15 Feb 2016

II - 42 / Od svih nevolja, nepravda je najveća

Sini jarko, sa istoka sunce,
pa obasjaj moje b'jelo lice.
Jer ja jesam jedna,
c'jelog sv'jeta b'jedna,
koja stradam ljubeći.

Nekada sam najsrećnija bila,
kad na ljubav nisam ni mislila.
Sva su čuvstva moja
imala spokoja,
život mi se milio;
Al' sad srce plače,
tuguje sve jače,
od kad dragog ne vidim!

Moj dragane, zar ne vidiš mene,
kako moje blijedo lice vene?
Drugoj prsten kuješ,
mene sahranjuješ,
zar ja moram umr'jet'?





Skoro svi smo na nogama. Prividno spremni skratiti priču i što prije opet biti u pokretu. Ipak, protiv dva osjećaja volja nije bila dovoljna. Glad se više nije dala trpiti, preforsiranost mišića se tek pokazivala.
Samo se hranom možemo povratiti. Pojedini smo imali još ponešto u rančevima, ali nije bilo za sve. Ne bi bilo korektno.
Neko se dosjeti predložiti Taibu da porazgovara s Muratom. Mora biti da neke zalihe imaju.
-          Kako je momci? – Murat nas prvo pozdravi, pošto se nakon par minuta pojavio s Taibom – Znam, da vas ne pitam, umorni ste. Vidi se. Ja sam dežurni oficir, to vam je sreća. Inače, ovdje ne kuhamo hranu. Ravnjamo se s brojnim stanjem: ujutro naručimo, uveče nam dođe. Nismo za vas znali, ali ima doručak za ove četnike. Ko im jebe mater, mogu jedno jutro i da ne jedu. Sačekajte samo malo, sad ću ja donijeti njihove konzerve.

Znali smo da se neće baviti. Za tih pet minuta, svima nam je osmijeh vraćen. Ako se prema četnicima ponaša humano, ova iznimka neće izmijeniti sliku. Osim toga, po svemu što smo čuli, mi smo iscrpljeniji od njih. Jutros je doručak potrebniji nama!
Pomislih kako se potrefio zahvalan trenutak za upoznati ovakvog čovjeka. Nama, koji ga viđamo prvi put, dovoljno je za stvoriti čistu sliku, prijatan i vrlo razuman...
Nije važno šta bi on mogao o nama pomisliti. Slika koja je uslijedila nije bila ugodna za gledati. Gutali smo ga pogledom, toliko nam se žurilo. Zato je konzerve dijelio s vrata, zapravo nam ih je bacao. Bio je hitre i precizne ruke, mi još impresivniji u hvatanju.

                                            ***
Nije se ni muha mogla čuti, kada se na vratima pojavio namrgođeni uniformisani mlađi vojnik, iznenadivši nas oštrim tonom kojim prekida naša uživanja, a podjela je taman bila pri kraju.
-          Šta se ovo radi!?
-          Dajem ljudima da jedu – Murat mu mirno odgovori, pa nešto lakše dobaci konzervu - sljedećem na redu.
-          Šta im daješ da jedu? – već sada je ton ovog momka sugerisao da podjela stane.
-          Konzerve. Šta imamo drugo?
-          Vidim. Pitam, čije konzerve?
-          Kako čije!? Četničke!
-          A, šta će oni jesti?
-          Jeli su sinoć. Ne moraju jutros, neće im ništa biti.
-          Ma nemoj. Otkud tebi pravo da tako raspolažeš s hranom namijenjenom zarobljenicima!?
-          Polahko... Ovi ljudi su jutros stigli sa Zelengore. Putovali su četiri dana, treći dan ništa ne jedu, iscrpljeni su a valja im na Igman, uzeti puške. Ko zna - možda i odmah nazad.
-          Nisam pit'o ko su, ni odakle su. Pit'o sam, otkud tebi pravo da ti njima daješ ove konzerve!
-          Ja sam dežurni oficir.
-          E, pa, vidiš, ja sam komandir ovog zatvora. I, ja odgovaram za zatvorenike. Neću da se neko od njih požali! Ti, ako imaš svoje hrane a ti im daj. Sad ćeš lijepo pokupiti te konzerve i vratiti ih nazad. Neće ovdje niko raditi što mu je volja. Jasno!

Dreknuvši na kraju jače nego kad je ušao, momak napusti našu sobu, ostavivši nas iznenađene, pri čemu se to posebno odnosilo na Murata. Na njemu su vidljive dvije stvari, momka je poznavao i donekle strahovao za moguću ovakvu reakciju, a u duši mu je krivlje bilo što nam neće moći pomoći na način na koji je želio.
Mi smo tužno gledali goveđe nareske, konzerve za koje smo bili zaboravili i da postoje. Taman bi s njima izdržali do Igmana, ali se čini kako nam, od toga što ostajemo bez njih, teže pada saznanje gdje će završiti. Više nije stomak najgladniji, duša nam je ispražnjena!
Toliki put prevaljujemo, nosimo se sa stalnim nevoljama, kako bi došli do pušaka kojim ćemo braniti i oslobađati Bosnu, ujedno i štititi guzice ovakvima, koji čuvaju zatvore i isto doživljavaju velikim herojstvom.
Od svih nevolja koje su nas snašle, ova je sigurno najveća.
Željeli smo je savladati. Ne čekajući da nas Murat, o kojem svakako nećemo mijenjati mišljenje, pozove, sami počinjemo vraćati konzerve.
Nail se jedva suzdržavao. Razmišljao je može li išta smisliti a da ne bude crna ovca. Vidio sam kako je to izveo, od kolege je uzeo i vratio, a svoju je konzervu zadržao.
-          Jedna fali, a možda i ne fali, možda sam se zabrojao. Nema veze – u prvim Muratovim riječima, pošto su on i Taib prebrojali, osjetila se gorčina jednaka onoj koju smo i sami osjećali – donijeću vam nešto drugo. Nije ukusno kao narezak, ali će vam valjati!

