14 Feb 2016

II - 32 / Ćetiri pištolja, šest adeša

Na put se spremam, put mi je dalek,
možda se nećemo vidjeti zanavjek.
Možda će sudba ime da zbriše,
možda se nećemo ni vidjeti više.
Možda ćeš sudbu s drugim da dijeliš,
a ja da skitam svijetom bijelim.
  
Kad vidiš ružu usput da vene,                                       31.juli 1992.
uberi je draga, sjeti se mene.                                                
Sjeti se mene, imena moga,
pa onda idi ljubi drugoga.

Nekad sam tebe volio k'o Boga,
a sada vidim da nemam koga.
Nekad sam tebe žarkim suncem zvao,
za drugo sunce ja nisam ni znao.





Puno od onoga što se sinoć desilo ispred Admirove kolibe mi nije bilo sasvim jasno, ali ništa od toga neću zaboraviti.
Najprije sam pomislio kako mi ni molbe neće pomoći, vidjevši nas više od očekivanog. Međutim, mnogi su bili spremni postavljati uslov. Traženo je da se iz svega isključi Taib Bekan, najlakši za okriviti za ono što se desilo.
Uzalud je Admir objašnjavao kako je to Majorova odluka, kako je on ne može mijenjati. Tad je traženo da nam se Major ponovo obrati.
Čekali smo pola sata, poslije čega se Admir vratio, s manje raspoloženja da se nadvikuje. Bekan je oslobođen svake odgovornosti, ponovo će ići na čelu. Jedino će iz ovog pokušaja biti isključeni Jelečani, idemo bez njih. Samim tim, i bez oružane pratnje. Tačnije, svega će četvorica od nas nositi pištolje. Još jedna nam je Majorova odluka saopštena, ujutro ćemo dobiti spiskove na koje ćemo se morati potpisati da preuzimamo vlastitu odgovornost za ono što nam se može desiti!

U momentu mi se učinilo kako je sve ovo urađeno da bismo nekako odustali, a da neko drugi ne bi bio odgovoran. Još kada je polako počelo razilaženje... Nekima se nisu dopale novosti, nekima samo to što se Major nije lično pojavio.
Ipak, pedeset i četiri nas je ostalo nepokolebljivih. Činilo mi se kako sam jedini novi, koji nije išao prvi put.
Jedva sam čekao da svane, da stavim i potpis, pa da više bar o tome ne razmišljam. Mufovo uplitanje me nije zanimalo, pokušaji moga odgovaranja, nagovještaji da će se, ako ja ne odustanem, i on ujutro pridružiti jer me ne želi samoga pustiti. Vjerovao sam da je na to zakasnio, a meni ni na kraj pameti nije bilo da odustanem. Uvjeravao sam ga da i nisam sam, pošto su svi ostali Trošnjani, uključujući i Aliju, tu sa mnom. Jedino, eto, ja dođoh njemu zamjena.

                                                                  ***
Noć bijaše duga. Otegao se i doručak. Ni postrojavanje nije žurilo. Bar nije dugo ni trajalo, makar za nas sa spiska. Odmah smo, predvođeni Bekanom, a ispraćeni poluzavidnim ali i poluprijekornim pogledima ostalih, krenuli ka Majorovom šatoru.
Njegovo obraćanje - kratko. Vrlo jasno. Ništa novo, ništa nepoznato. Krećemo večeras, prema sinošnjem dogovoru. Samo nam je imao zaželiti puno sreće...
Čekali su nas papiri za potpise. Nisam se gurao, ali sam osjećao uzbuđenje. Kada je red došao na mene, osjetio sam pritisak i u očima. Srećom, nije mi bilo teško pronaći se, bio sam tačno na broju pedeset. Tad mi je i ruka zadrhtala, jedva da se stižem potpisati tako da to liči na mene.
U oči mi je upalo kako nas je sada jedan više, neko je ipak dodat. To me, međutim, nije zanimalo. Teško da je puno onih koji bi to i znali objasniti, a da je Admir htio, već bi učinio.
Također me je čudilo i što je sve rađeno u tri primjerka. Jedan mora ostati ovdje, jedan ćemo valjda mi nositi sa sobom, a treći... Ne znam, a nije ni bitno.
Eh, na tom trećem primjerku sam tek stigao pogledati zaglavlje. Nije da sam šta sumnjao, ali su drugi čitali i prije prvog potpisa. Ja sam želio probati zapamtiti cijeli tekst, kako bih ga izvorno unio u dnevnik.
„Dolje potpisani potvrđuju da su se dobrovoljno javili za odlazak na Igman po oružje, bez ičije prinude i nagovora, pri čemu su upoznati sa svim detaljima i obavezama zadatka, prihvatili su poštovati sva naređenja i obavezali se na čuvanje tajnosti zadatka, bez obzira na situacije u kojima se nađu i ljude s kojima se budu sretali i razgovarali, svjesni moralne i svake druge odgovornosti koju prihvataju stavljanjem svog potpisa“ – pročitao sam dva puta, nadajući se da ću zapamtiti do povratka, kada bi trebala i prestati pomenuta tajnost i kada ću sva ova svoja osjećanja i uzbuđenja moći i zabilježiti.
Poslije smo, opet, postrojeni. Prvi put, zvanično. Admir nam je imao samo još nekoliko riječi za reći. Savjetovao nam je da se, ako već nemamo, snađemo za rančeve. Ali da u njih ne trpamo hranu, dobićemo koliko nam je potrebno. Dva obroka, dovoljno do Grepka. Tamo nas čeka i ručak i hrana za dalje. Obaveznije nam je ponijeti šatorsko krilo ili ćebe, ko šta ima, za svaki slučaj. Čutura za vodu, ili flaša, također nam se pominje kao obavezna. Jedan presvlak, peškir, pribor za higijenu, ko ima šta od toga...
Do večere i polaska, pokušaću što manje misliti, pročitati još koji roman. Pripremanje sam brzo završio. Ni ćebe ni šatorko nisam tražio, dogovorio sam se s Alijom. On će nositi ćebe, za podmetnuti, može nam obojici služiti, dok se pokriti možemo i mojim mantilom. Ni oko hrane nismo htjeli slušati, Trošanj nam se neće ponoviti. Uz pristanak Mufa i Remzije, dobro smo se opskrbili. Šljivama iz Kršovine, medom i kajmakom iz Basarića. Nikad se ne zna!

                                                                 ***
Suton, idealno vrijeme za ovakav događaj, ispraća možda i najneobičniju kolonu ratnika koju će ovaj rat upamtiti. Nas pedeset pet, a četiri pištolja.
Meni je još nešto bilo neobično. Prilikom čitanja spiska! Ne to što je neko primijetio kako se potrefilo da smo „sve muslimani“, već što nas je bilo čak šest istog imena. Sem mene, još pet mojih adeša: Pačo, Tahirović, Madeško, Nezir i Imamović!
Više Asima nego pištolja. Kao nikad, moramo se uzdati u sudbinu. Nadu, da ovaj put zasjede neće biti. Dovoljna bi bila i dva automata da nas zaustave, i da...
„Bismillah-rahmanir-rahim“ – ne vjerujem da je iko od nas pošao a da prije toga nije proučio makar ovo!


put prema Zavidežu





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...