18 Apr 2016

16 - Niko se nije usuđivao govoriti o odustajanju

Kolika je ta na moru galija,
još je veća u mog babe avlija!

Na avliji od sedefa skemlija.                                     14.septembar 1992.
Na njoj sjedi moje drago ljubljeno!

Ja je jubim s desne strane obraza,
ona mene ispod mrka fesića!





Dogovorili smo se da ni Crnom ne govorimo ništa. Ni Salku, kad se vrati. Mislimo kako je najbolje da neko vrijeme ono što se dogodilo ostane među nama četvoricom.
Crni je otćutao svoje sumnje, sam je već nekoliko puta prisustvovao prepucavanjima među nama, u čemu su svakako ona dvojica prednjačila. Njegovo je čudno gledanje nastale rupe davalo do znanja kako našu priču, ipak, uzima s rezervom. Nismo osjetili da li je primijetio drugu, koju smo jutros stigli zakamuflirati.
Meni se učinilo da sam na njemu vidio nešto drugo, da osjeća dio i sukrivice. Za napetost koja pojačava onakve svađe. Lakše sam njegov postupak tako protumačio, nego kao način da nam se zahvali na tome što smo svi stali iza njegovog prijedloga oko posjete selu.
Iako je u svemu bilo nečeg što me je bunilo. Nastranu što sam skoro žalio što i sam ne pušim, kad sam vidio koliko je to svima značilo. Nikom nije mogao reći da je to baš sve duhana što je imao. Nije mi bilo jasno kako je tačno odmjerio koliko da metne duhana u kesu, koju je izvadio pred spavanje. Četiri solidno smotane cigare. A kako nije znao za Salkovo odsustvo, biće da je bio planirao tanje. Ipak, halalio je koliko je halalio, dovoljno da se svi vratimo u normalno stanje. Efekat je bio veći od njegove preciznosti.


To se najbolje vidjelo jutros. Sačuvali smo koncentrisanost i spremnost na ono što nas čeka. Što je već bitnije od onog što je za nama. Kao i san koji me pred zoru probudio. Nešto sam slično sanjao, ali sam i ja bio sa Omerom i Salkom. Probudio sam se preznojavajući se kako da na Trebovu javim da je jedan naš stradao zbog nemarnosti. Opet sam zaspao baš zbog toga što je to bio samo san. I što nisam želio razmišljati koliko me još čeka noći sa sličnim snovima. Crni je mirno prihvatio obrazloženje Salkove odsutnosti, postajući sve sigurniji da je i njegov odlazak sada izvjestan.
Što mene baš i ne veseli. Iako je dan na položaju, s tim u vezi, prošao bolje nego sam se nadao. Za cijelo vrijeme niko nije ni upitao za Salka, mada se nije moglo skriti da nedostaju dvije snažne ruke. Jer je još jučer bilo jasno kako nas ovdje čeka mukotrpan posao, koji će dobrim dijelom ovisiti i od toga koliko se niko od nas ne bude izvlačio.
Riječi kojima sam i sebe i ostale jučer bodrio, sadržane su u jednoj staroj poslovici, po kojoj će se i najveća planina osuti ako se potkopava svakog dana. Danas to nisam ni jednom ponovio, iz razloga što više ni ja u to nisam vjerovao. Već smo znali kako je samo prvi nakop bio pod zemljom, u drugom je bilo pola zemlja pola kamenje, i slutnja kako će dublje biti sve gore i gore. Što se od jutros iz minuta u minut uporno dokazivalo.
Lopate skoro da ni ne upotrijebljavamo, ali zato sve manje i krampove. Ćuskije su nam postale glavni alat. Zapravo, krampovima i lopatama smo izmislili druge namjene, koristimo ih kao poluge. Za vađenje sve krupnijih kamenova, različitih oblika, boja i sastava. Što posebno osjetimo kad naiđe neki od onih zbog kojih smo i macole morali nositi. Tako da nam je za pojedine kamenove trebalo učešće skoro cijele grupe, i više od pola sata vremena.
Jedino dobro, nadamo se kako se to neće okrenuti u loše, bio je brzi protok vremena. O čemu smo kako je dan odmicao sve više razmišljali. Pa može biti kako je i to kumovalo da se Salka niko ne sjeti.
Vjerovatno bismo s radošću dočekali da se kiša sjetila da nas i danas ranije prekine. Kao što sam ja neku utjehu tražio u tome da su Džemo i Mufo dobro surađivali, teško za povjerovati i potpuno prešutjeti.
-          Eto vas ko u Zamrštenu, kad ste nas ono iznenadili dobrom pitom – njihov trud oko jednog kamena me baš na to podsjetio.