Sačekaćemo. Vrijedilo je bar čuti kako je tresnuo ćebe s konzervama i zalupio vrata onome momku!
Poslije toga, i da se prazan vratio ne bi mu zamjerili. A, nije. U rukama je nosio nekoliko bočica. S tabletama, šta bi doktor drugo i mogao donijeti.
Prije nego nam je objasnio, preduhitri ga jedan od nas, mislim da se preziva Madeško:
-          Boga ti, doktore, izvini se onom konju što smo ovdje i prenoćili. Trebamo li vratiti sobu kakva je bila?
-          Nemojte da se ja vama izvinjavam. Bilo bi glupo, sve ste vidjeli. Sad će stražari, oni će sobu srediti. Nego, šta je bilo - bilo je. Nemojte zaboraviti, nek vam je ovo uvijek na umu. Lakše ćete kasnije shvatiti neke stvari! Sad je najvažnije da završite što ste počeli. Iscrpljeni ste, teško bi tako izdržali. Ovo su posebne tablete, neću vam filozofirati, nije ni važno... Daću vam po jednu, slobodno je popijte, neće vam škoditi. Škodilo bi kad bi popili više od jedne. Jedna je dovoljna, vjerujte mi. Uostalom, vidjećete kad stignete na Bjelašnicu. Nemojte mi sad zahvaljivati, spomenućete me gore!

Dijelio nam je tablete, a mi se usput raspitivali. Otkrio je kako mogu pomoći i kod žena, u svim stvarima za koje je potrebna snaga...
Samo trojica su odbila. Rukovođeni su vjerom, koja zabranjuje sve vrste droga. Na konto toga su neki zatražili i jednu „za poslije“. Nekima je udovoljio, iako je napomenuo kako će i ovo morati pravdati kroz papire. Ponovio je da razmak između dvije treba biti dvadeset i četiri sata.
Popih svoju odmah. Da ni zbog čega nisam, iz radoznalosti! Zanimalo me njihovo stvarno djejstvo, kad su za predoziranje dovoljne dvije. Osim toga, u stanju u kojem sam, prihvatio bih bilo koju ponuđenu pomoć.
Doktor Murat Đuderija je i jedini koji nas isprati. I zbog njega samog je vrijedilo ne odbiti ga!
Prije tableta, djelovao je pogled. Bilo nam je lakše čim smo vidjeli koliko su Dejčići uvučeni brdu. Ne čini se daleko, mada i uspon opominje.
Kao nikad, bili smo svjesni da imamo mišiće u nogama. Koliko su nas boljeli, osjećali smo im i oblik.
Prječice koristimo, ali ne svaku. Ne plašimo se zalutati, na svakoj se daju primijetiti ostatci haljina, kesa, papira... Složili smo se da nećemo žuriti, više slijediti cestu i izbjegavati ono što bi nam mogao biti najveći problem, veće uspone.
Tu negdje osjetih čudne reakcije u sebi. Mišići mi u momentu otrnuše. Želudac dava znake kao da je upravo veću količinu hrane ispratio praznom stomaku. Oči mi se izbistriše, činilo mi se kako bih na kilometar razlikovao žutog među crnim mravima. Živci se smiriše, kao da se ništa nije dogodilo što ih je trebalo iziritirati. Duša posta ogledalo veoma zadovoljnog čovjeka, a mozak me ubijedi da je sve istina.
Ne znam koliko će vjera onima pomoći, za nas koji smo poslušali Murata znao sam da nema više problema.
Prvi to potvrdi Nail, iz džepa izvadivši narezak i uz grohotan smijeh ga baciviši daleko uz šiprag, prije nego ga Zaim stiže ukoriti:
-          Ti si lud! Treb'o si ga meni dati.
-          Neka. Neću ga ja pojesti, al' vala neće ni četnici!

Da li je ovo samo reakcija djelovanja tablete, ili je uradio ono što je još ranije naumio, niko neće saznati. Ipak, nije bilo kako je zamislio.
Konzerva se vrati na cestu. Dokotrljala se kao da je sama željela izabrati svoju sudbinu. Nakon pet sekundi se ponovo našla u Nailovom džepu.
Nisam upratio reakcije vjernika, mi ostali nismo marili. Osjećao sam kako me, možda, čeka još puno situacija u kojima bih prije nareska izabrao Đuderijinu tabletu. I uz nadu da dvije, ne samo da nisu potrebne, već da nikad neće ni zatrebati.


                                                                 Dejčići 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...