7 Feb 2016

II - 10 / U raskoši prirode

Sinoć mlazna kiša udaraše,
a jutros mi porani djevojka,
u livadu da sokola traži.

Ne nalazi sivoga sokola,
već nalazi mlado neženjeno.

Leglo spati u zelenu travu,                                            18. juli 1992.
pokrilo se jaglukom po glavi.

Da ga medna rosa ne popane,
da ga žarko sunce ne opali.

Ona njega alkatmerom budi,
ona budi, a momak je ljubi,
na livadi, na zelenoj serdžadi.






Mirisala je šuma. I livada. I rosa. Mirisala je priroda. Taj nas je miris i probudio. Bili smo budni, ali nam se teško ustajalo.
Bilo je prilično hladno. Kako se zora bližila, to smo se više zbijali. Kako se čovjek brzo privikava, živjeti u prirodi znači biti dijelom nje...
Čekali smo da nas neko pozove na ustajanje. Ustati znači i više ne leći, zato nam se samima nije ustajalo.
Izdržati, koliko ko može. Od bubrega zavisi.

Nisam prvi popustio. Iz naše grupe, a noćas nam se priključio i Remzija, i jesam. Bio sam krajnji, uz sami rub šume. Znao sam kako su i ostali budni, tako da više nisam imao potrebe trpiti.
Vraćajući se, a prije nego je neko od njih ustao, nisam mogao ne nasmijati se. Sinoć smo željeli napraviti što ugodniji ležaj, pomoću grana i lišća smo napravili jedan veliki krevet... stalno nam se činilo kako bi nam moglo biti potijesno, sada se vidi kako su uz nas mogla leći još bar dvojica. Čak bi nam i ljepše bilo.
Svejedno, ne može se reći kako nismo ugodno spavali. Umor je učinio svoje, a još noćas smo načuli i da se neće raniti.
Major je još sinoć produžio za Trebovu. Ostavio je objašnjenje koje je brzo prokružilo logorom.
Nismo ni povedeni u Goražde, ali jesmo mu pomagali. Tako da nas je Majorova mudrost jedino onako jasno isticala po svim onim kosama. Bilo je bitno da nas četnici primijete, a nek misle što god žele. Bilo da doista kanimo prema Goraždu, bilo da nešto ovdje pripremamo. U oba slučaja je to najbolji mogući način na koji smo mi mogli pomoći Goraždu. Sigurno da ćemo odvući dio četničke pažnje.
Nismo samo pomagali Goraždu. Nego i sebi samima. Nema govora da privlačenje četničke pažnje neće značiti i lakše i mirnije prebacivanje ostalih grupa civila, očekivano bi se taj zadatak trebao već danas nastaviti.
To je i jedini razlog što su neki od nas bili vrlo nervozni! Njih je mučilo iščekivanje šta nas dalje očekuje.
Mi smo se više bavili prošlošću. Složili smo kako je Major još jednom potvrdio sve što se o njemu pričalo.
Uzdisali smo zbog toga!
Zašto smo se zadovolji upućivanjem Saja i Naila, zašto smo stali na Šećinom individualnom odlasku? Samo još jednom da je neko otišao...
Da smo sa svim onim puškama stigli ovdje, sada bismo bili jedna od boljih četa u Armiji. Ali, o tome je sad zalud pričati!
Jesmo li mogli i gore proći? Da su nas četnici napali ranije, dok smo imali sve puške, možda bi spasili više civila ali bi vjerovatno puno više nas momaka izginulo...
Bilo bi više naše krvi, ali i njihove. O tome bi bilo bolno pričati.
Mogli smo i skroz drukčije proći. Da su s napadom sačekali još koji dan, možda bi mi donijeli odluku o konačnom izvlačenju. O tome je kasno pričati.
Ljudi smo, o nečemu moramo. Je li uopšte Foča morala pasti?
Jeste, kada su njenu odbranu organizovali oni koji su. Teško je i zamisliti gdje su sad Čengići: Hasan, Halid i Muhamed, pa Senad Šahinpašić Šaja, Murid Đuliman, Taib Lojo i slični, ali ne i da ni jedan od njih sigurno ne drži pušku u rukama. Voljeli bi ih vidjeti, ne da im damo puške, nisu one za svakoga, nego da ih pitamo zbog čega onda nisu pitali za Bešovića i „Bešoviće“...
Jeste, pitali bi ih za pad Foče. Iako to ne bi imalo smisla. Rekli bi kako nisu oni krivi.
Nisu, kriva je njihova nesposobnost. Njih i njima sličnih. Zašto je četnicima dopušteno da rat počinju parcijalno, kako je njima odgovaralo!? Zar Bijeljina i Foča nisu bili znak da je rat počeo, zar nije trebalo odmah svugdje odgovoriti!? Zašto se toliko pribojavalo pitanja „ko je prvi počeo“, vidjelo se to... Na kraju to neće ni biti bitno, ostaće samo zapamćeno ko bude pobijedio!
O ovome je mučno pričati!

