15 Feb 2016

II - 41 / Činilo se sve u redu

Jarko sunce na visoko ti si,
moja draga na daleko ti si;
nit' si blizu ni vrlo daleko,
već si moje srce izgorila!

Rad' bih tebi, dragoj, glas poslao,
al' ne smijem od dušmana mojih.
Što god hodih i po sv'jetu hodah,                                    3. avgust 1992.
sve mi bješe magla pred očima;

Il' ne mogu tebe ni vidjeti,
il' si meni, draga, na srdašce.
Niti mogu leći ni spavati,
ni mojega sanka upamtiti,
il' mi srce ostalo kod tebe!






Kada se čovjek ponada da je savladao sve nevolje, često shvati kako je stigao tek do nove!
Željeli smo sinoć toliko potreban san. Maštali smo o krevetu, zadovoljili bi se i s dovoljno prostora. Radovali se Dejčićima, vjerovali u kraj naših problema, posebno zbog Murata Đuderije, „našeg“ čovjeka.
Lijepo je čuti da je on ovdje, nepotrebno da razmišljam otkud. Dovoljno se sjetiti one narodne "Neka svoga i u gori vuka". Ja ga nsiam lično poznavao, ali je malo Fočaka koji nisu čuli za njega. Obično je tako sa svim poznatim doktorima, pogotovo kada su u pitanju ponajhumanije specijalnosti poput ginekologije. Što je zanimanje koje vjerovatno ni u ratu neće sasvim zamrijeti, ali sigurno da uz to može ponešto još obavljati. Sve u svemu, činilo se manje važnim u kojem je svojstvu ovdje , u ovom trenutku je nama jedino važno da je tu, da nam je pri ruci.
Nama je spremao posebnu prostoriju, Taiba zovnu kod sebe. Činilo se sve u redu. Dok, nakon skoro sat vremena nismo uvedeni.
Soba mračna. Neko ukresa šibicu, da vidimo i da je - prazna. Tek nekoliko ćebadi prostrih u dva reda. Ne bi trebalo biti važno, ali zbog čega smo onda ovoliko čekali.
Osjećaj neprijatnosti ne možemo zaobići. Da sad možemo promijeniti odluku, ne bi se zadržavali. Pa, dokle izdržimo!

Nagurasmo se nekako. Čini mi se, kako je ko lijegao tako je i zatvarao oči. Od potrebe za snom, možda i više zbog želje da što brže dočekamo jutro. Ako među nama više iko ima da zna kada je budan a kad spava!
Do jutra nema puno, Igmanu smo još bliže. Mislimo ili sanjamo, svejedno, žurimo i žudimo Igmanu. Najmanje iz dva razloga, zadužićemo puške i vidjeti neke vdrage ljude. Ko bi sad odolio takvim razmišljanjima, dosad se i nije moglo, samo nam je na umu bilo kako uopšte stići.
Aliju i mene sustižu i treće misli. Gore su već neki koji su tu da saznaju nešto o našima. Ne usuđujemo se vjerovati da su uspjeli, ali se nadamo.
Ako i jesu, teško se nositi s mogućim saznanjima. Valja se nekako spremiti za obje varijante, dobru i lošu. Možda su živi, zarobljeni, a možda su...
Istinu ćemo morati prihvatiti kakva god bila. Ali, tek kad je saznamo!

                                                                  ***
Vrata sobe se konačno otvoriše. Istrenirani smo, u istom trenutku smo svi budni, samo neki još ne otvaraju oči.
-          Joj, jesam gled'o dobru kasetu – Bekan je našao način da nas odmah i „razdrma“ – snimljeni četnici kako pjevaju „Ne daj se Bosno“. Da imamo vremena, bilo bi dobro da je i vi pogledate. Da vidite kako „čete“ lijepo pjevaju o Bosni. Možda, kad se budemo vraćali.
-          Koji četnici? – neko pita.
-          Zarobljeni!
-          Gdje su ti četnici? – javi se drugi.
-          Pa, ovdje. Ovo je zatvor. Neki spavaju u ovoj sobi, noćas su premješteni. Radi nas. Ne bojte se, ćebad su nova.
-          Šta još ima na toj kaseti?
-          Ima svašta. Uče ih ko je predsjednik, kako se zova naša Zemlja, koji je glavni grad, o istoriji Bosne, o islamu... da uče bismilu... i sve uglas. Samo je najbolje kad pjevaju, uvježbani su pravo. K'o pravi hor!
-          Je li snimano kako ih biju?
-          Kakvi! Mi ne maltretiramo zarobljenike. Prema njima se postupa prema svim zakonima i konvencijama!
-          Misliš, pred kamerama?
-          Ne. Ozbiljno vam govorim – nijedan nije tučen! Ne znam, možda da je pao neki šamar...
-          Veliš, niko ih ne bije? – iako se kod svih nas javila gorčina pri poređenju šta četnici rade s našim zarobljenicima, od kojih neki ni ne vide zatvora, i očekivao sam da će Nail prvi podići glas.
-          Niko. Čak im nije dozvoljen ni pristup. Nikom, osim stražarima!
-          Daju li im jesti?
-          Jedu što i naši vojnici. Dvaput dnevno.
-          Dva obroka na dan?! – Nail je postajao sve nervozniji – a ja se usuk'o od gladi. Evo, ne mogu ustati. Kad smo pošli, dadoše nam dva obroka za pet dana... četiri, nije važno. A oni - dva na dan!
-          Trebaju nam. Koliko ima naših zarobljenih!? Moramo ih čuvati za razmjene.
-          Ja mu jebem majku, ko god tako postupa s njima. Da mu jebem sto puta majku, pita li se on kakvi naši dolaze s razmjena. Ja nemam protiv da mi njihove damo kakvi budu i naši.
-          Svijet sve prati.
-          Koji Svijet? – već je Nail ustao na noge - da sam ja noćas znao da njih ima ovdje, ja bih prvo završio sa stražarom. Prvo bh njega isprebij'o, a onda četnike, jednog po jednog. Jebo im mater svima! Šta je moj babo bio kriv, što ga ne zarobiše, što ga ne razmijeniše. Hoće, četnik, kurac! Nego, pravo metak u čelo!

Koliko god da je Nail bio u pravu u dijelu kojim je ukazivao o nehumanosti četnika, koliko god se mi u tome slagali s njim, znali smo da ovaj njegov dijalog s Taibom neće ništa promijeniti, zato se vratismo na sam razgovor o zarobljenim četnicima.
-          Koliko ih ima?... Jesu li mlađi?... Ima li žena? – skoro istovremeno dođoše tri pitanja.
-          Ima ih dosta, preko šezdeset. Nema kak'ih nema, mladića do dvadeset godina, i od trideset, četrdeset, pa do šezdeset. Uglavnom su to odavde, iz Trnova i okolnih sela. Imaju i tri žene.
-          Kakve su?... Jesu li mlade?... Jesu li lijepe?
-          Jesu, mlađe su. Nisu loše. Ima jedna, pravo dobra!
-          Sad nam još reci da ih niko nije ni jebo? – opet se Nail dreknu.
-          To nisam pit'o.
-          O, Alija, jebem li ti vojsku! Sad, vala, ne bih mog'o ni da same dođu i da me još mole. Ali, beli kad o'zgo naiđemo, moli Bože samo vremena, što ga one više ovuda budu hodale nejebane, nek mene jebe vas ostali svijet!


                                                                 Dejčići, škola
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...