28 Feb 2016

III - 14 / Nismo se bunili


Hvalila se l'jepe Mare majka,
da joj mara zoru ne prespava.  

To dočula zelena livada:
"Što se hvališ, l'jepe Mare majko?             13.avgust 1992.

Tvoja Mara na livadi spava,
vezak joj se po livadi valja,
više zlata nego b'jela platna!"





Najmanje čudi što smo nas trojica prvi stigli na dogovoreno mjesto. Kiša je pred zoru stala, pa smo se željeli dosušiti i ogrijati uz kazan u kojem se kuhao čaj.
Kuhari nam to nisu branili, ali su jedva povjerovali da smo noć probdjeli u ladi. Posebno, što smo rekli da nam je bilo udobno.
Aljo je najmanje lagao. Kada smo se dijelili, iz dva razloga smo njemu dali zadnje sjedište. Najstariji je, ali i rastom najniži, jedini se i mogao pružiti čitav. Pošteno je i što je Zaima dopalo suvozačevo sjedište, za razliku od mene on se bilo kako pobrinuo za, makar i ovakav smještaj. To se sjedište dalo spustiti, utoliko mu je bilo bolje nego meni, bar je na trenutke mogao imati osjećaj da leži. Vozačevo, to nije pružalo. Jedino sam mogao presjediti, a ni to mi nije bilo udobno, stalno sam se morao okretati, zbog mišića i krvi koji su se kočili. To sam posebno osjećao ona tri puta, kada me san uspijevao po petnaestak minuta držati prevarenog. Bar nismo više kisli, nego ono malo koliko nam je trebalo s česme...

Okrijepljeni smo i čajem. Mislim da nam to ne bi bilo uskraćeno ni da nisam među kuharima našao i Ramiza Lepira, brata od maćehe mi, babovog šuru. Zapravo, on je tu kao pomoćni radnik, uz pekare i kuhare, da cijepa drva, loži vatru, donese vode, opere kazane... 
Malo smo pričali o našim sudbinama, njegova je porodica sva izašla: majku, ženu, kao i sva tri sina je već otpratio, preko Igmana, za Jablanicu. Šapnuo mi je da, dok sam god ovdje, mogu k njemu doći i ne brinuti za konak. Objasnio mi je gdje je smješten, ali se nisam puno trudio da zapamtim, ne mislim se odvajati od ostalih, a još vjerujem da ćemo, koliko večeras, svi se uspjeti negdje zajedno smjestiti.
Nešto drugo sam zapamtio. Ovdje princip kuhinje funkcioniše bolje nego kod nas. Ovdašnji komandant pukovnik Ferid Buljubašić je imao manje obzira za nezadovoljstva onih kojima se takva organizacija nije dopadala, lično je predvodio ekipu koja je oduzimala sve što su pojedinci iznijeli, sve je sad na jednom mjestu, u ovom, i još dva magacina dalje u šumi. Buljubašić, između ostalog, autoritet gradi i vlastitim primjerima. Tako ćemo ga, kada se vrati, vidjeti da je u stroju za ručak zajedno s ostalima. Istina da je Komanda uvijek prva, poslije samo onih koji imaju neki specijalni zadatak. U svakom slučaju, jedu što i ostali, pri čemu ih nikad nema na repeti.

                                                    ***
A da ni u šta što mi je Ramiz rekao ne trebam ni najmanje sumnjati shvatio sam, kao i svi ostali, kada smo s buđenjem jutra svjedočili kako ono ovdje počinje.
Bez obzira na nešto hladnije vrijeme, u istim grupama, vodovima, svi su na jutarnjem razgibavanju. Prije doručka. Nije to nešto naporno, tek nekoliko kraćih i lakših vježbi, ali sigurno ne bez značaja. Toliko je i nas dojmilo da smo se već za naredno jutro dogovorili biti dio toga, bez obzira bili kome priključeni ili bili opet sami. Čak ćemo gledati da isto ponesemo sa sobom i na Trebovu!
I postrojavanje se razlikuje od naših, zastava se diže, mirno i ponosno pozdravlja, vrši se i kratka smotra, zatim čita i dnevna zapovijest, a sve po vodovima. Glupo bi nam bilo da smo sve samo posmatrali sa strane, nismo htjeli stati uz Komandu, smatrao sam ispravnijim da se priključimo Logistici. Mada, da sam unaprijed znao kako njihov komandir time neće biti oduševljen, radije bih se obratio nekom od komandira pješadijskih vodova. Ipak su iz Komande odobrili naš izbor, pa nemamo razloga nešto mijenjati, logističari se smjenjuju s Komandom prvi na doručku, zbog zadataka koji ih cjelodnevno očekuju, a njihova smotra je i najkraća, manje-više se zna šta ko radi.
Nama niko nije znao reći šta ćemo raditi. Tako će biti do Buljubašićevog povratka, odnosno do sutra.
Nismo se ni bunili. Povlačimo su u „naš“ šumerak, u blizini onih auta, da se dogovorimo kako možemo sami isplanirati ovaj dan.
Od nekoliko prijedloga glasanjem smo izabrali udaljavanje iz logora, do iza Dragomilića. Da izvidimo put kojim ćemo se vratiti odavde, ako nam Buljubašićev povratak donese takve vijesti.

                                                                 

pogled sa Zelengore



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...