1 Mar 2016

III - 26 / To se zove taktika


Orlovik se nad Žepče nadnio,
pa mi dragoj sunce zaklonio.

Ne vidi se kula ni kapija,
a kamoli od drage avlija.

"Orloviku, ti stara planino,
vidje l' dragu gdje li se sklonila?"

Orlovik mu tiho progovara:
"Mlado momče, tebe draga vara!

Ode draga da obere trešnje,
vratiće se u akšame teške!"






Na bukvi nismo ništa našli što bi sasvim potvrdilo to što smo čuli. Jasno da su, radi ukopa, sastrugali sve što se moglo. Bilo je ostalo krvi, do prve kiše. A tako ga je raznijela, da nije bilo komada koji bi imalo udubio drvo.
Vidjela se tamnija fleka, a i ona će vremenom izblijediti. Još je dovoljno uočljiva da onom ko je gledao vrati sve slike, da podsjeti onog ko zna, a nas koji prvi put gledamo - da makar pokušamo zamisliti. A neko ko bi slučajno ovdje došao i iz bilo kog razloga se zagledao, jedino bi mogao pomisliti kako se radi samo o rijetkoj biljnoj bolesti, s obzirom i na nekoliko sličnih manjih fleka na okolnome granju.

Ja ću priču kompletirati kad saznam ime tog momka. Vjerovatno ću moći i zabilježiti da niko drugi nije ni ranjen, sigurno bi Šefedin to pomenuo.
-          Eh, sad ću vam objasniti tajnu o Grepku – u povratku je Šefedin izabrao lakšu temu, a već prvim riječima nagovijestio da bi mogla biti jednako zanimljiva – Grebak je šuma, prijevoj iznad sela Podgrebak. To je pravi Grebak, koji je ucrtan na karti. Međutim, narod je ovo zvao Grepkom. Cijelo ovo područje! Međutim, ono gdje je logor, to je, zapravo, Okrugla. Po vojnim kartama. Kontate?
-          Šta znam – čekao sam malo na Aliju, ali je on bio još zbunjeniji – meni to nije čudno, beli je neko odavde prije zaviriv'o u karte.
-          Ja sam mislio da ćeš odmah skontati. To se zove taktika! Koja se ne uči u vojnim školama. Koja nije poznata, zabilježena igdje u svijetu. Zapravo, to vam je dokaz da Bog postoji! Kad su naši iz Foče izašli, kad su već malo priupitali i ove što se bolje razumiju u vojnu strategiju, brzo su skontali kako ni Ustikolinu ni Jabuku ne mogu efikasno braniti. Zato su tražili bolje mjesto, a ovo je najbolje! S njima je bio i Tucaković. I, čim su stigli...
-          Šemso!?
-          Koji drugi! Šemso Tucaković je, znate, cijelo vrijeme u Foči bio uz naše... I, čim su stigli, bezbeli su locirali gdje su. Sad, u Sarajevo su požurili da jave kako smo na Grepku, oni koji su održavali vezu. Bivši oficiri su odmah primijetili da je greška, da je logor na Okrugloj. Ali, tad je Šemsu sinula ideja: ako je već javljeno, što to i ne iskoristiti!? Ubijedio je Komandu da šuti, a on je požurio da i na radiju objavi kako smo na Grepku. I u svakom to javljanju ponovo napominje. Kontaš li sad?
-          Dijelom. Razumijem da su četnici skontali da smo na Grepku, ali imaju i oni oficira, više nego mi. Misliš da nisu skontali, kako bi inače napadali!?
-          Jesu napadali, ali samo linije. A one i jesu, jedne, odmah iznad Grepka. To, pješadijom. Tako nam ni perke ne mogu odbiti. Ali, skontaj šta je s njihovom artiljerijom i avijacijom. Izuzmi ovu maljutku, koja je garant zalutala, izgubili je iz vida, nikakva druga granata ni raketa nije pala sasvim blizu logora. Zato su Grebak prerovili. Ovdje je jedino bitno, kad se začuju avioni, da se svi što prije sklonimo u šumu, zato su i bajte razbacane, skrivene. Rijetko danju i hodamo. Ono, jesu neki dan javili da će im zabraniti upotrebu aviona, ali... Palo je nešto minobacačkih, po linijama, al' to je normalno. Zamislite, koliko su samo svega sručili tamo gdje misle da smo. Onda, kad su civili bili ovuda, zamislite da je samo jedna haubička zveknula među. To bi bio masakr!
-          A, šta ono reče za avione?
-          Nešto su javili, k'o da su Ujedinjene nacije donijele neku odluku o zabrani avijacije.
-          Kad bi to bilo, mi sigurno dobijamo rat! Mene je jedino avijacije i bilo strah. Da znaš, za muštuluka si. Prvi put kad se nađemo kod našega Like, imaš pivo. Gajbu! Samo, ja u to ne vjerujem. Kako će im neko zabraniti!?
-          Intervencijom. Zaprijetili su.
-          Ih, prijete oni kako je počelo. Sjećam se, slušali smo jednom, kad je Buš prič'o. Kažu, nikad nije bio ljući. Ko da sad slušam Azema Barlova kako govori „Već zamišljam Buša, još samo da mu i ja zviznem dva vaspitna, s obje strane po jedan, napali bi ih prije zore!“. Tad smo mislili da će se Svijet dići. Jest vraga, kako naljutio - tako odljutio.
-          Ne znam. Evo ih par dana nema. Vidjećemo.
-          Daj Bože, daj...





                                                          put od Grepka ka Goraždu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...