27 Mar 2016

33 - Tek su trebali biti sretni

Svaka tica gnijezdo ima,
u njem sanak boravi.
A ja jadna sanka nemam,
na čardaku ležeći.

I na dragog misleći.
Što li radi, đe boravi,                                                 30/31.avgust 1992. 
štol mi ne dođe?

Kud god koja tica prođe,
ja je tužna ispratim.
Kada koja zvijezda pane,
ja je budna dočekam.





Adil Kovačević je još  dječačić, tek da se zamomčio. Ali je pokazivao izuzetan ponos, nešto što se i kod znatno starijih teško sreće. Nadam se kako mu to neće biti smetnja da bude među nama korektno primljen.
Poslije samo jednog, današnjeg dana, koji je varao kako će naš boravak ovdje biti satkan od dana koji će redom ličiti jedan na drugi, u kojem smo dovršavali i uljepšavali već urađeno na položajima, u kojem je za promjenu palo nekoliko četničkih granata, tek da nas podsjete da je ipak rat, ne toliko blizu ali dovoljno da se zametnu priče o potrebi rovova i u selu, njegov smiraj je nagovijestio prva pomjeranja naše ukupne situacije. Mada se i meni u ovom trenutku to čini skoro beznačajno, negdje me golica osjećaj kako ovo može biti ona mala grudvica koja je u stanju pokrenuti cijelu lavinu.
Od večeras je pojačano stražarenje. Uvedena su dva stražarska mjesta. Mi motrimo na put prema položajima, dok su naše komšije zadužene za glavni prilaz selu.


Ispalo je tako da sam u našoj kući jedini od komandira vodova, tako da je na meni bilo da napravim i smjene. Ako ni zbog čega drugog, već zbog ovoga trebam biti sretan što nam se Adil pridružio. Sad nas je neparan broj, ali neće tako biti kad oslobodimo Nevzetu. Nema nas za pune dvije noći, ali ostaje prostora i za odmor. Najmanje ćemo svake treće noći biti slobodni, odnosno imati priliku za cjelonoćni, neprekidani san.
Brzo sam spojio parove. Vodio sam računa, prije svega, da vani uvijek bude neko od starijih, iskusnijih. A u traženju onog mlađeg gledao sam da mogućnost netrpeljivosti bude svedena na minimum.
Najviše se bojah hoću li pogoditi s Mufom, na kraju procijenih da je Adminova smirenost spremna da trpi njegovu povremenu buntovnost. Ja ga svakako moram trpiti, ali sam mu i objasnio kako se njegova sreća što mu je brat komandir ogleda samo u tome da može biti siguran kako ni jednog sata neće dati straže više nego bilo ko drugi. Podrazumijevalo se kako jednako treba biti siguran da to neće biti ni sata manje.
Tim metodom sam isprespajao sve, ostali su mi samo Tito i ja. Nemam pravo za sebe reći da sam nešto iskusan, ali ni nekome dozvoliti da mi ospori pouzdanost. Možemo biti u prosjeku najmlađa smjena, ali sasvim sigurno jednako pouzdana kao i sve druge. Za primjer sam nas već ove prve noći stavio u najnezgodniju smjenu, u gluho doba noći.
Kad smo nekoliko minuta prije ponoći krenuli smijeniti Mufa i Admina, tek sam vidio da postoji jedna sitnica o kojoj nisam vodio računa. Kako niko drugi nije iskazivao primjedbe, to ću i ja ovo zadržati za sebe. Opet, s kojim bih pravom brinuo ako se prisjetim svoje prve straže pri dolasku na Trebovu. Tada smo Sakib Glušac i ja išli čuvati glavni prilaz cijelom logoru, punom civila, sa samo jednom puškom, bolje rečeno njenom muzejskom varijantom, pri čemu nismo znali čemu se trebamo više smijati, da li tome što je to bila „četeresosmica“ proizvedena 1924. godine, ili činjenici da smo uz nju imali ni manje ni više nego cijelih pet metaka. Jesmo tada, pričajući o tome, došli do dogovora kako nam se najpametnije ponašati za slučaj da četnici naiđu na nas. Jednostavno se skloniti dok ne prođu. Ali smo i shvatili da je stvarna vrijednost te puške bila u tome što četnici nikako nisu mogli znati da je situacija takva, pa ne znam da li bismo baš uradili onako kako smo se kao bili dogovorili.
Gledajući sada u naše dvije lovare, u ukupno šezdesetak sačmi, a prisjećajući se te noći, znam da ostali mogu mirno spavati. Ne mogu nam četnici prići a da ih mi ne čujemo i dočekamo, makar kako bi njih uzbunili.
To se odnosi na neku sljedeću noć. Noćas smo mogli i da ne izlazimo.
Najavljen nam je nailazak veće grupe s Vučeva, a što se i desilo negdje pred Mufovu i Adminovu smjenu. Nekoliko njih se čak i odlučilo među nama konačiti. Uglavnom se radilo o onima koji su, iz čete tamo prebačeni u našu bateriju. Od svih njih ja sam jedino već znao Salka Pendeka. Dvojici momaka koji će, kažu da im je tako rečeno, biti u komandnom vodu, uspio sam zapamtiti samo prezimena Tahirović i Rizvanović. Priznavajući njihov umor noćas se nisam želio više ni raspitivati. Ako su već raspoređeni kod nas biće dana da se upoznamo.
Ali je prisustvo svih njih razlog zbog kojeg ni po koju cijenu ne bih dozvolio da vani ne bude straža. Želio sam da mirno spavaju. A svakako sam jedva čekao da i Tita pobliže upoznam. Baš su nam i riječi gostiju, koji su s padom mraka prešli Sutjesku, da je noć tako tiha i da garantuje kako četnici bar do jutra nemaju ništa u planu, sasvim išle u prilog.
Mufovo i Adminovo svjedočenje o mirnoj noći se poklapalo. Što je bilo najava kako ni nama neće biti dosadno, odnosno da nam smjena neće sporo proći.
Čim smo zauzeli iste busije, i pustili ušima nekoliko minuta da se i same uvjere u ljepotu prisutne tišine, mogli smo bez ikakvog straha započeti razgovor.
-          Koliko tačno imaš godina? – iako sam pokušavao, nisam smislio nikakvo bolje početno pitanje.
-          Osamnaest – opet se u Titovim riječima osjetio onaj ponos.
-          Dobro je, već me bilo strah da si i mlađi – poslije kratke pauze, smislih da je možda bolje da kažem nešto drugo od onog što mi je prvo palo na um.
-          Tu je to... Vidiš, mlad jesam ali ne i balavac!

