećali. Cerada - kao nova, benzin i ulje za motorku, nekoliko deka i jastuka. Konja nisu štedili, ali ni sebe. Na leđima su, u ruksacima, donijeli i nešto hrane. Meda, starog sira, suhog voća. Opet, za svaki slučaj.
Ako se naš boravak ovdje oduži, predložili su još ovakvih izleta. Već su znali šta bi se još moglo istjerati iz sela, a što bi naš boravak učinilo još podnošljivijim. Obećali smo to imati na umu, ali tek pošto završimo sa zadatcima koji su nam trenutno prječi.


Najvažnije je pametno razmisliti. Možda se time uštedi najviše vremena. Što podrazumijeva i pravilnu raspodjelu poslova. Od Ćasarinih ljudi, kako ih već drugi dan među sobom zovemo, zatražili smo da se razdvoje. Jedni da se posvete postavljanju šatora, odnosno cerade, a drugi angažuju oko priprema za natkrivanje skloništa. Na čijem nastavku izgradnje ćemo mi raditi. To bi trebao biti najteži dio, ali je već dogovoreno da se podredimo mogućnostima.
Postavljanje i uređivanje šatora je išlo prema očekivanjima. A po stalnom radu motorki i sjekira, očito je kako će i posao s balvanima ići željenim tempom. Jedino smo se mi mučili, sa stjenovitim tlom od kojeg su se pijuci i ćuskije uglavnom odbijali, a ni macole nisu puno pomagale. Zato jeste Zaimov jučerašnji prijedlog.
Prvo smo na znoj istjerali svu sinoćnju rakiju. Ali i dosta „prirodne tečnosti“. Da bi kasnije sve više birali. Tako u skloništu dobijamo prostor za sjedenje „po grupama“, po dvojica ili trojica. Sve, da bi, na kraju, dobili minimalnu visinu zbog koje nećemo biti zgrčeni.
Već je bolje išlo, a svako htijenje za nekom većom komocijom bi bila ludost. Tačno smo znali gdje dublje ne trebamo kopati. Važno je da učinimo koliko možemo. A za to smo odredili najnoviju granicu: još večeras moramo biti gotovi, sutra početi sa zidanjem! Svakako više nema dileme da će nam sklonište više biti na površini nego pod zemljom. Tako je odlučio teren, kao što su neki detalji presudili da se odreknemo ranije zanesenosti svojih želja, ne podređenih mogućnostima.
Osim ovoga, još smo nešto radili. Sinoć je Ćasara zaboravio, ali je jutros dodao svoju listu ciljeva. Nekoliko njih, za koje je vjerovao da su zanimljivi i da mogu postati našom metom. A danas je, kad je i peć dotjerana, stigla još jedna lista. Od Majora. Neki su se ciljevi poklapali s našim, ali je bilo i nekoliko novih, prilično interesantnih.
Shvatili smo to kao konačnu listu, ali i kao znak koji se iz dešifrovanog telegrama nije čitao, ali jeste slutio. Ono što nije pisalo, počelo je da lebdi po zraku iznad nas. Još jedno požurivanje, ono što se očito sprema neće bezuslovno čekati da mi budemo potpuno spremni. Zato smo Zaim i ja, za računanje vrijeme nalazili samo u pauzama kopanja, koje je sad bilo jednaki prioritet.
Sve zajedno je bilo gotovo s padom mraka. Kada je i bilo jasno da u postavljeni šator ne možemo svi stati. A posla i sutra ima dosta. Ja se nisam mogao odlučiti koga da se sve odreknem, pa sam Ćasarinima dao pravo ličnog izbora.
Neki su nam se pridružili, navodeći kako im se dopada da konačno i oni sami mogu dati određeni doprinos ovoj našoj borbi, što će zlobni tumačiti kao osjećaj veće sigurnosti ovdje na Kikalu nego na Sniježnici, ili posebno na nekom od okolnih pješadijskih položaja. Ostali, koji su se više "bojali" posla nego četnika, jedva su dočekali da se zapute prema Sniježnici. Otišli su s našim spiskom, stvari koje nam već sutra trebaju. Radilo se o još par ćebadi i kojoj svijeći. Lahko smo zaključili kako bi izlazak do minobacača s upaljenim fenjerom bila nedopustiva glupost, koja bi značila veliku vjerovatnoću da od te svjetlosti budemo otkriveni prije nego se i oglasimo.
S istim smo ciljem odlučili da večeras i ne pijemo. Zapravo, to je više bio prijedlog Crnog. Inače nije pio, ali je obećao popiti gutljaj poslije prve uspješno ispaljene granate. Složili smo se da svi budemo strpljivi do tog veselja.
Sutrašnjem smo danu podredili i noćašnju stražu. Po jedan, svakih pola sata. Redoslijed je određen papirićima, izvlačenjem. Pri tome se niko nije bunio, nikog nije moglo biti strah. Livadom nam niko nije ni mogao prići, bilo je nevjerovatno da bi mogao savladati bilo koju od stijena, a šumom nije mogao biti tako tih da ga stražar ne bi na vrijeme primijetio i stigao čak i šapatom izbuditi ostale. Iako je noć bila prilično hladna, često paljenje fenjera uzrokovalo stalna buđenja većine, niko se nije požalio ni na nenaspavanost.

