19 Feb 2016

II - 47 / Upalilo je

Dvije su se vode zavadile,
Ćehotina i studena Drina.

Ćehotina Drini govorila:
„Što s' se, Drino, mamom pomamila?

Pa ti valjaš drvlje i kamenje,
pa ti plaviš pola Foče ravne?“

„Prtičekaj me, još sutra do podne,
dok ja dođem mutna i krvava!

Odnijeću Aladžanske dvore,
i u dvoru lijepu djevojku!“






Ramo i Ada su pričali, Alija je počesto uzdisao. Iako je istu priču već čuo, kao da se u momentima još nadao kako će sada čuti nešto drugo!
Prirodno da su ponavljanje priče krenuli od onog što se desilo s našom porodicom, a počeli su od momenta našeg rastanka u Dubrovnicama. Kako smo i pretpostavljali, tu su noćili. Ujutro su tražili odgovor šta im je činiti. Mehmed je predlagao da krenu za nama, babo se protivio. Mislio je kako je to teško izvodljivo s obzirom na mnoštvo male djece. Za početak su se spuštali našim kućama. Mustafina, Mehmedova, Memova i Ramova su zapaljene, kao i one na Stupovima, jedino su naše dvije ostale. To nisu mogli razumjeti, donekle ih je to hrabrilo, više ih je bilo strah kako je to zapravo mamac. Zato su žene, Majda najviše, bile protiv da se tu zadržavaju. Na kraju su se složili da svi odu do Ranka Ćosovića, da od njega traže zaštitu i garancije za žene i djecu, uz spremnost da se lično predaju. Tako su i uradili!