                                                                  ***
Jučerašnji dan je već zaboravljen. Teško jeste bilo, ali se izdržalo. Posebno je Mufo bio sretan zbog toga. Po drugi put začeplja usta sumnjivcima.
Kome sada to pričati? Nekada, kad sve ovo jednom prođe, kad se ovog budemo sjetno prisjećali, tad će imati smisla. Tada će to biti lijepo.
Kao što se sada lijepo prisjećati nekih ranijih dogodovština. Iz đačkih i vojničkih, dana provedenih na poslu, događaja iz sela s raznih druženja, svadbi i sijela. Lijep je osjećaj znati da je u životu bilo i ljepših i vedrijih trenutaka, i pričati o njima. Lakše - nego pričati o ratu, pokušavajući ga shvatiti.
I vrijeme je brže prolazilo. Gotovo nam se dopadalo ovdje dan provesti. O Goraždu više nismo ni razmišljali. Uživali smo u trenutcima koji bi u nekim drugim okolnostima zasigurno bili ocijenjeni kao dosadni.
Nekima i jeste bilo dosadno. Svejedno, svi smo ručali nekako u isto vrijeme. Očekivanja - šta slijedi poslije, bila su različita. Jednima se žurilo bilo kamo, želje su ih vukle Trebovoj. Nama ostalima, najprije je bilo svejedno.
Bili smo naspavani, skoro i odmoreni. Dovoljno smo se i ispričali, pa sem ležanja ništa drugo nismo ni imali raditi.
Sada je još ljepše nego jutros. Rose više nije bilo, osjećao se miris dana začinjen zdravim zrakama planinskoga sunca. Uživanje ležati u svoj raskoši prirode. Do danas sam mislio da je nemoguće leći i oči zatvoriti, zaboraviti da u blizini ima ikog, i pri tome ne razmišljati ni o čemu. Možda i jeste, ali ne ovdje i ne u ovim trenutcima.
Tako je kada ti je svejedno...
I, dok se Krnjo ne pojavi! Njegov dolazak uvijek znači vijesti od Majora.
S njegovog se lica teško dalo išta čitati. Zato smo čekali reakcije Muja i ostalih, koji su se odmah odvojili.
Kako je to potrajalo, ponovo smo stigli na sve pomisliti. Posebno, kada je neko proturio vijest da se pravi nekakav spisak. Odmah se, opet, moglo čuti da bismo noćas, ipak, mogli za Goražde. Očekivanim putem, preko Jeleča. Da je ono jučer bilo samo zametanje tragova, a tražili smo i opravdanje za pravljenje spiska.
Ako nas se htjelo provjeriti, svi smo se potvrdili. Čak i mali Caka, s čijim prisustvom većina još nije bila upoznata, koji je cio dan proveo prikriven u šumi, kojemu smo Semir i ja povremeno prilazili, sad obojica da ga smirujemo jer je njemu bilo najteže.
A, možda je i Muju rečeno da treba manji broj ljudi, da mora odlučiti? A to neće biti lako, mada vjerujem kako se sada svi i ne bi ponovo dobrovoljno javili. Uglavnom, oni kojima ja ovo prije dosadilo...
Predugo nismo ništa mislili, pa nije čudilo što ovih pola sata nismo izdržali. Bez obzira što smo opet bili daleko od istine.
Mujo jeste birao, ali ne za Goražde - već za Basariće. Selo najbliže odavde. Tamo će odabrani noćas prenoćiti, dok sutra ne dobiju daljnje upute. Ostali se, odmah, vraćaju na Trebovu.
Znao sam u kojoj sam grupi, iako sam očekivao da će nas za Basariće biti ipak više od pedesetak. Da tamo nećemo samo prenoćiti, bilo je jasno poslije Mujovih riječi kako će svi koji tamo odu u narednih dan-dva zadužiti i puške. Bila je to informacija koja nam kao nije trebala biti ni saopštena, ali koju, pošto smo ostali sami, Mujo nije želio skrivati.
Još dok je čitan spisak, mogli smo pretpostaviti kako se do njega došlo. Tu smo mi koji nismo obavezni ovih dana biti na Trebovoj, koji gore nemamo porodica ili ih ima ko drugi ispratiti. Ostao je čak i Alija, od nas Trošnjana jedino su Smajo i Rašid vraćeni...

                                                                


                                                             selo u dolini Sutjeske
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...