A njih je možda umor sprječavao da drukčije reaguju na ove moje riječi, koje su oni shvatili samo kao provokaciju. Ali, valjda, da na to imadoh i neko pravo.
Ipak će najprije biti da za mir najviše trebamo zahvaliti što nas je i dalje čekalo još puno kamenja. Zapravo, postajali smo svjesni kako se ova dva dana truda skoro i ne primijete. Nismo otišli dublje od četrdeset centimetara, pri čemu nas je već proganjao osjećaj kako ćemo dalje još sporije napredovati.
Mada je svakim pogledom na hrpe kamenja, zemlja se dakako nije više ni primjećivala, oživljavana jedna nova ideja. Koju smo pred kraj dana počeli naglas razmjenjivati.
Nadu da bi se ispod slojeva kamenja ponovo negdje mogla pojaviti zemlja, prestali smo i prizivati. Što nas je i natjeralo da razmišljamo u ovom pravcu. Sad kad smo skoro svjesni kako bitku s ovim tlom nikako nećemo dobiti. Snage nemamo toliko, morali smo provjeriti šta nam je s pameću.
Niko nije reagovao na tuđa jadikovanja, niko se nije usuđivao ozbiljno govoriti o odustajanu. Ali smo redom dopunjavali Crnog koji je prvi rekao kako je ovo kamenje idealno za gradnju. Gledali smo koja je dubina do koje bi se ipak trebali ukopati. Pri čemu je, odmicanjem dana, ta granica smanjivana.
A kada smo Crnog, naravno uz još jednog od onih što su nam pomagali, zapratili u selo, jedino o čemu smo u povratku i pričali, bilo je to.
-          Ja bih se još sutra natjerao – Džemo je izgleda sabrao svu našu raniju priču – možda i naiđemo na neko lakše kamenje, krečnjak ili nešto slično, pa kolko god da iskopamo. Zapravo, da onda procijenimo dokle i kako možemo.
-          Ja ću se složiti – odobrio sam njegovo razmišljanje – s tim da se ja za se bojim kako već sutra neću ni za šta moći uzeti. Ako ima više takvih, mogli bi odmah početi sa zidanjem.
-          To nas na kraju i čeka – Zaim je bio sljedeći – možda, jedino, da probamo na nekoliko mjesta. Da se kao možemo zakleti da smo pokušali, a uhar može biti svaki cenat.
-          Kako god odlučite – oni su imali jednog koji je najčešće predstavljao njihove stavove – mi smo tu samo da vam pomažemo. Ako kažete da smo vam još potrebni, mi smo tu. Ja samo ne znam ni što smo ovoliko zapinjali, kad niko ne zna do kad trebamo biti gotovi. Mislim da je bolje polahko: neko, ne daj Bože, izvrne ruku ili nogu, poslije od njeg nemaš ništa. Ovako, ima nas brate, moremo mi ovo iskopati, ali će nam trebati više od hefte.
-          Sjetio sam se nečeg – opet se Zaim javi – šta mislite da od sutra nastavimo kopati samo za noge, kako budemo ukrug sjedali?
-          Tako smo bili i planirali – odgovorio sam onako kako sam ga shvatio – ali je džaba ako se ne može. Jali kopali samo ispod nogu, jali cijelom dužinom, ako ono ne može.
-          Nisi me skroz razumio. Mislio sam, ako ćemo već sutra još bubati, onda da to bude najracionalnije. Gdje god naletimo na jači kamen, samo ga obiđemo. Ne treba nam sklonište da bude kao hotel, na kraju nam trebaju dublji prostori samo da se u njima mogu skupiti po dvije noge. A i to ako svugdje ne stignemo, izbalansiraćemo na drugi način. Napravićemo male panjiće. Nadam se da ste me skužili. Bitno nam je samo da odemo najdublje što možemo. Nećemo praviti komfor, ali ni da se grčimo. Da još sutra zapnemo, a kad na red dođe zidanje, to će već ići znatno brže.
-          Ako i nisam tebe razumio, sebe jesam – znao sam kako odgovoriti – ja sam već govorio da nam sklonište nije ni potrebno...
-          Jebi se – sad Mufo nije mene razumio – dabogda nam ne trebalo, ali je bolje ikakvo nego nikakvo. Šta misliš da ipak padne, da zaluta... Ni ja se ne bojim granata, samo gelera! To i jeste svrha skloništa. Osim, ako smo baksuzi da nas baš direktno pogodi.

-          Nisam završio, htio sam reći da ćemo sutra o tome. U pravu su i oni koji kažu da smo malo prenaglili. Možemo pola sata odvojiti za procjenu šta nam je najbolje. Ali vam ja odmah priznajem kako ću glasati za ono rješenje koje bude zahtijevalo najmanje kopanja. Osim, ako se dogovorite da kopamo dok ne ostanemo bez ruku.


                                                                          Vidikovci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...