Tu su ih neki savjetovali da ipak pokušaju nekud se izvući. Sad je babo bio za taj prijedlog, ali Mehmed nije. Zato su Ranku sugerisali da obavijesti nekog u Foči za njih, da dođu i rade s njima šta god znaju.
Ubrzo su došli. Baba i Mehmeda su odmah odveli. Trojica četnika, od kojih ni jednog niko ranije nije viđao ni znao. Kad su se pojavili, babu je ispao fildžan iz ruke...
Ovo su čuli od Tidže Enverove, koja je ovdje. To je bio i posljednji momenat kad su njih vidjeli. Nisu se stigli ljudski ni oprostiti, četnicima se žurilo. Babo je stigao Elvina poljubiti, poslije se onesvijestio. Mehmed je stigao zamoliti Tidžu i Ajkunu da mu čuvaju unuke...
Po žene i djecu niko nije dolazio. U neizvjesnosti im se nije zanoćijevalo. Tražili su da im se nešto konkretno kaže. Najprije im je nuđeno da ih odvedu u školu, s čim se nisu složili. Pristali su da budu smješteni u „Buk Bijelu“.
Tu su noćili, i sutradan predanili. Čuvali su ih domaći četnici, komšije. Bilo je svakakvog ophođenja, prijetećeg i ohrabrujućeg. Imali su i nekoliko posjeta od komšinica, koje su im donosile hranu i kafu, Milka Ćosović je čak donijela i nešto para, tih srpskih dinara. Ipak, nije im se tu dugo ostajalo.
Predvečer su odvedeni u Foču, u Srednjoškolski centar. Gdje su zadržani par dana. Kako je tu bilo i zarobljenih muškaraca, mada im je svaki kontakt s njima bio onemogućen, izmještanje je bilo očekivano.
Tako su završili u sportdkoj sali„Partizan“, gdje je sabrano dosta civila. Skoro svi iz Trošnja, ali je bilo i iz drugih sela. Jedino tu nisu dovedeni Čorbi. Međutim, čuli su priče po kojima u i oko Foče ima još sličnih mjesta, privatnih kuća, u kojima se drže zarobljenici. Svi se nadamo, i još vjerujemo, kako je u nekom od njih smještena i ta porodica.
Što se tiče uslova u „Partizanu“, bili su promjenjivi. Zapravo, u prvo vrijeme, bilo je strašno. Tada, gotovo da se niko od njih nije ni nadao kako će jednoga dana dočekati slobodu. Nešto se promijenilo kada ih je posjetio Međunarodni crveni krst. Između ostalog, mogli su povremeno koristiti one srpske pare kako bi bar djeci kupili malo hljeba. Te su im pare dobro došle, pošto su njihove sve vrijednosti još u selu oduzete. Istina, Nura je prošvercovala nešto njemačkih maraka, ali njihova trošnja ovdje je bila isključena.
Najvažnije, pošto su od strane tog Međunarodnog crvenog krsta evidentirani, sada su osjećali nešto sigurnije, imali su više nade. Bez obzira što su se prijetnje nastavile i što su bilježena stalna odvođenja žena i djevojaka, radi silovanja i iživljavanja. Nekoliko njih se nije ni vratilo...
Ubrzo će im se desiti nešto vrlo značajno. Nekoliko dana ranije, upravo u području oko Grepka, izvedena je jedna naša uspiešna akcija. U toj akciji su ubijena dva važna, čuvena četnika, od kojih je jedan slovio za vojvodu. Imenovanog nečijom odlukom, ili samoproglašenog, najmanje je bitno.
Bitno je da su četnici za njih, ili za njihova tijela, bili spremni osloboditi puno naših iz „Partizana“, možda čak i sve. Smislili su način kako da ugovore razmjenu. Bile su im potrebne dvije žene koje će se vratiti s pregovora, koje imaju više djece zatočene.
Prvi izbor su bile Remza Husina i Fatima Ibrova, pošto neke, ranije nuđene, nisu bile voljne pristati na takav rizik. Četnicima su i one odgovarale, Remza je imala troje, a Fatima jedno dijete, ali sina jedinca.
Dovezli su ih blizu Jabuke, blizu mjesta gdje su pretpostavljali da su naši položaji. Dalje su morale pješke. S jasno dobivenim uputama, uz cedulju koju su nosile.
Obavezno su unaprijed obučene u tradicionalnu muslimansku nošnju, s dimijama i šamijama. U rukama su nosile i bijele marame, kao nagovještaj onoga što nose. Strogo su se morale držati šumske ceste, saznali su mjesto odakle će početi glasno dozivati naše, upozorene su na opreznost i prisebnost, četnici ništa nisu isključivali!
Sve što su trebale uraditi je predati cedulju i sačekati odgovor. Naravno, vratiti se bez obzira kakav odgovor naših bio.
Uprkos dozivanju i odjeći, susret s našima nije prošao bez pucnjave. Ipak su se nekako sporazumjeli. A tu ih je čekalo iznenađenje, ono što sam i ja slušajući ovu priču najmanje očekivao. Četnička ponuda je morala biti odbijena!
Iako je u cedulji jasno istaknuta njihova spremnost da oslobode dosta civila, makar i u zamjenu za tijela tih četnika, nigdje nije nagovješteno da bi isto bili spremni uraditi i za šaku pepela!
Zanimljivo, Remzi i Fatimi to nije odmah rečeno. Naši su ih počeli ubjeđivati kako su četnici sve to izmislili, kako su ovim željeli nešto provjeriti, otkriti možda naše položaje. Savjetovano im je da ostanu, da se ne vraćaju, da je sudbina svih u logoru jednako neizvjesna.
No, nije lako išlo protiv majčinskih ljubavi. Na kraju je pozvan Redžo Barlov, tu se zadesio, za Bajram bio kod punca, inače iz našeg sela i rođak njihovih muževa, djece.
Upalilo je. Redžo je poznavao njihovu odlučnost i hrabrost, nisu se one slučajno prve javile. Znao je da im može reći istinu.
To su uradili „Daidžini“, ili „Riječani“ kako ih još zovu. Nad njima nema jasne kontrole. Zauzeli su to četničko selo, odlučili ga odmah zapaliti. Uvijek će biti onih koji će moći reći kako nisu ni znali da u jednoj od kuća leže tijela dva mrtva četnika. Kao što nisu znali da je jedan od njih vojvoda, i da bi njegovo tijelo toliko vrijedilo - da je ostalo čitavo...
Ipak, pretvoreni su u pepeo. I nade nas, koji imamo svojih među zarobljenima, ponovo su vraćene na početak. Nisu još sagorjele u tom pepelu, ali...
Kako je postalo jasno da od razmjene nema ništa, trebalo je iz nastale situacije pokušati izvući najviše što se može. Njima dvjema, kad su se već žive jednom iščupale, glupo bi bilo vraćati se. Prosto, jer su naši imali plan.
Ne znam ko ga je smislio, ko god da je, zaslužuje poštovanje makar u pominjanju učinjenog. Još dok se s Remzom i Fatimom pričalo, dok se Redžo čekao, po cesti je svjesno ispaljeno još desetine rafala. To je bio dio toga plana. Tako će četnici lakše povjerovati kako se desio nesporazum, kako su naši pucali na njih ne znajući o kome se radi, da su u toj pucnjavi vjerovatno ubijene i da se zbog toga neće ni vratiti. Za njih dvije je ostao rizik, ali je i on bolji od povratka!
Planom se predviđaju daljnje reakcije četnika. Pošto povjeruju u ovakav scenarij, vrlo je vjerovatno kako će pokušati ponoviti ugovaranje razmjene. Našima je čekati, i ponovo isto odgovoriti.
Nisu dugo čekali. Kroz tri-četiri dana su, na isti način, stigle Tidža Enverova i Zehra. Istina, Zehra nije udata, nema djece, ali je to i potvrda koliko su lahko četnici povjerovali našem triku i koliko im je bilo teško naći nove dvije žene spremne da toliko rizikuju. I da nisam čuo imena, mogao sam pretpostaviti koje su odbile!
Tidžu i Zehru su, sada, čekala dva iznenađenja. Ne toliko ono što je zadesilo ona dva četnika, koliko saznanje da su Remza i Fatima žive i da su na Bjelašnici. Zato je njih bilo lakše ubijediti da se uklope u naš savršeni plan.
Naši još čekaju. Međutim, kako je već šest-sedam dana prošlo, sve je izvjesnije da su četiri spašene žene sve što se moglo uraditi.

                                                    ***
Bolan grč mi propara grudi dok povezivah sve što se još moglo u međuvremenu desiti. Osim toga, osjećao sam kako sada nisam čuo sve što se zna. Može biti da im je nešto promaklo, ali sigurno ima nečeg i što su svjesno prećutali!
Predložio sam da odmah odemo do neke od žena. Ramo nije želio, pravdao se kako je sinoć bio. Ada nije dopustio da Alija i ja lutamo, pristao nas je odvesti.



                                                                    hotel Famos, Bjelašnica
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...