21 Feb 2016

II - 59 / Čija smo mi vojska

Na livadi, pod jasenom,
voda izvire.
Tu se šeće l'jepa Fata,
vodu zahvata.

Momče joj se s br'jega baca,
zlatnom jabukom.                                                              
„Uzmi Fato, uzmi zlato,                                                     
moja ćeš biti!“      
                                               
„Neću, neću, ne treba mi,
imam dragoga!
Jabuke se djeci daju,
da se igraju;
Djevojkama zlatan prsten,
da se udaju!“





Nismo htjeli ništa slutiti, ali ono što nas je dočekalo, nikako nije bilo uobičajeno. Svi su bili već postrojeni ispred objekta, nedaleko od džipa koji je djelomično otkrivao o čemu se radi. Sa strane su stajali Taib i Šok, sada već naš poznanik, dok je govorio čovjek kojeg ranije nismo viđali. Nije nam bilo teško pretpostaviti da je riječ o „komandantu“ kojeg je Šok pominjao.
Prvi se utisak činio dobar. Ne zbog ovog uglađenog čovjeka, u uniformi koja je blještala, već zbog očitog raspoloženja naših.
Nismo znali šta smo propustili, ali smo stigli na opušteni dio. Iz stroja su se čuli slobodni zahtjevi, koji su se odnosili na to što bi trebalo učiniti da naš boravak bude podnošljiviji.
Odlučili smo ostati po strani, sačekati da sve bude gotovo. Neko će već požuriti da nam objasni.
Nismo dugo čekali. „Komandant“ je obećao da će učiniti što može, još jednom svima čestitao, najavio skorije ponovno viđenje, a u polasku i nas pozdravio. Tada smo primijetili i veliki ožiljak na njegovom licu.

Kada se kampanjola, s njima sve trojicom, udaljila, mi se uvukosmo među ostale Trošnjane. Nismo trebali postavljati pitanja, skoro su se nadmetali u prepričavanju.
Znali su mu nadimak, onako kako im se i predstavio - kapetan Munja. Ko je i odakle je, kakva mu je uloga ovdje, to nisu ni pitali.
Jednostavno je, u društvu Taiba i Šoka, prije oko jednog sata, došao tu i zatražio da se postroje. Predstavio se nadimkom, odmah ističući da je Šok prenio kako smo, prije dva dana, uspješno odgovorili zadatku.
Zatim je pitao, čija smo vojska. Kako je prvi odgovor bio „majora Bešovića“, pitanje je ponovio još tri puta. Pošto se odgovor nije mijenjao, preformulisao je pitanje. Sad ga je zanimalo, jesmo li bosanska, odnosno vojska Bosne i Hercegovine. Tada je dobio odgovor koji je htio.
U nastavku je pokazao kako je upoznat s razlozima našega boravka, navodeći da to poštuje, ali i da mu je drago što se uvjerio kako na nas može i ozbiljnije računati, za slučaj da to bude potrebno, a sve za vrijeme dok smo ovdje.
U tih se nekoliko rečenica predstavio vrlo autoritativno. Sam je proizveo opuštanje atmosfere, prepustivši da svi kažu čime nisu zadovoljni u pogledu uslova boravka. Desetak ih se javilo, posljednje smo zatekli, a pritužbe su uglavnom išle u očekivanom smjeru. Samo je prvi naveo da je naš jedini problem to što svi nismo zadužili puške, odnosno da nas naši problemi čekaju na Zelengori. Ostali su priznali da ih boli razlika u odnosu na druge, gdje su naveli kao osnovno „tanak“ doručak, supa ili mlijeko, uz predugu pauzu do večere. Udaljenost do vode je, također, glasno pomenuta. Nešto stidljivije je postavljeno pitanje zašto neke jedinice dobijaju cigarete redovno, dok za druge nema ni jedna cigareta dnevno. Najtiše je iskazana želja za dobijanjem uniformi.
Odgovarajući, objasnio je kako trenutno ne postoji jedinstvena logistika, kako ove neke jedinice dobijaju posebne donacije u naoružanju i opremi, pa i novcu i hrani, isključivo na njih naznačene. Dodao je kako se čini sve da se situacija balansira, ali i da to ne ide lako, ni brzo. Kao potvrda, odnosno najava toga, došle su i njegove završne riječi, u kojima je obećao učiniti koliko može kako bismo i mi dobili bar nešto od ovoga što smo tražili.
Otišao je, nas ostavio podijeljene. Zamislili smo se nad ovim, tražili proziranje njegovih namjera.
Sad su se isticali oni koji su maloprije ćutali, podržavajući onoga prvog koji je istakao da je naš jedini zadatak, jedini problem, jedina briga ovdje - ono što nam je naša Komanda i naredila, a to je biti ovdje do zaduženja pušaka, a onda...
Većini se sve uduljilo, pa ističu neslaganje s tim da i ovdje moraju gladovati, ako se na Zelengori to već podrazumijeva. Usput, ni ne bježe od mogućih kakvih zadataka, poput prošlog, ili u vidu straže.
Probaćemo ostati jedinstveni, mada se čini kako to nije sasvim izvjesno. O Munji još ništa ne znamo, a on se žuri da jeftino kupi naše povjerenje!

                                                                   ***
U povratku s večere, čekalo nas je takvo iznenađenje. Cisterna s vodom parkirana, vozač nam je dao nekoliko kanistera, koje smo brzo punili, kao i čuturice, flaše i sve što smo već imali, a napomenuo je kako će svaku večer dolaziti u isto vrijeme. Problem s vodom nam je tako trajno riješen, dok smo večeras dobili još i paket konzervi, za koje nam reče da će biti dijeljene kao pojačana ishrana, svaki put kada budemo išli na položaj. Dobili smo i otpakovanu šteku cigareta, uz zahtjev da je pošteno raspodijelimo, jer će snabdijevanje njima, ipak, biti neredovno.
Ko je sumnjao, sad je još više. Neki nisu htjeli ni konzervu uzeti. Ja jesam, Munja mi nije bio simpatičan, ali nije ni izgledao kao neko ko bi zloupotrijebljavao povjerenje. A nije mi ni smetalo još koji put otići na liniju, brže će nam vrijeme prolaziti.


                                                        Igman, Malo polje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...