2 Feb 2016

I - 44 / Padale su kao kruške

Orli s mora polećeše,
sve gradove prelećeše,
a Stambola ne mogaše,
po Stambolu popadaše.

Po Stambolu popadaše;
oni vode zaiskaše.                                                     11. juli 1992.
A momčad se zarekoše,
te im vode ne dadoše.

Nevjeste se zarekoše,
te im vode ne dadoše.
Đevojke se zarekoše,
te im vode dodadoše.






Major još nije bio voljan da dozvoli novu akciju u Trošnju. Umjesto toga, pripremio je nove časove vojnog obučavanja.
Kao jedno od najpotrebnijih znanja isticao je problem rukovanja minama. Momak o kojem mi je Semir pričao, Admir Kuljuh je bio specijalista za njih. Već je u više navrata držao ova predavanja, ovaj put je došao maksuz zbog nas. Odlučili smo skoro svi doći, bez obzira koliko koga zanimalo. Ako ništa, da time odobrovoljimo Majora.
Znao sam da neću uživati. Još u JNA sam izveo svoj zaključak o minama. Najbolje ih je samo zaobići, ostaviti stručnijima...

Iskreno, Admir nije bio dosadan. Primijetio sam da ga mnogi pažljivo prate, ne samo Azem, Dževad i Sajo. Nisu se libili postavljati pitanja, tražiti dodatna i šira pojašnjenja. Očito je bilo da je i sam Admir uživao u tome. Mislim da još nije održao duže i iscrpnije predavanje. Nije mario za vrijeme, ni za to što su zemlja i kamenje na kojima smo sjedili bili prilično vlažni. Volio je pričati...
Od svega, ja ću zapamtiti njegov uvodni dio, koji mi je također Semir pominjao. Govorio je o onim školskim minama, upaljačima. Mnogo ih je ovdje našao, kaže da su uglavnom došle posredstvom stranke SDA. Nije propustio istaći nesposobnost onih koji su ih nabavljali, ali se čudio i da pažnju nisu obraćali oni koji su ih preuzimali. Pogotovo, što su neke i plaćane. Žuta oznaka je standardna, prepoznatljiva, pa on sumnja da se čak moglo raditi i o namjeri!
Ko je pametan, shvatiće da to može biti istina. Kad se misli na one koji su takve mine željeli prodati. Međutim, sigurno da se radilo i o neznanju.
Prisjetih se jednog razgovora s komšijom Goranom Ćosovićem, nešto poslije pada Foče. Tada mi je otkrio da se „slučajno“ zadesio u Gornjem Polju, kada su ga naši granatirali. Kroz smijeh je opisao da su tada naše granate padale kao kruške i da je jedino mogao stradati ako bi ga pogodila direktno u glavu. Onda sam znao da se radilo o granatama iz „Đulimanovih“ trocijevaca, sada sam shvatio i s kakvim su upaljačima bile naoružane. Murid Đuliman je bio direktor „Fočatransa“, jedan od prvih ljudi SDA, ali poput sličnih bez ikakvog vojnog znanja...
Kad je Admir prešao na stručna predavanja o tome kako se pojedine mine postavljaju, i razoružavaju, nevoljan da ga pažljivo slušam razmišljah kako ću u dnevniku kratko opisati razočarenje koje osjećam zbog ovog što je prethodno predočeno. Ne može sve ni na pleća sudbine. Ne poričem kako je bilo naivnih, neukih, no u tom lancu trgovine naoružanjem sigurno da je bilo i onih koji su odlično znali šta rade.
Ostatak vremena sam razmišljao o onome što smo imali planirano za popodne. Malo loptanja bi nam godilo, za psihičko opuštanje.
Sem toga, povremeno sam uživao u samom ambijentu. Obuka je izvođena na ledini iznad Lučkog katuna, koja je i bila kao stvorena za ljetnju učionu. Više desetaka kamenih spomenika, osnosno stećaka, nepravilno ali lijepo raspoređenih. Nešto slično sam već viđao, prije smo o ovome govorili kao o „grčkom groblju“, dok sada slušam da se radi o bogumilskim stećcima. Šta god bilo plijenilo je moju pažnju, više od Admirove priče.
Kako je zemlja bila vlažna, stećci hladni, to smo se često pomicali. Uspio sam tako zaviriti u gotovo svaki stećak, odmarajući pomalo misli.
Izdržao sam i sva pitanja, Admiru postavljana. I od toga može biti koristi. Bar ću, ako zatreba, imati kome prepustiti da skida mine.


                                                 nekropolj stećaka na Trebovoj
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...