13 Mar 2016

15 - Ne možemo ni samo sjediti

Pjevaj mi, pjevaj, sokole,
ko što si sinoć pjevao.

Pod moje drage pendžerom.
Moja je draga zaspala:                                       
             
Studen joj kamen pod glavom,
a vedro nebo nad glavom.

Ja sam joj kamen izmako,
i desnu ruku podmako!





Nije trebalo naročite pameti pa shvatiti našu ulogu u tome. Iako sam do sada uvijek isključivo ćutao, ovog puta sam pomislio kako imam pravo izreći svoje neslaganje. Tek sam se vratio, i to s konvojem koji je možda bio najiscrpniji od svih ranijih. Prekratko za nekog ko o konjima skoro ništa ne zna.
Moje neslaganje je bilo ništa spram iskazanoj ljutnji Murata Fulurije. Najprije je rekao kako je on sigurno jedan od onih koji najviše cijeni nas Trošnjane, kako se uglavnom i sam trudio da nas u ovim zadatcima najmanje koristi, a zatim je posegao za svojim, morao sam priznati - veoma urednim tefterom. Koji me je utoliko više iznenadio, bio sam jedan od rijetkih koji do sada ni jednom nije išao! Naravno, nije računao dobrovoljni odlazak po pušku, odnosno usputni priključak tom jednom konvoju. A i da jeste, opet bi bilo kako je na mene red.

Svakako i da nisam bio jedini koji s konjima nije znao. Nije to neka prevelika mudrost, ali se nisam toga stidio. Kao što jesam sada - svojih riječi!
Požurio sam klimnuti glavom i pridružiti se svojoj grupici na zaduženju hrane.
Žudio sam za nečim što bi mi povratilo raspoloženje. I opet se umiješala sudbina. Pružajući Remziji novu priliku da mi ispriča još jednu propuštenu priču. Pred našim očima, u svoj logor se vraćalo pet momaka, koje je predvodio jedan plavokosi, predodređen za velikog borca. Kako sam ga, evo i vidio, manje će me čuditi Remzijine riječi.
-          Svaka mu čast – počeo je kao da ja već znam sve o njemu – mora da ponovo od Majora traži dopuštenje za akciju.
-          To je nešto već radio?
-          Zar ni tada nisi bio ovdje?
-          Ja ovog momka vidim prvi put. Baš je upadljiv, kad bih ga sljedeći put vidio tek za deset godina, siguran sam da bih ga odmah poznao.
-          Ijuh, koliko si to ti lufto...
-          Jesam li lufto ili nisam, posebna je priča. Da me nije dugo bilo - to ni ne krijem.
-          Ma nisu ništa radili. Nije im Major dao. A i taj nekakav njihov komandir, strogo se drži Majorovih uputa.
-          Oni su od Jeleča? Razumljivo je što im ne da. Tako i treba. Zna Major čemu je vakat, čemu je još rano.
-          Šta je razumljivo?
-          Pa nije dobro tamo čačkati. Ranije zbog civila, sad zbog ovog što sada radimo.
-          Je li? A četnici neka rade. Eto, i ta zasjeda bi. A neki dan četnici upadoše u katun na Radomišlju. Tu i nije bilo do desetak naših boraca. Isto, kao na Hadžića ravni. Treba i njima negdje upasti tako, manje bi onda i oni. Dobro je i ovo s minama, ali ništa dok mitraljez ne zapjeva.
-          Razumijem. Osim toga, ima još naših zarobljenih. Nije dobro ni zbog njih.
-          Svi smo i to rekli. Al jebiga, ne možemo ni samo sjediti. Sjedeći ćemo više izginuti. Niko ne kaže da trebamo, da možemo napadati, nešta uzimati. Al šta bi falilo otić više nekog njihovog sela, i samo prosuti nekoliko rafala. Bože sačuvaj, nisam ja da se na civile puca. Ali bi im tako pokazali da i do toga može doći. Eh, još i kad bi se privukli nekoj njihovoj liniji, pa samo jednoga koknuli, drukčije bi i oni poslije razmišljali. Vjeruj mi. Sad oni još misle da mi nit imamo čime, niti smijemo. A vidiš da ni oni ne udaraju gdje je više naše vojske. I tamo na Radomišlju bilo, kažu, samo desetak, i to starijih. Mufov punac, i on je poginuo.
-          Murat?
-          Jeste, tako i rekoše. Ja ga nisam znao...
-          Jesam ja. Ono, dvaput vidio. Kad smo mi išli tamo, i jednom on dolazio vidjeti gdje mu se kćer udala. Žao mi ga je. Jeste imo godina, ali je baš bio vrijedan. Najviše mi je i ličio na tvog Rašida, bio vrijedan i krupan, a nije bio od nekog tersa. Da smo mi normalna vojska, ne bi on puške ni nosio. Gdje mu je sin bio, ne znaš?
-          Pa s tobom su došli ti neki Beširevići, i njegov brat, bratići... Ja ne znam, koliko se sjećam Mufo je za punca čuo, ili... Valjda nisu svi ni ubijeni, neki su zarobljeni, ali...
-          Meha nisam nikad vidio. Znam samo da je stariji od mene, malo mlađi od tebe. I da je bio momčina. Majda ga je mnogo voljela. Kako i ne bi, jedini brat.
-          Jedinac!? Nemoj mi vjerovati, moglo bi biti da je on među zarobljenim.
-          Tuga. Šta drugo da kažem. Hajde sad i zbog njega, zbog svih trenutno zarobljenih budi pametan.
-          Ne može se tu biti pametan. Ili sjediti i čekati da nas tamane jednog po jednog, ili i njih prvo ogrebati malo po njušci, pa kad se mogne i pravo udariti.
-          Čime da ih grebemo? Kao što se deset pušaka ne mere braniti, isto tako ne mere ni deset pušaka napadati.
-          Ko kaže s deset pušaka? Nisam ja reko da mi imamo sad trista pušaka da šaljemo u napad, ali pedeset more. I ne traže ni oni da napadaju Miljevinu, nego negdje gdje ni njih nema mnogo. Pa nisu se ni oni svi zgargali u Miljevinu, ili šta znam. To ovi momci traže. Znaju negdje gdje imaju vojske, hoće samo da im priđu, i malo ih puknu po ušima. Da hoće Major dati, i ja bih pošo s njima. Još bih išo, sve pjevajući! “Pjevaj mi, pjevaj, sokole…” – lagano Remzija pusta avaz.
-          Ama, pjevaće soko! Ići ću i ja. Ali, kad Major odobri.


                              vrh Stog, Zelengora                                   
                                 

                   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...