13 Mar 2016

16 - Prvi put me bilo strah nepoznatog, sada poznatog

Jahao sam konje, ašikovo, pio,
ali nikad nisam 'vako rahat bio.
Gle, visoko sunce uprlo strijele,
na zumbule plave i đule bijele.

Na granate smokve, pokraj šadrvana,
na sevlije vite od stoljetnih dana;
I tanke munare sred ravna Mostara,
što se sav bijeli od rasna behara.

Pa još, kako ovdje miriše meleča,
i zelena trava od pamuka mekša;
I bijeli cvijet trešnje i jasmina,
ko mahale kuda prolazi Emina.

Ah, Emina, samo, tu da mi se javi,
da joj mrsim kosu uvojaka plavih:
Da izljubim grlo, i pod grlom što je,
pa san kada tiho sklopi oči moje,
da me maši kitom bijela behara,
tada bi mi bio džennet bez karara!

          /Aleksa Šantić/




Ne znam razloge, ali znam kako dugo nisam bio nervozniji. Kao da su mi se pomiješali svi osjećaji, proistekli od svega što sam čuo, u borbi s onima koji naviru zbog onog što me očekuje, zajedno su lahko potiskivali sve vezane za ono što mi je najprije činiti.
Moram naći sebi konja, a što mi se, u ovakvom raspoloženju, čini najmanje bitnim. Prošli put sam imao najboljeg, a opet sam najviše nadrljao. Otud mi dolazi i osjećaj krivice: da sam znao, ili mogao znati, sad bi mi bilo lahko. Otišao bih do pašnjaka, pomilovao svog Lijevog krila, i... vratio ga vlasniku. A tamo bih tražio drugog, i opet šta me zapadne. Ili, sad bih trebao povesti dva, jednog da ostavim a da se s drugim vratim.
To, sigurno neću. Ni pomenuti, mogao bi me neko i ozbiljno shvatiti. Ni s jednim ne znam kako ću, još manje mi je stalo da se pravdam ili svađam s čovjekom koji mi je na Grepku onako „izašao u susret“.
Neću ni žuriti. Znam da i Remzija ide, i on mora po konja, zajedno ćemo. Kad izabere jednog, pomoći će i meni.

Pronalazim ga brzo. U grupi, koja se posljednjih dana uvijek skuplja u vrijeme kada treba najaviti polazak negdje onih kojima je tako zapisano. A danas su u ponajjačem sastavu.
„Moj mitraljez, kroz jelovo granje, četnicima svira ustajanje!“ – bećarac je kojim se počinje, i koji nikog ko se u blizini nađe ne ostavi smirenog. Danas je još posebniji, zbog osjećaja koji su se u meni nagomilali. Ada ga vodi i avazom, i srcem i dušom, i željom i namjerom, obavezom i inatom. Ima u njemu i hvale za ono što su do sada diverzanti uradili, želje za Zulčićevo zdravlje, nade za nas koji idemo, strijepnje za sve za koje, iz dana u dan, iz naše akcije u akciju, sve više strijepimo.
Ranije sam mislio kako se bećarac ne može ispjevati „na suho“. Sada se uvjerih u suprotno. Samo je potrebna prava pjesma, i pravi momci! A ako je Trošanj i po čemu bio poznat, u bližoj i daljoj okolini, onda je to ovaj bećarac. Obje vrste, kratki i dugi. Meni je uhu bolje lijegao kratki, ovaj koji je i Ada više volio. Nekad mi je zadovoljstvo bilo samo slušati, sad žalim što se ne mogu pridružiti. Nisam od Boga nadaren, da li se moglo naučiti? Makar ova kraća, lakša varijanta? Taj drugi, duži, manje-više. Njega forsira Fadil. Znam i razloge, tu se, kažu, i mjeri znanje. Njega, od mnogih sam čuo, svako ne može ni pratiti. Jedan je poseban, onaj „Pod jablanom ovce plandovaše...“ Njega, do u daleko niko drugi nije ni smio zapjevati, samo Fadil, Hašim Hajdarević i Ismet Čolo, uz tihu pratnju ko se usudi.
„Aoj Trošnju, ko ti pije vodu, kad iz tebe Muslimani odu!“ – idealan je za kraj. Najave. A kada krenemo, opet će se društvo skupiti i zapjevati koji još „jači“.
Pohvalio sam Remziju za to kako su „izvukli“ ovih nekoliko bećaraca. Pokušavam ga nagovoriti da na polasku bude i jedan po mojoj želji. Nije mi mogao obećati, on rijetko kada počinje.
Zato, jeste da će mi pomoći oko odabira konja. Priznao je da se neće previše truditi, kako je njemu skoro svejedno, da mu ne bi bilo mrsko ako bi se negdje u putu i prevalio. Osim, oko Bistrice. Vjerovao sam mu samo to da mu je skoro svejedno.
Izašavši na kosu s koje se dobro vidio najbrojniji konjski pašnjak, prvi put gledah ljepotu koja mi se ranije nije dala primijetiti. Više od stotinu, odavde gledano sve lijepih konja, pri čemu oči čovjeka pokušavaju uvjeriti kako ih ima bar još toliko, bio je prizor pred kojim se moralo zastati. Bar na nekoliko sekundi, koliko da se sva ta ljepota obuhvati.
Pritom smo vidjeli i kako se iz te grupe izdvajaju dva konja, s ljudima koji su ih vodili.
Susreli smo se na pola puta. Tad sam uočio još dvije stvari. Radilo se o dva potpuno različita konja, ne samo po boji dlake. Onog bijelog, dakako slabijeg, vodio je momak koji mi nije bio sasvim nepoznat.
Osim što je i on mene poznao, najavio je kako jedna moja briga sasvim nestaje:
-          Ti si Mufov brat?
-          Jesam  – pitanje njegovo me nije iznenadilo, shvatio sam i otkud mi je poznat.
-          Onda, ti uzmi Mehovog konja.
-          Kako ću ja znati koje je?
-          Ama, ovo je taj – brzo je zaustavio moju početnu zbunjenost.
-          Ne znam. Ne bih da... – nakon par sekundi, ponovo sam zamucao.
-          Ne boj se ništa. On samo izgleda strašan, ja mislim da u logoru nema mirnijeg! Dijete ga može jahati! Evo, gledaj moju Zeku, nekad je i ona jaka bila. Šta, godine joj snage odnijele dosta, al ćudi nimalo! Ćuptelija bila, čuptelija ostala. Ni sad se svakom ne da, zato ja i najvolim s njom. Uvijek me strah da se nekom ne otme. Ja sam Buzdu i Muratu reko: Nemojte da nju iko vodi, ako treba ja ću svaki put ići.
-          Vjerujem ja to, samo...
-          Ama, ne snebivaj se. Nemaš frke, ako ga ti ne povedeš neko će drugi. Kontaš.
-          Dobro, ali mi je sad nezgodno da se s vama vraćam a da Remzija...
-          Ne moraš s nama – Meho je već sjahao – odmah ga uzjaši, pravo ga probaj do tamo.

