8 Mar 2016

11 - Jeste lopov, ali onaj pošteni

Ja otkidoh turundžicu.
„Rašta, dušo, otkide je?“

Bješe slatka i medena,
bješe slađa od šećera!

„Na koga ti naličaše?“
Na našega Adem-agu.






Trznuo sam glavom. Rusa sam stigao površno upoznati. Zapravo sam ga vidio par puta. I morao upamtio facu. Žuta kosa, koja katkad na suncu preljeva na crvenkastu, pogled koji jeste blisao lopovskim sjajem, dok se ne pojavi vedri osmijeh. Tek kada drugi kažu, a inače nikako nije djelovao kao pogled varalice. U onih minut-dva, koliko sam o njemu razmišljao stigao sam ga porediti s našim Esom Pekasom. Makar o Esu ne mislio ništa loše.
Ako bi ih po izgledu i ponašanju jednako cijenio, rekao bih kako i mogu nešto loše uraditi, ali samo iz nehaja, odnosno ako bi ih neko navratio.

-          Ne znam. Kad ti ne znaš šta je, i je li uradio – ni sada nisam htio u razmišljanjima ići dalje.
-          Šta nije? Joj, znaš Rusa... Neće u suru - jel ti boga. Major ne zna šta će s njim. Najvolio bi da je otišo s civilima. Budala, ne mereš mu puške dati, a drugo da radi neće. Odbijo naređenja, još i inati, ko veli - ja neću, pa vi radite s mene što hoćete, zatvarajte me, vežite me, jebite se, otjerat me ne morete, a ja sam otići neću; pa da vidimo kome će prije dosaditi!
-          Reče da je u kuhinji?
-          Jah. Ne znam kako ga nisi primijetio?
-          Jok ja. Nisam ni gledo, a bilo je i pomračno. Šta tamo radi: čisti, riba?
-          Jok, samo leži. To nam je sad i kao zatvor, drugog nemamo. A šta ćeš, sad su hladnije noći, nisu baš za bukvi.
-          Od kad leži u kuhinji? Koliko je osuđen? Je li vezan?
-          Jok. Znaš i kad su ga za bukvu vezivali da su ga htjeli krišom odvezivati i vodom pojiti. Smijem se kladiti da im je to Major govorio. Ali, koje je krme, ovaj Rus, iz inata neće. Koristi što je napolju dobro hladno, a ovo nije neki zatvor, pa je i uzo malo više fursata. Nije svezan, ima on pravo i da doručkuje i večera, samo mu tri dana nema napolje. Valjda će ga sutra ujutro pustati, ili naveče, ne znam. Nešto kontam, njemu je damar proradio čim je naređeno da se ne smije više po selima ići. Ne smije on u vlaške, a beli je u muslimanskim kućama imo šta vrijedno uzeti!? Posakrivano je to. Ili mu je neko reko za nešta, navratio ga. Biće da je opuho nečiju ko je ovdje. Ha, možda je i drugi, pa njeg svalili! Ti piši šta hoćeš, al ja samo vjerujem u ono što očima vidim. Ispričo sam ti za Zulčića, šta se priča. Tog Meha ti ja i ne znam, može biti svašta, ali mislim da Rus nije taki. Ja  znam da nije cvjećka, ali nije ni nešto krupno uradio. Ne bi prošo s tri dana, je li tako!? On jeste lopov, ali onaj pošteni. Ako nešto mahne, ako ga skuže, on odmah prizna. Zato je prvi put i rekao da hoće pošteno da odradi kaznu. Sad, navodno, kune se da nije kriv, eno ga leži pod jaslama, to mora biti inat. Hajde ti, tri dana leži pod jaslama a da te niko ne goni!?
-          Onda, moram nekako ubilježiti. Ako kad saznam, da se sjetim što je tjero inat!
-          Joj, neće njemu ništa biti, ne boj se. Kako ono ide, jesi li mi ti to pričo, ono oko šibanja žene?
-          A-ha. To su dvije, mislim, indijanske narodne poslovice. Prva kaže: djecu treba stalno tući, ako vi ne znate šta su skrivila, ona znaju! A druga: ženu treba svako jutro istući, ako nije ništa uradila, dug je dan!
-          E-he... Rus ti je i to prvo i to drugo. Problem ti je on i prije bio, i u baba je krao, znao ga je tući ko vola u kupusu, ali džaba. Šta znam, i meni ga je žao... ako nije uradio ovo što su mu prikačili. Jebiga, neko je brkove omastio, a Rus odgovara! Ali tako je, uvijek neko zvono nosi.
-          Ama, nije ni mene posebno briga. Samo, baš sam bio konto da sutra ti i ja negdje malo prošetamo...
-          Sjedi, šuti i lezi, dok nam Bog daje!?
-          Znam, to je drugi razlog što ću Rusa u dnevniku pomenuti. Nego, de ispričaj šta pametnije.
-          Šta ću ti više pričati. To je to!
-          A ono s diverzantima!?



                                     magla se penje uz Zelengoru
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...