Bi mi krivo što na ovaj način završavamo prvi dio razgovora. Pravio sam se kako ponovo osluškujem snagu i mirnoću vjetra, odnosno sigurnost noći. Zapravo sam se suzdržavao nastavka priče o godinama, koliko god je tačno da mi je drago što nije još i mlađi, stajalo je još više da mi je likom djelovao neku godinu-dvije stariji. Ne bih mogao izreći kompliment njegovoj zrelosti a ne pomenuti to, zato sam odlučio sad okrenuti na nešto drugo, a to ostaviti za neki drugi put.
-          Čudi me da si uopšte ovdje, što nisi otišao s civilima, znaš kolko je starijih od tebe otišlo?
-          Znam, al me nemoj o tome pitati. Dovoljno je da ti kažem kako niko od onih što su otišli nije i pobjegao od sudbine. Eto, samo se sjeti mog amidže...
-          Jah, rođak, to si u pravu. Ali, eto, ja sam i pitao što tebi ne bi suđeno da odeš odavde. Koliko znam, i babo ti je otišo. Ne znam imaš li braće... Koga ti, u stvari, još imaš ovdje?
-          Ako na to misliš, nikoga. Stariji brat Galib i dvije sestre su mi otišle s babom. Jesu oni svi vikali da i ja idem, ali... Rođače moj, sve je u Božjoj volji! Amidža se, eto, kolko-tolko i naživio...

Duboko je uzdahnuo nekolko puta, osjećao sam kako želi nešto da doda, ali i da postoje razlozi zbog kojih to ne čini. Tim mislima se bavim dok ponovo osluškujem prijatnu tišinu ove noći, nadajući se kako će trenutak kad će mi to ispričati već nekako sam naići.
-          Tobe jarabi, Bog je baš nešto loše volje... Rat je tek počeo, a već nema nikoga da nije izgubio nekoliko dragih osoba – krećem sa svojom pričom, očekujući da će ga ona, možda, ponukati – baš sam neku noć o tome razmišljao. Što se mene tiče, sve je počelo s malim Iđom. Izudin Karović, momak čije je i rođenje zanimljiva priča, ali o tome neću sad, s obzirom da ga ne znaš, bio je strašan mladić, ni prznica ni maza, baš momčina. Suđeno mu bi da pogine prije rata, od neke atentatorske naprave, nekog pištolja-olovke. Nabavila SDA stranka. To je dospjelo u ruke mog, također velikog jarana Ermina Mujanovića Pireta. On mu pokazivao kako se time rukuje, olovka opalila...
-          Sjećam se, čuo sam za to.
-          Zatim, poslije četnici zaklaše i Pireta. Na Brodskom mostu, kad i sve Bećkoviće s Trnovača, računajući i moje rođake Hamdiju i Šerifa. Pa u Đuđevu, pobiše desetak sve vrlih mladića. Momci se borili, nisu dali selo. Sve jednog sam znao. Posebno mi je drag bio Mujo Kurtović. U Foči, u Šukovcu je pogino radni mi kolega Avdo Đuderija. Kakav to heroj bi! Nije bio omiljen među rajom, mnogi su trčali za njeg reći kako je jak samo na jeziku. Vidiš, mene je baš nešto volio, bio sam mu drag. Da je bogdo bio kakvim ga ovi neki predstavljaše, još bi bio živ. Ne, on je osto zadnji! Već su ovi glavniji iz stranke razgulili, on je još jedini puco. Pogino je s puškom u ruci, na kućnom pragu fakat. Nisu ušli u njegovo Susješno dok njega nisu ubili... O Trošnju da i ne govorim, dvadeset jedno najmanje, još se nadam za Čorbe, a i moje. Svi mi dragi, kad je ovo počelo već smo se bili složili kao jedna velika porodica.