Najradije bih istog momenta završio na njegovim plećima i galopom odjurio da ne slušam ono što sam znao da će uslijediti.
Dešavalo mi se mnogo puta da padnem pod osjećaj „dežavu“ - „već viđeno“, ali nikad ovako slično. Zapravo, ovo i jeste bio jedan drugi osjećaj. Osjećaj ponovljenog, očekivanog.
Da nisam dobro osmotrio pomislio bih kako je neko na mom Lijevom krilu izbrisao onaj žig. Jednako krupan, vrijedan, i opet kažu „miran“. Opet su ga mnogi gonili, opet ga ne treba pretovarati!
Zatim, nikako mi se ne sviđa ime gazde. Je li morao biti Meho!? Na trenutak, požurih se prepasti kako se radi o istom, onom čovjeku. Jedva se suzdržah da mi iz usta ne izleti pitanje znaju li oni nešto o Zulčiću. Remzija priča da tog Meha više nije viđao, a od svoje zbunjenosti ne stigoh se razumiti da li sada bi kakve njegove reakcije. Gledajući ovog crnog, usuđujem se u sebi reći - mračnog čovjeka, ako ništa mogoh ga uklopiti u opis tog drugog.
Ko zna koliko je još Meha ovdje. Ali i toliko drugih imena, moglo je da se ne poklopi!
Pokušaću ne razmišljati o tome. Neću čak ni Remziji pominjati. Ako to bude to, valjda će mi sam reći. A ako već ne htjedne, ja ću sam zaključiti kako nije.

                                                                  ***
Uvijek je Remzija bio od riječi. Izabrao je prvog s reda, tako da smo do večere imali vremena malo i odmoriti. A Šaćirova koliba je bila idealna za to.
Da nije bilo moje nervoze, koje se nikako ne uspijevam osloboditi. Čak sam počeo pretjerivati, najednom sam počeo „osjećati“ kako me ponovo svrbi između prstiju. Nije moglo biti od vrućine.
Je li me strah? Ako jeste, dobro je! Samo da ovo nije slutnja...
Jednom sam išao, dva puta prešao Bistricu. Prvi put me bilo strah nepoznatog, drugi put proživljenog i shvaćenog, sada poznatog. Razlika u odnosu na neki dan je nemjerljiva, Major neće biti s nama.
Dovoljno da, svaki put kada to sebi ponovim, osjetim isti hladan znoj. I da me misli odvedu ispod Miljevskog mosta. Tu se rastajem sa svojim uvjerenjem da je mene Bog odabrao da ovaj rat preživim. Nekako mi se čini kako to važi samo za Majora.
Nisam brojao, niti se raspitivao koliko je kolona do sada prešlo, ali se sve manje mogu otimati utisku kako i tome jednom mora doći kraj. Ali, valjda neće sad. Ni u našem povratku!
Prisjetih se zasjede koja je jednom postavljena, koja mi se kao nikad prikazuje kao mogućom za ponoviti. Posebno, poslije i tog nedavnog na Radomišlju. Onda, ko zna - možda su Zulčića stvarno četnici presreli...

                                                                ***
Skoro sam se obradovao vremenu večere, skorog polaska. Ostavljam crne misli i milujem svog novog drugara. U njegovom pogledu nalazim utjehu, novo uvjeravanje kako će sve biti u redu.
Stvarno je miran. Sluša me. Pomalo mi je krivo što mi nisu rekli njegovo pravo ime. Mada su bili u pravu, on se ne zove nikako - sam dođe! Razumije te, kada hoćeš da ga zovneš!
Ipak, ne znam kako ću pričati s njim. Moram mu, makar sam, neko ime nadjenuti. Pokušavam se sjetiti kako se zvao Blekov, Markov, konj Kapetana Mikija, Vajata Erpa ili Laki Luka... Baš mi se ne da, ni jednog lijepog i prikladnog da se sjetim. Valjda ću usput, do tad može biti i „Desno krilo“.
Kao što mi nije krivo što moj bećarac nije zapjevan na polasku. Nada više, valjda ga neću ostati željan. Obećali su, maksuz će, samo za mene, kada se vratimo.


                                                   Zelengora, Jugovo jezero
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...