3 Feb 2016

I - 47 / Još se može pamtiti

Sinoć ja i moja kona
na kapiji stajasmo.
Čekala sam dragog da mi dođe,
da mi ružu donese.

Prođe dragi i pronese
na grudima ružicu.                                                    12.juli 1992.
„Stani, lolo moja, ružica je moja,
za mene je procvala!“

„Od kud tebi, lijepa Fato,
te džamfezli dimije?“
„Stani, lolo moja, dimije su moje,
za mene su krojene!“






Pročitao sam jednom od početka. Bio sam zadovoljan, i zatvorih dnevnik. Smijah se posljednjoj rečenici: „Jako je cijelu noć slavio dobivenu okladu: malo-malo pa istrči iz šatora!“.
Zatim se zamislih i zapitah, šta me sve još čeka. Za samo nekoliko dana već sam mnoge stvari učinio prvi put.
Pola dana proveo na metru kvadratnom, da se nisam ni pomjerio. Odspavao na kamenu i vidio da ni sve divlje svinje nisu opasne. Saznao da su neke „četeresosmice“ pravljene prije 1948.godine. Cio dan proveo usred Zelengore, dok nekoliko kilometara uokolo sem mene i Buljana više nije bilo žive duše. Naučio kako se vatra zapliće, konj tovari. Prvi put i jahao konja. Probao srnetinu. Doživio prvo avionsko bombardovanje. I, najljepše, upoznao čovjeka kao što je Zaim Bešović!

Nešto sam znao i ranije, o minama je najbolje znati - izbjeći ih.
Sudeći po ovome, imaću dnevnik čime puniti. Ne znam koliko će potrajati, zato sam se odlučio na kraće bilješke. Bitni su datumi, imena, nazivi mjesta, osnovne činjenice...

                                            ***
Nije loše ni malo odmoriti. Danas je druga grupa u drvima.
Mi smo dotjerali koliko smo dotjerali. Neki su se konji vratili s tovarima, neki su ih uspjeli zbaciti. O tome niko ne priča. Važno je da je bombardovanje prošlo a da niko nije ranjen. Danas, kao da bombardovanja nije ni bilo.
Odmaramo, i čekamo. Večeras trebamo znati hoćemo li sutra u selo s Majorovim odobrenjem, ili na svoju ruku!? A, valjda popodne i lopte poigramo.
Možda je jučerašnje bombardovanje uticalo na Ramov, Memov i moj izbor provođenja prijepodneva. Svakako smo htjeli malo prošetati logorom, odabrali smo posjetu groblju. Onom ratnom, ovdje formiranom.
Znao sam da utisci neće biti kao u slučaju bogumilskih stećeka, koji su djelovali opuštajuće. To mjesto sam izabrao za ono gdje ću dolaziti kada god budem u prilici a budem želio nešto posebno značajno zabilježiti.
Ratno Trebovsko groblje svakako nije pozivalo da mu se češće dolazi. Djelovalo je tmurno, previše svježe. Ograđen relativno veći prostor, srećom za sada prilično nepopunjen. Četiri humke, tri različite priče.
Dvoje staraca je umrlo ovdje, prirodno. Sudbina je često prebrza, ljudi je nesvjesni.
Jedno je stradalo dolje u selu, od granatiranja. Groblje je već bilo napravljeno, pa je i dženaza ovdje obavljena.
Ova tri, s ručno rađenim bašlucima bez izakvih natpisa. Još se može pamtiti u kom je mezaru ko!
Međutim, ono što je našu pažnju najviše zadržalo je četvrti grob, jedini s natpisom. Uz godine rođenja i pogibije - što svjedoči da se radilo o mladiću, i imena - radilo se o nekom Džemu Boračiću, drugih podataka nije bilo. Čudilo je što o ovome do sad nismo ništa čuli, koliko se sjećam ni Semir mi nije pominjao. Koliko sam ga razumio, na Trebovoj još niko nije stradao od četnika. Ili je zaboravio, ili...
Nismo se namjeravali duže zadržavati, a svakako smo na igralištu primijetili skupljanje ljudi. Selimo se na veselije mjesto.

                                                     ***
Biće turnir. Mi igramo drugu utakmicu, protiv Kruševaca.
Gledajući prvu, uvjerio sam se da Semir nije puno pretjerivao. Zamrštenci nisu mogli ništa Tođevčanima, ne vjerujem da je iko znao konačan rezultat, a bilo je bar desetak razlike.
Ja ću morati još sačekati. Dogovoreno je da Salko i ja branimo po poluvrijeme. On će prvo.
Odgledao sam ga u društvu Semira. Bio je siguran da mi gubimo a i želio je revanš Kruševcima. Čak je navijao i da se Musa pojavi, bez kojega finale neće biti zanimljivo!?
Mora da je taj Musa doista dobar, ovako smo ih lako prošli. Još je među nama bilo sitnih prijepirki, malih svađa, teško smo se dogovarali oko izmjena. Kao da smo svi željeli odigrati za naše poginule!
Imali smo pola sata odmora do finala. Uspjeli smo ohladiti glave, zajednički obećati Ziki, Ademu, Fiju i ostalima da ćemo složno pokušati pobijediti.
Salko i ja smo ostali na starom dogovoru, ali su sad i igrači više željeli pobijediti od same želje za igrom. Igrali su najbolji, ostali samo ulazili da se ovi malo odmore.
Imali smo osjećaj da i Allah gleda. Pratila nas je sreća. Polovinom drugog poluvremena smo vodili s dva razlike, svi su navijali za nas.
Tek tada se pojavljuje Musa. Tražio je da uđe u slabije. Nevažno što je on i donio iz Hrasnice ovu fudbalsku loptu, jedinu pravu koju imamo, rat je pa pobjednik ne bi trebao ni biti toliko bitan, ma koliko mi ovu pobjedu željeli. Sem toga, svidjelo nam se ono „u slabije“.
Nismo znali kakav je igrač. Brzo su izjednačili.
Već smo se mirili samo s moralnom pobjedom, kada se desilo ono po čemu će ova utakmica i naći mjesto u mom dnevniku.
Remzija je tek ušao u igru, prvi put, i odmah malo oštrije krenuo u duel s Musom. Ko je od njih napucao loptu, više neće biti važno. Pukla je!
Na Trebovoj još ima nekih lopti s kojima će se moći ubijati vrijeme, ali to neće biti to. Mi smo ti koji ćemo govoriti: dođosmo, vidjesmo, pobijedismo.

                                                                 ***
S turnirima je gotovo. Manje ćemo šutati loptu, valjda više ratovati.
Već sutra nam je ponovo put Trošnja. Major je odobrio, nadamo se boljoj podršci u naoružanju. Jer spremamo dio akcije o kojem mu nismo govorili.


                                                       Trošanj, jedna od poljana na kojima se znalo poigrati lopte
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...