Opet smo zastali da malo osluškujemo, poslije čega sam ja nastavio svoju priču o Trošnju. Za svakog od ubijenih sam imao kazati poneku rečenicu.
Ovu sam priču već toliko puta pričao da je izgledalo kao napamet naučeno. Slušali su me ranije mnogi, ali osjećah kako je to Tito činio na poseban način.
Njegovi uzdisaji su pratili moje, tačno bi i zaplakao da sam to i ja učinio. Ipak smo na straži.
-          Čija je kuća u kojoj smo mi? – vidio sam njegovu spremnost da i on nešto kaže, ali sam osjećao kako mu još treba jedan kraći, opušteniji razgovor.
-          Džeme Imamovića.
-          Gdje je on?
-          U Sarajevu. Odavno. Od prije rata.
-          Nisam ni znao da je ovdje bilo Imamovića. Ja mislio sve Čolpe.
-          Jok. Čolpe su ti u donjem dijelu sela.
-          Znam otprilike gdje je Kukova kuća.
-          Eh, njihove su one prve dvije otud. Njegova, i onog mu tetića Enesa Ćedića.
-          Čuo sam i za Ćediće. Nego, znaš zašto te sve ovo pitam. Nisam siguran, ali mi se čini kako sad ovdje s nama nema niko iz ovog sela.
-     Pa, biće. Baš Kuko i mali Enes. Valjda će sići koji dan.
-          Čuj!?
-          Jesu, raspoređeni su na neka oruđa, nisam siguran koja.
-          Dobro si, ko da mi se učinilo da sam čuo Kukovo ime kad su čitani spiskovi. Opet, premalo. Ne ide mi to sasvim u glavu. Nekako bih da zamislim kako bi bilo da je nešto slično urađeno u mom Trošnju, da je tamo trebalo uputiti neki vod. Vjeruj mi da bi svaki od nas kopao objema rukama da se tu ubaci! Doduše, nisu ovi ljudi proživjeli ni blizu što smo mi, ali mi je opet čudno. Ne znam, nekako mi se čini da mi ne bi bili puno drukčiji ni da... Evo, kad još o tome razmišljam, od ovih desetak naših mlađih što poginuše, sve jedan bi bili pravi borci. Zapravo, i bili su. I ovako su herojski poginuli, šta smo mogli s par pušaka... Sad zamisli, da smo mi svi izašli i da sad svi imamo puške, mi bi jedva čekali da nam neko naredi da krenemo u oslobađanje Foče. I uvijek bi gledali da smo bliže Foči, bliže Trošnju. Valjda si čuo, svi naši što su došli s puškama odmah su se stavili na raspolaganje. Ja sam u Trošanj išao bez oružja, imao samo onaj „sapun“. A nisam imao šibicu, to ti je kao da sam išao s kamenom... Izvini, malo se ovako uzbudim. Džaba je, ne uklapa mi se, nas četrdeset u Zamrštenu, a samo dva Zamrštenca!

