1 Mar 2016

III - 23 / Jedini prolaz

Je li kome kano srcu mome,
je li koju ostavio dragi,
kano mene u najljepše vrijeme.

Kad cvjetaju džemani ružice,                                         
teško onom ko za njim uzdiše.

Boluj srce, al' nemoj umrijeti,
dragi će ti ponude donijeti.





Znao sam da mu je o Akifu teže pričati, zato sam ga i naveo da mi detaljnije opiše sve što zna, što je čuo o Suljovom zarobljavanju, priznajući da već vodim dnevnik.
A pričao je kao da je sasvim siguran da je još živ, i da će jednog dana, i nikako da je taj dan daleko, izaći na slobodu i zagrliti, sada već - jedinog brata!
Mene je takva njegova priča, opet, navela da Sulja zamišljam onakvim kakvog sam ga zadnji put vidio. Tiha njegova priča, tiše moje prisjećanje...

U Šefedinovoj priči je Suljo tog jutra krenuo od kuće, u mojim prisjećanjima je ulazio u kafić „ABC“. U njegovoj je priči imao dogovoreno s nekim momkom, koji je za njeg nabavio duhan u Crnoj Gori, u mojim sjećanjima ja sam slučajno svratio u isti kafić i sjeo za njegov sto.
Kako se u ružnoj stvarnosti kretao uobičajenim i dobro poznatim putem, tako je u lijepom sjećanju, sa mnom vodio običan razgovor. Kako je tog jutra vješto savlađivao stotine metara opasnog puta, onog je još vještije praznio boce sarajevskog piva. Vjerujem Šefedinu, bio je vrlo oprezan, znam ga kao nekog ko je mogao najviše popiti a da drži prisebnost.
Taj neko, ko se s njim trebao naći, također se svojom uobičajenom stazom primicao mjestu na kojem su se i ranije sastajali, baš kao što ga i ja onda pratih pivom.
Tog kobnog jutra su stvari krenule neočekivanim tokom, kao i onog zanimljivog prijepodneva. Prije njih su cestu presjekli crnogorski četnici, stolu za kojim smo mi sjedili prišla je jedna lijepa djevojka. Dok su se četnici brzo rasporedili, djevojka je još tražila mjesto. Suljo tog jutra nije mogao primijetiti četnike prije nego oni njega, onog smo prijepodneva mi odbijali za sto primiti onu djevojku. Suljo je imao samo taj jedini prolaz, kraj nas je bila jedina slobodna stolica. Četnici su bili smrtno ozbiljni, mi smo se htjeli našaliti.
Kobnog je jutra Suljo odmah shvatao ozbiljnost, onog je lijepog prijepodneva našoj djevojci bio teško dokučiv način na koji se s njom kanismo našaliti. On je gledao naoružane četnike, ona praznu stolicu i samo dva pića na stolu.
Njega četnici ništa nisu pitali, ona je nekoliko puta ponovila svoje pitanje. Njega su odmah zarobili i zavezali, mi smo uporno čuvali slobodno mjesto.
Četnici se nisu predomislili, mi jesmo.
Sulju nije imao ko reći kako bi mu bolje bilo da od kuće nije ni kretao, mi smo djevojci rekli da bi joj bilo bolje da nije sjela. Njega su ispitivali, mi smo njoj priznali kako imamo dogovor da ćemo onu koja sjede za naš sto prositi, za Sulja. Četnicima razlog nije ni trebao, mi smo objašnjavali kako je Suljo obećao babu da će mu do večeras dovesti snahu. Oni su ga nekoliko puta i udarili, mi smo djevojku samo zbunjivali.
Tog dana Suljo nije plakao, onog je glumio. Pred četnicima je htio ostati ponosan, pred njom je, krijući, od piva pravio suze.
Četnici nisu glumili, ona je znala šta je buni. Na onakvom mjestu, i onako naoružani, četnici nisu trebali pomoć, mi ne bi ni uspjeli da slučajno nije naišla i Suljova sestra. Četnici su bili jedine gazde situacije, mi smo išaretom Sehiji objasnili da prihvati i podrži našu igru. Njega su prepadali raspravom da li da ga ubiju odmah ili kasnije, mi smo „uputili“ Sehiju da požuri kući i razglasi svadbu.
Tog nesretnog dana je jedinog svjedoka imao u momku koji mu je želio ali nije stigao pomoći, onog lijepog dana sam mu se ja ponudio za kuma, ne sluteći da se meni šta može dogoditi.
Suljo je gubio nadu da će vidjeti nekog poznatog, ona je tek počela sumnjati u svoja uvjerenja. Četnici će dugo igrati svoju zbilju, mi smo prepoznali vrijeme za prijekid naše igre. Rekli su mu da ga neće odmah strijeljati, da će ga sprovesti u zatvor, mi smo njoj objasnili kako nam je ideja došla slučajno i da nikakve druge namjere nemamo. Njemu je objašnjeno da je vojni obveznik i da tako mora, mi njoj priznajemo kako je Suljo oženjen i otac dvoje djece.
Tog dana je Suljo morao ćutati, bez prava da išta kaže, onog dana je ona s olakšanjem priznala da je samo malo bila zbunjena, ali da je bila sigurna kako je njega već viđala na teferičima, čuvši još tada za njegovo bračno stanje.
Suljo nije imao nikakve izglede da se izvuče, njoj se naša igra dopala, pa joj se nije ni žurilo izaći iz nje.
Onaj čovjek nije smio prići Sulju, ona se obratila - meni! Da jeste, od Sulja bi bili prenešeni pozdravi braći, ja sam pitan - jesam li ja spreman za ženidbu! Po Šefedinovoj priči, onaj je čovjek ispričao šta je vidio, ja sam Sulju prećutao šta mi je povjereno! On je pravdao sebe, ja sam odlučio još malo igrati.
Za Sulja niko ne zna da li će, i kada biti oslobođen, Emina i ja smo se dogovorili naći za heftu, na teferiču u Pilipovićima. Suljo ne zna u kojim će sve logorima biti, mi smo se trebali dogovoriti o datumu našega vjenčanja!? U Šefedinovoj priči on je živ i nada se slobodi, u mojim sjećanjima ona se još nada da će joj Suljo biti kum!
Po mome sjećanju ja nisam bio spreman otići na teferič jer mi se sve dojmilo kao neozbiljno, po Šefedinovoj priči Suljo mora izaći jer bi drukčije bilo preneozbiljno od sudbine!
Priča iz mog sjećanja je završila kako je završila, kraj joj je kakva je sva i bila.
Ali, nek se nada Šefedinovog srca pretvori u sretni kraj priče kojom završismo naše današnje druženje!




                                                                 most na Tari
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...