                                                                   ***
Uprkos svemu prilično rano smo prionuli na posao. Pogled smo upućivali ka putu koji je vodio sa Sniježnice, nismo očekivali pomoć onih koji su sinoć otišli ali jesmo pošiljku, koja bi osim onog što smo mi tražili mogla donijeti i novi telegram s Trebove. Nismo slutili, samo se nadali, ili strijepili, šta već.
A nismo bili ni izloženi naporima kao prethodnih dana. Danas većinu poslova obavljaju konji. Zato smo i napredovali brže nego smo pretpostavljali. Dovučeni balvani su se lahko navaljivali, kao i stijene koje su sada, kako smo većinu već usput izrazbijali, bile puno lakše nego pri njihovom vađenju.
Tek je unutrašnje uređenje skloništa bio pravi odmor. Čak smo uljepšavali panjiće koji će nam služiti kao stolice, te i dodali dva šira, tanja i urađena prema podlozi, a koja smo postavili na sredinu, kao radne stolove. Ukucali smo i nekoliko eksera. Jedan za fenjer, a ostale ko zna za šta.
Uglavnom smo uradili više od planiranog. Pogotovo smo „pretjerali“ s balvanima. Znali smo kako je bio dovoljan i samo jedan red, onih najdebljih, ali smo se zaustavili tek na četvrtom. Stalno smo išli od debljih ka tanjim, i naravno redovi su bili unakrsni.
Potrošili smo i svo kamenje, kad smo se već složili kako je drugo sklonište, ono za mine, ipak suvišno. Već smo ih razvukli svuda okolo, iza najkrupnijih homora.
Na kraju nam je ostalo vremena i da svoju kreativnost pokažemo i na šatoru. Sakupljali smo grane usječenih homora, i slagali ih unutra kao krevete. Lišća je bilo u izobilju, a nije manjkalo ni trave osušene na planinskom suncu, koje je ovu našu livadu dobro pržilo, s izuzetkom nekoliko posljednjih dana. Kako smo sad imali dovoljno i ćebadi, mogli smo se zakleti kako ni onima u katunima nije ni malo bolje!
A i Safet Madeško se trudio. Peć nije stajala. Da bi hljeba, ali i kvalitetne hrane bilo više nego dovoljno.
Naše je zadovoljstvo urađenim toliko naraslo da ni poslije večere nismo ostali mirni. Neko je predložio da i sklonište maskiramo. S ostatkom grana, onih krupnijih, koje su bile pretvrde za krevete.
Pojavio se i mjesec. Ne da bismo dokrajčili to što smo završavali, nego kako bi u tome još više uživali. Dugo nam se nije išlo pod ceradu.
Nekoliko smo sati proveli na livadi, jednako se diveći svemu što nas okružuje. Na blagoj mjesečini minobacač nam je izgledao tako moćno. Moćnije nego pri dnevnoj svjetlosti. S određene udaljenosti nam se dojmio skoro kao haubica. A sklonište ispod njega, kao bunker! S vana. A iznutra, još bolje. Ulaz dugačak, na slovo L, vodi do osjećaja potpune sigurnosti, iznad balvani u četiri reda, sa strana hrpa kamenja, pa nigdje podsjećanja da nismo otišli duboko koliko smo htjeli. U mraku unutrašnjosti, kao da smo svih metar i po pod zemljom! Jedan ulaz smatramo sasvim dovoljnim, služiće i kao izlaz, i opet vodi ravno pred najveću homoru, što samo treba da znači kako je i sigurnije. Nigdje sumnje da smo pogriješili, više niko ni ne pominje da bi trebali kopati tranšej do minobacača. Usuđujemo se reći kako je ovo naše sklonište premašilo svoju prvobitnu namjenu. Ne daje sigurnost samo od gelera, ni granata mu ne može ništa! Samo se je bitno dočepati ulaza. Za što nam tranšej nije toliko potreban, kao brzina što nam može koristiti. Ma gdje se nalazili.
A šator se ni uz pomoć mjesečine ne vidi. S livade, ali ni od skloništa. Taj pojas šume svjesno nismo dirali. Za svaki slučaj. Čak ni sitnije šiblje.
Sve ukazuje na sigurnost kakvu smo željeli. Uz sve te borce svuda okolo.
Poseban je osjećaj prošetati do ivica stijena. I baciti pogled naniže. Prema Tjentištu, Trebovoj, Zamrštenu, Popovom Mostu, Prijeđelu i svim drugim mjestima i uzvišenjima. Svi pogledi su u tišinu. I polumrak. Sve se nazire, ništa se ne čuje.
Ni metka. Noć kakva ovdje dugo nije bila. Obično bi, obavezno, makar pripucali jedni na druge. Da kažu kako ih se ne plaše.
Večeras nije tako. Da li jedni nešto spremaju a drugi se plaše? Ili obrnuto? Ili oboje. Možda nešto spremaju i jedni i drugi. I istovremeno se jedni drugih plaše.
Onako je, kako će biti! Bez obzira što smo mi par sati proveli vani, i nismo ništa čuli. I što nam ono, što nam se dalo nazrijeti, nije moglo ništa reći.
Osim onog što smo sami uradili. Zbog čega smo tih par sati tako i proveli. Mi vjerujemo kako se nikad sigurnije nismo osjećali.   




                                                             pogled na Vučevo, s Prijevora        
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...