Već sam bio dobrano podigao glas, da je samo po sebi došlo vrijeme za novo osluškivanje. U kojem je Tito vjerovatno razmišljao o zadnjem što sam rekao, shvatajući kako u tome ima i dodatnog divljenja njegovoj odluci da s osamnaest godina uzme pušku.
-          Jesi li ti znao mog zeta? - mogao je biti siguran i u obostrano povjerenje, pa je ovaj put on započeo, pitanjem koje se konačno poklopi s mojim nakanama.
-          Zeta!?
-          Bar si čuo za njeg. Džemo Boračić?
-          Boračić? Zvuči mi poznato, ali...
-          Ozbiljno te pitam.
-          Sad ću ti objasniti što mi je to prezime zapelo za uho. Vidiš, nisam ni znao da je i Boračića bilo ovdje.
-          Nije on ni bio ovdje. Ovdje se zadesio.
-          U redu. Nego, imam ti ja u Kunducima te familije. A nije ti njih puno bilo, dvije-tri kuće. Raspito sam se, oni su nekako otišli prema Goraždu, nisu ovamo. Tako, kad sam čuo to prezime, i zaparalo mi je uho. Al se ne mogu sjetiti...
-          Džemo je bio od drugih Boračića. Pogino je na samom početku.
-          Eh, tako sam i čuo. Pogino je u napadu na logor!?
-          Jest... u napadu na logor – Tito je sad bio siguran kako ja nisam čuo tu priču, a ja po njegovom glasu da sad ja njega trebam pažljivo slušati – Nije imao ni dvadeset godina. S devetnaest se oženio. Moja sestra imala četrnaest. Upoznali se, zagledali, zavoljeli i uzeli. Pred sami ovaj  belaj je morala u Foču, u bolnicu, da rodi. Otad nismo ni čuli za nju, ne znamo je li i živa. Ni ona, ni dijete. Nadamo se, ali eto, ono nikad baba neće vidjeti. Kao ni on njega. Možda je i bolje što... Nema veze, ja vjerujem u Boga!
-          Ne kontam.
-          Ništa, to je to.
-          Dobro, ako nešto znaš a nećeš da kažeš, to je drugo. Ja te ne mogu niti hoću natjerati. Ako ti je potrebno da nešto iz sebe izbaciš, da duši olakšaš, tu sam. Ti si mene slušo dok sam o Trošnju pričo, i saosjećo! Vidio sam to, zato mi možeš vjerovati da mogu uzvratiti istom mjerom.
-          Neka, nije važno. Čuće se. Svi to znaju, a svi ćute. Vidio sam ja kako me gledaju kad odem na mezar.
-          Aaa... Da... Sad se kao sjećam da sam i to čuo, ono je njegov mezar, onaj...
-          Jeste.
-          Mislim da hoćeš reći kako ti vjeruješ da ga nisu četnici ubili?
-          Ja ništa ne mislim. Ali, zato, Bog zna!
-          Čudio sam se kad sam za Zulčića čuo. Znači, to nije bio prvi slučaj... E, baš tako mi i Remzija reče, sad se dobro sjećam!
-          Ja sam mislio da si i ti čuo. Nema veze, čućeš. Ako ne čuješ, ja ću ti ispričati jednog dana. Sad neću, rano je. Mislim, nisam još nikom ja pričo, ali jesu meni, izokola. Nisam bio siguran, tek sam neki dan povezo dosta stvari. Nego, ako ovih dana neko bude spominjo, pravi se da sa mnom nisi ni pričo. Drugo, nemoj ti prvi da se raspituješ. Reko sam ti da ako od drugih ne čuješ, jednom ću ti ja ispričati!
-          U sve to budi siguran. Čak je i dobro da smo noćas o ovome pričali, mogo sam te nehote pred drugima priupitati za tvoje. Znači da imaš još sestara, sem one dvije koje su otišle na Igman, pito bih gdje su, došli bi do zeta. Ovako, ćutaću i neću se raspitivati. Ali, skoro sam siguran da će to neko već pomenuti. Možebiti da sam ja još i jedini koji ne znam više osim što sam samo načuo da je neki Boračić pogino u napadu na Trebovu.
-          Izbjegavaju svi da o tome pričaju kad sam ja tu. Posebno sad kad je Sutko ovdje, mada on s tim nema nikakve veze! Sutko je jako fin momak, i on mi je dobar rod, ja ga dobro poznajem.

Prava prilika da ponovo oslušnemo zrak. Učini mi se tišina još tuplja. Jasno sam čuo nešto ubrzanije lupanje svoga srca, a pričinjavalo mi se kako čujem i Titovo. On je vjerovao kako je dovoljno rekao, da ostalo mogu sam dokučiti.
Nije tako bilo. Ne da mi se da tako razmišljam, kad god oči zatvorim samo čujem korake koji nam se primiču. Nije me strah, to su koraci Džema Boračića...
Koje prekida Tito, govoreći mi o nekom, kao da već razumijem:
-          Eto, zar nije čudno što je „on“ otišo odavde? Gdje će mu biti ko što je ovdje? Nigdje on neće moći izigravati kabadahiju, kao što je ovdje. Mislio je da ga neće izdati. Neko ga je od njegovih i ocviko Majoru. On ga je i otjero iz logora, nije on sam otišo. On toliko obraza nema!

Ponovo zatvorih oči. Više se Džemovi koraci ne čuju. Ipak, niti će on ikad vidjeti svoje dijete, niti ono njega. Bar se istina zna.

„Zakleli se nebo i zemlja...“ –  još samo da se ja sjetim ko je to naprečac otišao s Trebove...



                                             Džemo Boračić                                     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...